Οι σημερινοί γονείς αναφέρουν πως τα παιδιά τους καθηλώνονται μπροστά σε τηλεοράσεις και υπολογιστές χάνοντας την αίσθηση του χρόνου και …
Τα videogames βλάπτουν σοβαρά τα παιδιά
Η εξάρτηση δεν προκαλείται μόνο από τα ναρκωτικά, αλλά πολλές φορές η εμμονή μας σε συνήθειες και αντικείμενα είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή μερικών ουσιών. Παράδειγμα η χαρτοπαιξία, τα videogames, η βία, ο χουλιγκανισμός, η υπερκατανάλωση ειδών κ.λ.π.
Τι γίνεται όμως με τους υπολογιστές; Το μεγάλο σύμμαχο και βοηθό μας που όμως όταν ξεπερνιούνται τα όρια της χρήσης λόγω ανάγκης και μπαίνουμε στα επικίνδυνα μονοπάτια της υπερκατανάλωσης, της χρήσης για τη χρήση, ή της εξάρτησης από την χρήση; Ο καθηγητής του Nihon University Ακιο Μόρι μας κρούει τον κώδικα του κινδύνου:
Τα βιντεογκέιμ βλάπτουν σοβαρά τα παιδιά
ΓΟΝΕΙΣ προσοχή! Η διαρκής ενασχόληση των παιδιών σας με τα βιντεογκέιμ μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα: όπως έδειξε έρευνα Ιάπωνα καθηγητή, όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τα βιντεοπαιχνίδια, τόσο μικρότερη είναι η «δραστηριότητα» στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου του, που ελέγχει τα συναισθήματα και τη δημιουργικότητα του ατόμου.
Αποτέλεσμα ο δέκτης των βιντεογκέιμ χάνει εύκολα την αυτοσυγκέντρωσή του, γίνεται ευερέθιστος και δυσκολεύεται να αναπτύξει σχέση με τους συνανθρώπους του. Κι ακόμα χειρότερα: Η εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που παίζουν με μανία βιντεοπαιχνίδια, πολύ δύσκολα αποκαθιστάται όταν επιτέλους παρατήσουν το τζόιστικ…
Αυτά μας λέει ο Ακίο Μόρι καθηγητής του Nihon University, που διεξήγαγε και την σχετική έρευνα σε 240 άτομα ηλικίας 6 έως 29 ετών. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στους δημοσιογράφους, την ώρα που κάποιος παίζει απασχολεί κυρίως τα κέντρα εκείνα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση και την όραση, ενώ η σκέψη του υποβαθμίζεται.
Υπάρχει λύση; “Κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, πρέπει οι γονείς να στρέφουν τα τέκνα τους στις παρέες με άλλα παιδιά, αποφεύγοντας τα βιντεοπαιχνίδια”, λέει ο καθηγητής Μόρι, προσθέτοντας ότι έτσι θα ολοκληρωθεί ομαλότερα η πνευματική τους ανάπτυξη.
Ίσως γι’ αυτό στην εποχή μας πάρα πολλοί γονείς τρέχουν στις λογοθεραπεύτριες με διάφορα προβλήματα λόγου και μάθησης. Κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται έρευνα για να δούμε κάτι τόσο εμφανές, που δυστυχώς όμως λόγω της τρελής ανάπτυξής του, όλα τα παιδιά καθημερινά κάνουν. Το σώμα μας ξέρουμε πως είναι ότι το ταΐζουμε. Το μυαλό μας λοιπόν όταν το ταΐζουμε σκουπίδια, τι αποτέλεσμα περιμένουμε;