Το πώς το ελαιόλαδο βοηθάει ενάντια στον καρκίνο, τα καρδιαγγεικά νοσήματα, το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ ανέδειξε σχετική μελέτη. Αρχικά …
Τέσσερις τρόποι για να επιλέξεις σωστά το ελαιόλαδο που θα αγοράσεις
Η φετινή σοδειά λαδιού είναι ήδη στα ράφια του σούπερ μάρκετ κι αν ετοιμάζεσαι να κάνεις την αγορά ελαιόλαδου, πρόσεξε μερικά tips για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Πάντα αγόρασε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όπως κι αν θα το χρησιμοποιήσεις.
Οι ειδικοί στο λάδι επιμένουν πως είτε το καταναλώσεις ωμό, είτε μαγειρεμένο, το λάδι πρέπει να είναι εξαιρετικά παρθένο, μιας και δεν έχει κανένα πρόσθετο και έχει την ατόφια γεύση ελιάς.
Για να πάρει την πιστοποίηση του έξτρα παρθένου, το λάδι περνά από δύο διαφορετικά τεστ οξύτητας ενώ το ελαϊκό οξύ πρέπει να είναι μικρότερο από 0,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια ελαίου για να θεωρείται εξαιρετικά παρθένο.
Το λάδι υποβάλλεται επίσης σε αισθητήρια δοκιμή, όπου επαγγελματίες δοκιμαστές γεύσης αναζητούν πιθανά ελαττώματα και επιλέγουν εκείνο με την πιο ξεχωριστή γεύση.
Το έξτρα παρθένο είναι πιο ακριβό από τους υπόλοιπους τύπους λαδιού όπως το παρθένο ή το ελαφρύ ή το απλό ελαιόλαδο αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι πιθανότατα νοθευμένα, με χειρότερη γεύση και μπορεί να κρύβουν μέσα του λάδι διαφορετικής σοδιάς.
Αν πάλι θέλεις ένα λάδι μόνο για τηγάνισμα, το παρθένο είναι καλή εναλλακτική.
Επίλεξε ελαιόλαδο σε παχύ γυάλινο σκούρο μπουκάλι ή σε τενεκέ.
Το φως και η θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, οπότε η λύση του πλαστικού δοχείου πρέπει να είναι η έσχατη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο είναι το καλύτερο ελαιόλαδο και ποια είναι η ποσότητα που μπορείς να καταναλώνεις;
Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα:
Εκεί, πέρα από την ποιότητα, θα πρέπει να δεις και την σοδιά παραγωγής και όσο πιο πρόσφατη είναι, τόσο το καλύτερο. Τα πιο παλιά λάδια, αρχίζουν να χάνουν τα οφέλη τους αλλά και την γεύση τους.
Πρόσεξε την προέλευση του ελαιόλαδου:
Αν δεις πολλές διαφορετικές χώρες ή μέρη προέλευσης, είναι κόκκινο πανί μιας και σημαίνει πως το λάδι είναι μείξη πολλών. Στην ετικέτα, καλό θα ήταν να υπάρχει και ο παραγωγός ενώ αν αναζητάς και βιολογικό ελαιόλαδο, πρέπει να υπάρχει η πιστοποίηση.
Διάβασε τα συστατικά:
Πρέπει να διασφαλίσεις πως μιλάμε για 100% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι όχι απλά έξτρα παρθένο, μιας και μπορεί ένα μέρος του να έχει αναμειχθεί και με άλλες ποιότητες.
Πρόσεξε τον τρόπο αποθήκευσης στο σπίτι:
Όπως σου είπαμε το ελαιόλαδο είναι ευαίσθητο στο φως και την ζέστη. Φύλαξέ το σε γυάλινο δοχείο ή τενεκέ, σε σκιερό ντουλάπι και όχι στην κουζίνα. Άπαξ και ανοίξεις το δοχείο, μπορεί να διαρκέσει τέσσερις με έξι μήνες.
Πηγή: queen.gr