Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μας παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, που κάποτε δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Παράλληλα επηρεάζει και τον τομέα της υγείας. Είναι όμως αυτό ωφέλιμο για τους ανθρώπους;

Νέοι ορίζοντες, νέες ευκαιρίες

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρκετές εφαρμογές στον χώρο της υγείας. Στην αρχή ξεκίνησε με το να απλοποιεί ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η έκδοση απαραίτητων για τον ασθενή εγγράφων.

Έπειτα, όταν η χρήση και οι δυνατότητές της εξελίχθηκαν, έφτασε σε σημείο να διαχειρίζεται σύνθετα ιατρικά δεδομένα, όπως την επεξεργασία ιατρικών φακέλων. Σημαντική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε νεοσύστατους ιατρικούς και παραϊατρικούς τομείς, όπως η τηλεϊατρική και η ρομποτική χειρουργική.

Η καινοτομία στην πράξη

Όπως αναφέραμε, δύο είναι οι πιο σημαντικοί τομείς της υγείας, στους οποίους εισχώρησε έντονα η τεχνητή νοημοσύνη. Οι δυνατότητες που παρέχει σε κλάδους της σύγχρονης χειρουργικής, είναι αρκετά καινοτόμοι και αποτελούν ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Στην ουσία, εισήχθη η χρήση της λεγόμενης ρομποτικής χειρουργικής. Πρόκειται για μια διαδικασία σχετικά λιγότερο τραυματική για τον ασθενή. Το χειρουργείο πραγματοποιείται, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, εξαιτίας των αυτοματισμών στην διαδικασία των χειρουργικών επεμβάσεων.

Μιλάμε για μια διαδικασία με πολλά πλεονεκτήματα. Πέραν της μειωμένης επέμβασης και την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου σφάλματος, βλέπουμε να μειώνει ελάχιστα την πιθανότητα επιπλοκών κατά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει, διότι ο χειρουργός έχει μεγαλύτερη άνεση. Ο χειρουργός κάθεται σε ένα αρκετά ξεκούραστο περιβάλλον και πετυχαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια στις επεμβάσεις του.

Εκτός αυτού, συναντούμε μεγάλες καινοτομίες και σε έναν συγγενή κλάδο: Τον κλάδο της τηλεϊατρικής. Η καινοτομία αυτή περιλαμβάνει εικονικούς νοσηλευτές, οι οποίοι δεν κάνουν διάγνωση, αλλά καθοδηγούν τον ασθενή και τον συμβουλεύουν. Χρησιμεύει κυρίως και σε αναλυτικές διαδικασίες, όπως ανάλυση εικόνων και ακτινογραφιών. Πρόσφατα κατάφερε να αναγνωρίζει την αντοχή του οργανισμού στα αντιβιοτικά και να εκτιμά την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η κακή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

Είναι γνωστό, πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Έτσι και με την τεχνητή νοημοσύνη, διαπιστώνουμε ορισμένα στοιχεία που την καθιστούν εν μέρη επικίνδυνη για τους ασθενής, αν φυσικά δεν υπάρξει κάποιο ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ατέρμονη χρήση αυτών των τεχνολογιών υπάρχει περίπτωση, να δημιουργήσει προβλήματα με ραγδαίες επιπτώσεις. Αν τα συστήματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη υποκαταστήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, η ίδια θα μπορούσε να αποδειχτεί επιβλαβής για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτό φαίνεται να ανησυχεί αρκετούς επιστήμονες παγκοσμίως, οι οποίοι και προειδοποιούν για τους κινδύνους λόγω λαθών. Αυτά τα λάθη, θα μπορούσαν να αφορούν λανθασμένες εκτιμήσεις και διαγνώσεις ασθενών ή ακόμα και πιθανές εσφαλμένες λειτουργίες χειρουργικών μηχανημάτων.

Σε γενικές γραμμές, είναι ευρέως γνωστή η συμβολή της τεχνολογίας ΑΙ στην σύγχρονη ιατρική. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, αν θέλουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην βοήθεια της τεχνολογίας, την ανθρώπινη παρέμβαση και εμπειρία οφείλουμε, να μην εφησυχάζουμε και να οριοθετούμε τα μηχανήματα στον βαθμό που μας εξυπηρετούν.

Πηγή

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.