Τερηδόνα και ουλίτιδα ταλαιπωρούν τα παιδιά

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Τερηδόνα και ουλίτιδα ταλαιπωρούν τα παιδιάΔύο είναι οι σημαντικότερες ασθένειες του στόματος στα παιδιά, η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Τα υγιή δόντια και ούλα αποτελούν τμήμα της συνολική υγείας του παιδιού. Πολλές φορές οι γονείς έχουν ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις ασθένειες του στόματος τόσο στα παιδιά όσο και στους ίδιους, με αποτέλεσμα να παραμελούν αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι, ενω μερικά βασικά άλλα απλά βήματα μπορούν να συμβάλλουν στη στοματική και γενικότερη υγεία του παιδιού.

Τι είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα νοσήματα του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη γενική υγεία. Η τερηδόνα προκαλεί την προστατευτική καταστροφή των οδοντικών ιστών και οφείλεται στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας (λευκό επίχρισμα που σχηματίζονται στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται). Τα μικρόβια αυτά χρησιμοποιώνταςτη ζάχαρη που παραμένει στα δόντια που δεν βουρτσίζονται σωτά, παράγουν οξέα τα οποία διαλύουν και καταστρέφουν σιγά σιγά το δόντι.

Όσο δε η καταστροφή προχωρεί, αρχίζουν να σχηματίζονται τρύπες, οι οποίες φτάνουν τελικά μέχρι το νεύρο του δοντιού προκαλώντας πόνο, αποστήματα και τελικά απώλεια του δοντιού.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τερηδόνας

Τερηδόνα και ουλίτιδα ταλαιπωρούν τα παιδιάΗ τερηδόνα είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που, εκτός από τα μικρόβια απαιτεί τη συνύπαρξη και άλλων παραγόντων. Η υγεία των δοντιών εξαρτάται εκτός από παράγοντες που χαρακτηρίζουν το άτομο (ανατομία και σύσταση δοντιών, ποιότητα και ποσότητα σάλιου κτλ) και από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι: οι διατροφικές μας συνήθειες, η στοματική υγιεινή και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως είναι το φθόριο.

Πρέπει να τονιστεί ότι η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική. Αυτό που είναι κληρονομικό είναι η ευαισθησία που έχει κάποιος να εμφανίζει τερηδόνα αλλά και οι διατροφικές συνήθειεςπου μεταδίδουν οι γονείς στα παιδιά. Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει ευαισθησία στο να χαλάνε τα δόντια του θα χαλάσουν ό,τι και αν γίνει. Αυτό που σημαίνει είναι ότι αυτός που έχει μεγαλύτερη ευαισθησία θα πρέπει να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του και τη πρόληψη (βούρτσισμα και φθόριο) ώστε να μη χαλάσουν.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι η συνηθέστερη νόσος των ούλων στα παιδιά και οφείλεται στις κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Εκδηλώνεται με εξέρυθρα και φλεγμονώδη ούλα, τα οποία αιμορραγούν κατά το πλύσιμο. Για τη θεραπεία της ουλίτιδας απαιδτείται σωστό βούρτσισμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδοδοντίατρου.

Απαραίτητη η πρόληψη

Έχοντας στο μυαλό μας όλα τα παραπάνω σχετικά με τα νοσήματα του στόματος στην παιδική ηλικία, πρέπει να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ενημερωθούμε σωστά αναφορικά με την πρόληψη τους. Η πρώτη επίσκεψη λοιπόν του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει γύρω στην ηλικία των 8 μηνών και όχι αργότερα από τον 12ο – 18ο μήνα. Κατά την επίσκεψη αυτή, θα αξιολογηθούν και θα δοθούν συμβουλές σχετικά με την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, τις συνήθειες τις διατροφής, την αντιμετώπιση του θηλασμού του δακτύλου, τη σωστή χρήση πιπίλας ή μπιμπερό καθώς και την κατάρτιση του κατάλληλου προληπτικού προγράμματος για την πρόληψη των ασθενειών του στόματος. Από κει και πέρα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδοδοντίατρου, η συχνή παρακολούθηση και η εφαρμογή των κατάλληλων προληπτικών μέτρων μέχρι και την ενηλικίωση θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.