Το χριστουγεννιάτικο «γκι» δεν είναι τόσο ρομαντική υπόθεση

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα από τα αγαπημένα ντεκόρ των Χριστουγέννων είναι το γκι, το γνωστό σε όλους μας «φυτό των φιλιών». Το γκι όμως κρύβει ένα «μυστικό» που δεν το κάνει και τόσο ρομαντικό: ξέρατε ότι είναι παράσιτο;

Ο άλλος ορισμός του γκι

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε,  ένα από τα πολλά είδη γκι που υπάρχουν θεωρείται επιστημονικά ημιπαράσιτο που προσβάλλει τα δέντρα. Πρόκειται για το γνωστό και ως «Phoradendron», το οποίο στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται «κλέφτης του δέντρου». Παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από χίλια είδη γκι και το συγκεκριμένο προέρχεται από το σανταλόξυλο. Σε αντίθεση με το σανδαλόξυλο που τρέφεται από τις ρίζες των άλλων δέντρων , το γκι παρασιτίζει διεισδύοντας στα κλαδιά των δέντρων. 

Πώς το κάνει αυτό; Βλέπετε το γκι παράγει αυτούς τους κόκκινους συνήθως, κολλώδεις σπόρους, τους οποίους τρώνε τα πουλιά για να  τους αφοδεύουν στη συνέχεια. Οι σπόροι είναι επικαλυμμένοι με μια διάφανη ουσία που ονομάζεται βισκίνη. Αν τα «κακά» ενός πουλιού προσγειωθούν σε ένα δέντρο, προσκολλώνται στα κλαδιά του και εκεί, το γκι γίνεται ο νέος του ξενιστής, χάρη στη βισκίνη. 

Ένας ιδιόρρυθμος ξενιστής

Το γκι ευθύνεται για «καταστροφές» στα δέντρα, καθώς φαίνονται πιο ευάλωτα σε έντομα και ασθένειες, όπως εξηγεί η κηπουρός Allison Watkins της «AgriLife Extension». Μπορεί να μην ευθύνεται απευθείας για το θάνατο ενός δέντρου, αλλά το γκι μπορεί να προκαλεί την αποψίλωση των άκρων του. Επίσης ενδεχομένως να είναι τοξικό για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα, αν και η Watkins λέει ότι μια μικρή ποσότητα σε καλά φροντισμένους κήπους δεν θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία. Προς τιμήν του,  μπορεί να δείξει καλοσύνη,   αυξάνοντας τη διαδικασία φωτοσύνθεσης για θρεπτικά συστατικά και προκαλώντας λιγότερες ζημιές στα δέντρα. Σε πολλά οικοσυστήματα, τα άνθη του αποτελούν νέκταρ για τις μέλισσες και είναι φυτό ξενιστής για τις κάμπιες. Και τα κατεστραμμένα δέντρα παρέχουν κοιλότητες φωλιάσματος για ζωάκια όπως πουλιά, νυχτερίδες, έντομα και ακόμη και μικρά θηλαστικά. Το πυκνό φύλλωμά του αποτελεί ευπρόσδεκτη σκιά για πολλά είδη ζώων, ιδίως σε ξηρές περιοχές.

Προέλευση

Για όσους δεν γνωρίζουν, λέγεται ότι αυτός ο χριστιανικός στολισμός προέρχεται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της «Saturnalia». Αυτό το έθιμο το υιοθέτησαν και οι πρώτοι Χριστιανοί. Σε ένα από τα διατάγματα της εκκλησίας της Bracara που εκδόθηκε αργότερα, επιβεβαιώνεται η προέλευσή του, καθώς απαγόρευε στους Χριστιανούς να διακοσμούν τα σπίτια τους με κλαδιά δέντρων την ίδια εποχή με τους ειδωλολάτρες, καθώς η «Saturnalia» ξεκινούσε περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…