Τα χρέη επιβαρύνουν την ψυχική σας υγεία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τα χρέη επιβαρύνουν την ψυχική σας υγείαΈρευνα έρχεται να αποκαλύψει ότι υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της οικονομικής και ψυχικής υγείας σας και ότι τα χρέη καθρεφτίζουν την ψυχολογική σας κατάσταση. Περίπου το 35% των Αμερικανών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2014 από το Urban Institute.

Και αυτό αφορά μόνο τα προσωπικά χρέη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν μεγάλες οφειλές. Μια δημοσκόπηση του 2012 (Wells Fargo/Gallup Small Business Index) διαπίστωσε ότι το 36% των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων νιώθουν άβολα με το χρέος της εταιρείας τους.

Περίπου 1 στους 5 ενήλικους Αμερικανούς βιώνει μια ψυχική ασθένεια κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Και πολλαπλές μελέτες αναφέρουν ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να έχουν χρέη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο South Hampton εξέτασαν 65 μελέτες σχετικά με το χρέος και την ψυχική υγεία. Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην Clinical Psychology Review, εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ ψυχικής ασθένειας και οικονομικών προβλημάτων.

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να έχει κανείς κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας είναι τρεις φορές υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που έχουν χρέη. Κατάθλιψη, αγχώδεις και ψυχωσικές διαταραχές είναι ορισμένες κοινές ψυχικές ασθένειες ανθρώπων με οφειλές.

Μάλιστα, βρέθηκε ότι υπήρχε μια ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση ανάμεσα στην αυτοκτονία και το χρέος. Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν είναι 8 φορές πιο πιθανό να έχουν χρέη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με χρέη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα αλκοολισμού και τοξικομανίας. Πάντως, οι ερευνητές δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ χρέους και καπνίσματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Family and Economic Issues διαπίστωσε ότι τα ανύπαντρα άτομα, οι άνθρωποι που φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, και εκείνοι που είναι λιγότερο μορφωμένοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στις βλαβερές συνέπειες του στρες που συνδέεται με τις πιστωτικές κάρτες και τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

Η υποθήκη βελτιώνει την ψυχική σας υγεία

Ενώ το ακάλυπτο χρέος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, μια ξεχωριστή μελέτη αναφέρει ότι οι υποθήκες δεν συνδέονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, η μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο Housing Studies διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας σε σύγκριση με τους ενοικιαστές.

Αν και πολλαπλές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της οικονομικής ευρωστίας και της ψυχικής υγείας, η αιτιώδης συνάφεια δεν είναι σαφής. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι η ανησυχία για το χρέος οδηγεί σε αυξημένο άγχος και μειωμένη ανθεκτικότητα απέναντι στα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα χρέη επιβαρύνουν την ψυχική σας υγείαΆλλοι ερευνητές υποθέτουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρεμβαίνουν στην οικονομική διαχείριση. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να μειώσει τον αυτοέλεγχο και να οδηγήσει σε περισσότερες δαπάνες.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι τα προβλήματα του χρέους και της ψυχικής υγείας τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Το χρέος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας μπορεί να σας γεμίσει με ανυπέρβλητα χρέη.

Μειώστε το ψυχολογικό κόστος του χρέους

Το χρέος είναι ένα επιλύσιμο ζήτημα. Ωστόσο, αν έχετε κατάθλιψη ή άγχος, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να επιλύσετε το πρόβλημα. Ομοίως, εάν είστε πνιγμένοι στις οφειλές, η επίσκεψη σε θεράποντα γιατρό δεν μπορεί να φαίνεται μία εφικτή επιλογή.

Δεν έχει σημασία ποιο πρόβλημα ανακύπτει πρώτο. Η λύση φαίνεται να εντοπίζεται στην άμεση και ταυτόχρονη αντιμετώπιση και των δύο. Όταν είστε ψυχικά υγιείς, είναι πιο εύκολο να προβείτε στον διακανονισμό του χρέους. Και όταν βάζετε τα οικονομικά σας σε τάξη, είναι πιο εύκολο να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση.

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα αυτή τη στιγμή, είναι μια καλή ιδέα να τηρείτε τον τραπεζικό λογαριασμό σας και να μεριμνείτε για την ψυχική υγεία σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…