Τάρτα με σοκολάτα και αρωματισμένα αχλάδια

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Ο «αντίπαλος» του μήλου, το αχλάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, δημιουργώντας έναν θεσπέσιο συνδυασμό και μία ακατανίκητη γεύση.

Για αυτό θα παρουσιάσουμε μία μοναδική συνταγή η οποία περιέχει αυτό το γλυκό φρούτο.

Υλικά:

Για τη σοκολατένια ζύμη

-250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή για όλες τις χρήσεις)

-50 γρ. κακάο

-120 γρ. ζάχαρη

-60 γρ. μαργαρίνη φυτική λιωμένη και λίγη ακόμη για την ταρτιέρα

-50 γρ. νερό

-8 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τα αχλάδια

-4 αχλάδια μικρά ή 3 μεγάλα

-100γρ. ζάχαρη

-100 γρ. νερό

-λίγη κανέλα, 1 καρφί γαρύφαλλο, 1 αστεροειδή γλυκάνισο

-1 σφηνάκι λικέρ (αμαρέτο, μαστίχα, φραντζέλικο ή λιμοντσέλο)

-150 γρ. κουβερτούρα

-1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή μούσλι

-ελάχιστη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση.
  • Τα βράζουμε μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και τα όποια μπαχαρικά μας αρέσουν, για περίπου δέκα λεπτά, γυρίζοντάς τα προκειμένου να πάρουν τη γεύση από το σιρόπι.
  • Σβήνουμε με το λικέρ.
  • Αλείφουμε με μαργαρίνη μια ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 εκ.
  • Στρώνουμε τη μισή ζύμη στο σκεύος και απλώνουμε μέσα τις νιφάδες βρώμης ή το μούσλι.
  • Αραδιάζουμε τα αχλάδια και προσθέτουμε τη σοκολάτα εδώ και εκεί, κομμένη σε κομμάτια.
  • Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κλείνουμε την τάρτα.
  • Στο κέντρο χαράζουμε το γλυκό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C, για 40 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Το γλυκό αυτό τρώγεται ιδανικά χλιαρό.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…