Τένις: Η γέννηση και τα οφέλη του στην υγεία του ατόμου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τένις: Η γέννηση και τα οφέλη του στην υγεία του ατόμουΗ λέξη τένις προέρχεται από τη γαλλική λέξη tenez (από το ρήμα tenir) που φώναζαν οι Γάλλοι παίκτες όταν ήταν έτοιμοι να σερβίρουν. Κατά το άθλημα αυτό αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Εάν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό, ενώ εάν είναι τέσσερις (ένα ζευγάρι σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό (double). Ο τενίστας έχει οκτώ βασικά χτυπήματα στη διάθεσή του κατά τη διάρκεια του αγώνα: το service, το forehand drive, το backhand volley, το backhand drive, το half-volley, το overhead το smash, το drop shot και το lob. Εάν τα επιτελέσει σωστά θα βγει νικητής! Δεν αρκεί όμως η άριστη τεχνική. Αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, ταχύτητα και καλή σωματική κατάσταση θα επηρεάσουν με τη σειρά τους το αποτέλεσμα της έκβασης του αγώνα. Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γέννηση του αθλήματος αυτού, αλλά και τα οφέλη που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου.

Η γέννηση του τένις και η εξέλιξή του σε παγκόσμια κλίμακα

Κατά τον Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια φαίνεται ορισμένοι μοναχοί να επιδίδονται σε ένα άθλημα που θεωρείται πρόδρομος του σημερινού τένις.

Το 1856 οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι εν ονόματι pelota και εκεί τοποθετείται η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης.

Το 1874 οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιουργούν την πρώτη λέσχη τένις (Leamington Tennis Club) και θέτουν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό εξαπλώνεται στην Αγγλία και από το 1881 στην Ευρώπη.

Το 1874 ο Άγγλος ταγματάρχης Ουόλτερ Κλόπτον Γουίκφιλντ, όντας διορατικός, καθώς διείδε τις εμπορικές προοπτικές που έχει το τένις, εφευρίσκει ένα παρόμοιο παιχνίδι, αλλά αποτυγχάνει κατά το εγχείρημα αυτό.

Το 1877 καταγράφεται στο Γουίμπλεντον το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης.

Το 1881 ιδρύεται στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να ορίσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης. Το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης διοργανώνεται το 1887 στις Η.Π.Α.

Το 1896 στην Ελλάδα χρονολογείται η αντισφαίριση.

Το Davis Cup, το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης αντρών τοποθετείται το 1900, ενώ για τις γυναίκες υπάρχει το αντίστοιχο πρωτάθλημα, το Fed Cup.

Το 1926 ο C.C. Pyle δημιουργεί το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά αντισφαίρισης με Αμερικανούς και Γάλλους τενίστες που έπαιζαν παιχνίδια επίδειξης μπροστά σε κοινό. Μάλιστα, στους επαγγελματίες τενίστες αφαιρείται πια το δικαίωμα συμμετοχής στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Το 1925 τοποθετείται η γέννηση του Roland Garros, το μεγαλύτερο τουρνουά τένις που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι.

Μετά το 1968 οι καλύτεροι αθλητές της αντισφαίρισης μπορούν να ζήσουν από τον αθλητισμό.

Στη σύγχρονη εποχή πάντως έχει πάψει να θεωρείται άθλημα της αριστοκρατικής κοινωνίας.

Τένις: Η γέννηση και τα οφέλη του στην υγεία του ατόμουΤα οφέλη του τένις στην υγεία του ατόμου

Απώλεια βάρους

Για πολλούς ανθρώπους ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για τον αθλητισμό είναι απλά η απώλεια βάρους. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η τακτική άσκηση ενός αθλήματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσει κανείς ένα όμορφο σώμα. Το τένις βοηθά στην καύση του λίπους, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και στη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα. Οι άνδρες μπορεί να κάψουν μέχρι 560 θερμίδες την ώρα, ενώ οι γυναίκες έως 420 θερμίδες την ώρα.

Σωματική δύναμη

Είναι ένα άθλημα που απαιτεί δύναμη, ταχύτητα και αντοχή. Αυτό αυξάνει τη δύναμη των χεριών και των ποδιών. Η φύση λοιπόν του αθλήματος έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των οστών και την τόνωση των μυών.

Συντονισμός κινήσεων

Είναι πράγματι ένα άθλημα που απαιτεί συγχρονισμό κινήσεων όλου του σώματος. Μετακίνηση σε ορισμένη θέση, προσαρμογή του επάνω μέρος του σώματος και των ποδιών και μεταφορά του βάρους του σώματος ώστε η μπάλα να αποκρουστεί με επιτυχία. Οι κινήσεις αυτές αυξάνουν τα αντανακλαστικά του αθλητή και χαρίζουν επιτάχυνση.

Ευλυγισία

Το τένις περιλαμβάνει διαρκή κίνηση που οδηγεί σε ευελιξία και μεγαλύτερη ευκαμψία του σώματος.

Στρατηγική και συγκέντρωση

Είναι ένα παιχνίδι τακτικής και απαιτεί ανάπτυξη στρατηγικής. Ο τενίστας πρέπει να είναι προσεκτικός, να διαβάζει την επόμενη κίνηση του αντιπάλου και συγχρόνως να σχεδιάζει τις δικές του. Με λίγα λόγια, βοηθά στη συγκέντρωση προσοχής, στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη της πειθαρχίας και ακρίβειας. Τα παιδιά ωριμάζουν ψυχοκινητικά και αποκτούν νέες κινητικές δεξιότητες με τη ρακέτα και την μπάλα, όπως αίσθηση χώρου, αίσθηση μπάλας, τρόπους λαβής ρακέτας και μαθαίνουν τα βασικά χτυπήματα του τένις.

Μείωση άγχους

Το τένις καταπολεμά τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική πίεση. Παράλληλα, διδάσκει πώς να διαχειριστεί κανείς το άγχος αποτελεσματικά.

Τένις: Η γέννηση και τα οφέλη του στην υγεία του ατόμουΣυμβουλές για τους αρχάριους

Το τένις απαιτεί πολλές εναλλαγές στον ρυθμό με αποτέλεσμα η καρδιά να έχει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Έπειτα, οι αρθρώσεις πρέπει να αντέχουν στην απότομη εναλλαγή των κινήσεων, ενώ τα άλματα και τα μπλοκαρίσματα ταρακουνούν τις φλέβες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ορισμένες φορές κιρσοί. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, εάν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά προβλήματα. Προτού λοιπόν γραφτείτε σε κάποια ομάδα ή σύλλογο τένις, ξεκινήστε με δραστηριότητες αντοχής, περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, για να ενεργοποιήσετε την καρδιά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μυς. Έτσι, το σώμα σας θα προσαρμοστεί ομαλά στην προσπάθεια.

Συνηθέστεροι τραυματισμοί

Στο τένις οι περισσότεροι τραυματισμοί προέρχονται από τις ρακέτες και δημιουργούνται στα άνω άκρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της άρθρωσης του αγκώνα. Πέραν της περιοχής της άρθρωσης του αγκώνα, χαρακτηριστικοί είναι και οι τραυματισμοί του γονάτου και της ποδοκνημικής και οι τραυματισμοί στην περιοχή της άρθρωσης των μυών του μηρού.

Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Μια πολύ βαριά ρακέτα είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τενοντίτιδα. Κάντε τον έλεγχο και ρυθμίστε τη ρακέτα σας με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Οι ρακέτες σύμφωνα με τους κανονισμούς του τένις πρέπει να ακολουθούν ορισμένες προδιαγραφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ρακέτα πρέπει να επιλέγεται με βάση το σωματότυπο και την ηλικία του ατόμου. Σίγουρα, ένα παιδί δεν μπορεί να παίξει με τη ρακέτα ενός ενήλικα. Και όσον αφορά την επιφάνεια της ρακέτας πάνω στην οποία χτυπάει η μπάλα, πρέπει να είναι επίπεδη και να αποτελείται από πλέγμα χορδών που εφάπτεται με το πλαίσιο και ενώνεται στα σημεία όπου διασταυρώνεται.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…