Οι διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο διαφέρουν. Σίγουρα υπάρχει ποικιλία σε κάθε κουζίνα. Ίσως μερικά από αυτά σας φανούν παράξενα …
«Ταξίδι» γαστρονομίας με χαρακτηριστικά φαγητά της Μεξικανικής κουζίνας- ΜΕΡΟΣ Β
«Ταξίδι» γαστριμαργικό και …καυτερό στα δεύτερο μέρος του άρθρου μας. Έχουμε ήδη περάσει στα κυρίως πιάτα, τα γεμάτα έντονες γεύσεις και ιστορία από το Μεξικό. Για να ξέρετε τι να παραγγείλετε στην επόμενη έξοδο για Mexican food!
Τα burritos
Τα μεξικανικά τυλιχτά ή burritos είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της πόλης Ciudad Juárez. Στο βόρειο -κυρίως- μέρος της πόλης, το burrito είναι πιο δημοφιλές, καθώς είναι ένα ελαφρύ σνακ, για όλες τις ώρες της ημέρας. Με βάση την τορτίγια, και συγκεκριμένα με τορτίλες (τορτίγιες) σιταριού, παρασκευάζονται μεταξύ άλλων τα burritos.
Το μέγεθος και το περιεχόμενο τους ποικίλλουν. Παρασκευάζεται με κιμά, μαρούλι, τυρί, σάλτσα και ξινή κρέμα. Μπορείτε να τα “συνοδεύσετε” και με μια δροσερή μπίρα.
Σύντομη “αναδρομή” στις δεκαετίες του ’20 και ’30, με Tacos al pastor
Η ονομασία “tacos” σημαίνει «σε στυλ βοσκού». Το tacos μοιάζει με το ελληνικό σουβλάκι. Αφότου ψηθεί σε σούβλα, φτιάχνεται με λεπτά κομμάτια χοιρινού.
Δεδομένου ότι τα tacos, τα quesadillas και αρκετά άλλα μεξικανικά τρόφιμα έχουν ως βάση την τορτίγια, μπορούν να ενσωματωθούν σε tortilla καλαμποκιού.
Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ανανά, κρεμμύδια και φύλλα κόλιαντρου.
Το tacos αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς βερσιόν γεύματος, με την άφιξη μεταναστών από τη Λιβύη και τη Συρία στο μακρινό Μεξικό.
Δείτε επίσης: Κιμάς για μεξικάνικα tacos
Tostadas
Ακόμα και οι μπαγιάτικες tortillas, στο Μεξικό δεν πάνε χαμένες: τηγανισμένες σε λάδι, αποκτούν ξανά το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα τους και αρχίζουν να γίνονται τραγανιστές.
Μόλις τελειώσει το τηγάνισμα, μπορείτε είτε να τις σερβίρετε μόνες τους, είτε να επιλέξετε πολλές μαζί τοποθετημένες σε μια στοίβα και να προσθέσετε γαρνιτούρες με τα frijoles, θαλασσινά, κρέας, τυρί και ceviche (ωμό ψάρι με lime και πιπεριές).
Elote, για τους λάτρεις του street food
Το elote είναι σνακ που πωλείται στον δρόμο. Μπορείς να το φας στο χέρι, αφού ειναι σαν καλαμπόκι σε ξυλάκι ή σε κυπελλάκι.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι ο εξής: Αφού βράσετε το καλαμπόκι, μπορείτε να τοποθετήσετε ως προσθετικά: αλάτι, βούτυρο, μαγιονέζα, σκόνη τσίλι, lime, μαγιονέζα ή ξινόκρεμα.
Mole: Δύσκολο στην προετοιμασία του, αλλά γευστικότατο
Το mole είναι ένα πολύ αγαπητό πιάτο, που μπορεί κανείς να το βρει σε διαφορετικές γεύσεις και βερσιόν. Αναλόγως με το πού βρισκεται κάνεις στην πόλη του Μεξικού μπορεί κάποιος να κάνει την κατάλληλη επιλογή. Το mole poblano είναι το πιο διαδεδομένο είδος mole στο Μεξικό. Η χαρακτηριστική, κόκκινη σάλτσα με ξεθωριασμένη όψη, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Θυμίζει την αντίστοιχη, ελληνική barbeque sauce.
Με ένα μείγμα που αποτελείται από περισσότερα από 20 διαφορετικά συστατικά, από το πιο ξινό μέχρι το πιο γλυκό, είναι αρκετά δύσκολο στην προετοιμασία του. Είναι παράλληλα και εξαιρετικά νόστιμο πιάτο που το απολαμβάνεις.
Enchiladas: Με ρίζες από την εποχή των Μάγιας
Οι enchiladas προέρχονται από την εποχή των Μάγιας. Τότε, στο Μεξικό συνηθιζόταν η κατανάλωση τροφής από τυλιγμένες σε μικρά ψάρια, τορτίγιες καλαμποκιού.
Στο εσωτερικό των tortillas από καλαμπόκι ή αλεύρι με θαλασσινά, μπορούν να προστεθούν φασόλια, λαχανικά, κρέας, τυρί ή και όλα αυτά μαζί. Τα enchiladas μας είναι σχεδόν έτοιμα… Να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε από πάνω και σάλτσα τσίλι και… έτοιμο το πρωϊνό μας, με άρωμα Μεξικού!
Chilaquiles: ένα ασυνήθιστο, αλλά γευστικό πρωϊνό
Οι chilaquiles, ανήκουν στην κατηγορία του παραδοσιακού πρωϊνού της Μεξικανικής κουζίνας. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρωϊνό, τουλάχιστον για τα δεδομένα της χώρας μας. Μπορούν να προστεθούν στο πιάτο επίσης, λίγα frijoles (ξανατηγανισμένα φασόλια). Αποτελείται από ελαφρώς ψημένες tortillas καλαμποκιού, κομμένες στα τέσσερα με τόπινγκ πράσινης ή κόκκινης σάλτσας (η κόκκινη σάλτσα συνήθως είναι πιο καυτερή). Μπορούν να τοποθετηθούν στην κορυφή τηγανητά αβγά ή ομελέτα και κοτόπουλο, τυρί και κρέμα.
To pollo en pipian (κοτόπουλο με πικάντικη, παχύρρευστη, σκούρα σάλτσα)
Γεύσεις από την Βόρεια Αφρική στο Yucatan, στην περιοχή της Καραϊβικής, έρχονται κατευθείαν στο πιάτο σας μέσω της μαγειρικής ενός ξεχωριστού γεύματος, με το όνομα pollo en pipian (κοτόπουλο με πικάντικη, παχύρρευστη, σκούρα σάλτσα, σερβιρισμένο με ρύζι). Τα κοτόπουλα εδώ συνήθως μαγειρεύονται με σουσάμι γαρίφαλα, πιπεριά και κανέλα, δίνοντας ένα απολαυστικότατο αποτέλεσμα.