Τάρτα με σοκολάτα και αρωματισμένα αχλάδια
Ο «αντίπαλος» του μήλου, το αχλάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, δημιουργώντας έναν θεσπέσιο συνδυασμό και μία ακατανίκητη γεύση.
Για αυτό θα παρουσιάσουμε μία μοναδική συνταγή η οποία περιέχει αυτό το γλυκό φρούτο.
Υλικά:
Για τη σοκολατένια ζύμη
-250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή για όλες τις χρήσεις)
-50 γρ. κακάο
-120 γρ. ζάχαρη
-60 γρ. μαργαρίνη φυτική λιωμένη και λίγη ακόμη για την ταρτιέρα
-50 γρ. νερό
-8 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για τα αχλάδια
-4 αχλάδια μικρά ή 3 μεγάλα
-100γρ. ζάχαρη
-100 γρ. νερό
-λίγη κανέλα, 1 καρφί γαρύφαλλο, 1 αστεροειδή γλυκάνισο
-1 σφηνάκι λικέρ (αμαρέτο, μαστίχα, φραντζέλικο ή λιμοντσέλο)
-150 γρ. κουβερτούρα
-1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή μούσλι
-ελάχιστη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση.
- Τα βράζουμε μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και τα όποια μπαχαρικά μας αρέσουν, για περίπου δέκα λεπτά, γυρίζοντάς τα προκειμένου να πάρουν τη γεύση από το σιρόπι.
- Σβήνουμε με το λικέρ.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη μια ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 εκ.
- Στρώνουμε τη μισή ζύμη στο σκεύος και απλώνουμε μέσα τις νιφάδες βρώμης ή το μούσλι.
- Αραδιάζουμε τα αχλάδια και προσθέτουμε τη σοκολάτα εδώ και εκεί, κομμένη σε κομμάτια.
- Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κλείνουμε την τάρτα.
- Στο κέντρο χαράζουμε το γλυκό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C, για 40 λεπτά.
- Όταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Το γλυκό αυτό τρώγεται ιδανικά χλιαρό.