Τεχνητή νοημοσύνη: Έρχονται οι γιατροί ρομπότ;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η δημοφιλής πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT γίνεται όλο και πιο ευφυής όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη.

Γιατί έχει σημασία η εξέλιξή της;

Κατ’ αρχάς, διότι πολλές κλινικές διαγνώσεις και αποφάσεις θα μπορούσαν κάποια μέρα να ληφθούν από μηχανήματα και όχι από ανθρώπους γιατρούς. Σημειώνεται δε ότι το ChatGPT -μολονότι οριακά- πρόσφατα πέρασε και τα τρία μέρη της Εξέτασης για την Ιατρική Άδεια στις ΗΠΑ, ως μέρος ενός πειράματος.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι δευτεροετείς φοιτητές ιατρικής συχνά ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες προετοιμασίας για το Μέρος 1, ενώ το Μέρος 3 συνήθως το περνάνε οι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής. Η Ansible Health, μια startup της Σίλικον Βάλεϊ που επικεντρώνεται στη θεραπεία της ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), είχε ερευνήσει διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να βελτιώσει το έργο της.

«Υπήρχε τόσος ενθουσιασμός στον κόσμο της τεχνολογίας όταν κυκλοφόρησε το ChatGPT, οπότε θέλαμε να δούμε αν ήταν απλώς μόδα της στιγμής ή κάτι χρήσιμο», εξηγεί ο Τζακ Πο, διευθύνων σύμβουλος της Ansible και πρώην διευθυντής προϊόντων της Google. «Ενώ κάναμε αξιολόγηση, ήμασταν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα. Όχι μόνο με το τι ήταν σωστό, αλλά και με το πώς εξηγείται».

Τεχνητή νοημοσύνη: Έρχονται οι γιατροί ρομπότ;

Στη συνέχεια, ο Πo και αρκετοί άλλοι αποφάσισαν να ζητήσουν από το ChatGPT να λάβει το USMLE (εξέταση για την ιατρική άδεια στις ΗΠΑ), διασφαλίζοντας πρώτα ότι «καμία από τις απαντήσεις, τις εξηγήσεις ή το σχετικό περιεχόμενο δεν βρίσκεται ήδη στο Google». Στη συνέχεια δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία επί του παρόντος υποβάλλονται σε αξιολόγηση.

Ο ενθουσιασμός από ChatGPT

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι το ChatGPT μπορούσε να αποδώσει τόσο καλά χωρίς ποτέ να έχει εκπαιδευτεί σε ένα ιατρικό σύνολο δεδομένων. Οι ερευνητές απέκλεισαν ένα σύνολο «απροσδιόριστων» απαντήσεων, καθώς το ChatGPT είχε προγραμματιστεί να αποφεύγει ό, τι θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ιατρική συμβουλή.

«Αυτές οι απαντήσεις ήταν τόσο γενικές που ήταν δύσκολο να πει κανείς αν ήταν σωστές ή λάθος», εξηγεί ο συντάκτης της έρευνας Μόργκαν Τσίτθαμ, φοιτητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

Τα παραγωγικά μοντέλα μάθησης της τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν σε αρχικό στάδιο, οπότε προς το παρόν ενισχύουν και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εργασία. Η Ansible, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το ChatGPT για να εξηγήσει ορισμένες έννοιες στους ασθενείς, μετά από εξέταση από εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Που μπορεί να εφαρμοστεί

Με την πάροδο του χρόνου, ίσως θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ελέγχους ευεξίας και σε άλλες εργασίες γενικής ιατρικής. Μόλις η τεχνολογία προχωρήσει πέρα από την παραγωγή κειμένου, θα μπορούσε να ενσωματώσει επιπλέον δεδομένα, όπως τον φωνητικό τόνο, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου.

Ένα βέβαιο όφελος αναμένεται να είναι η άμεση ενσωμάτωση των ιατρικών αρχείων ενός ασθενούς. Υπάρχουν στιγμές που οι γιατροί έχουν ελάχιστο χρόνο για να τσεκάρουν το ιστορικό του ασθενούς.

Το Axios συνεχίζει την ανάλυση

Μην περιμένετε από ένα μηχάνημα να κάνει αυτόνομα διάγνωση σύντομα. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης -όπως το ChatGPT- κάνουν μερικές φορές σίγουρους ισχυρισμούς που αποδεικνύονται ψευδείς – κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο σε ιατρικές εφαρμογές.

Τεχνητή νοημοσύνη: Έρχονται οι γιατροί ρομπότ;

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός 20ετούς χρονικού τόξου, κάτι σαν αυτό που είδαμε ήδη με τα οικονομικά», δήλωσε ο Βιτζάι Πάντε, επενδυτής υγειονομικής περίθαλψης και επίκουρος καθηγητής βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Το 2000, ήταν τρελό να πιστεύεις ότι ένας υπολογιστής θα μπορούσε να κερδίσει έναν ανώτατο χρηματιστή στη Wall Street. Σήμερα, είναι τρελό να πιστεύεις ότι ο χρηματιστής αυτός θα μπορούσε να νικήσει έναν υπολογιστή». Πολλοί άνθρωποι βασίζονται στο  «δρ Google» για τις ιατρικές τους ανάγκες. Στο μέλλον, ενδέχεται να στραφούν στον «δρ ChatGPT», καταλήγει η ανάλυση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…