Τα βήματα για τη βελτίωση της περίθαλψης ηλικιωμένων
Πρόσφατη έρευνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, επαναξιολόγησε την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης των ηλικιωμένων και έθεσε νέους στόχους με κυρίαρχο το στοιχείο του σεβασμού. Στηριγμένη πάνω σε 1.113 επαγγελματίες της υγείας και 22 διεθνείς εμπειρογνώμονες για τη γήρανση, η μελέτη έδειξε ότι το 80% των γιατρών αντιμετωπίζουν με φόβο την περίθαλψη που θα λάβουν στα γηρατειά τους.
Παράλληλα, το 50% πιστεύει ότι προωθεί την ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης. «Θεωρούμε ότι η γήρανση του πληθυσμού, δεν είναι μόνο μια πρόκληση, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη στην Ευρώπη, καθώς μας εξαναγκάζει να υιοθετήσουμε νέα μοντέλα, όπως η επένδυση σε τεχνολογίες», δηλώνει η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Neelie Kroes.
Οι σημαντικότερες «προκλήσεις» της έκθεσης
– Η προληπτική ιατρική αποτελεί το «κλειδί» ώστε να μειωθεί το ποσοστό εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, το οποίο αυξάνεται με την ηλικία. Το 46% των γιατρών συμφώνησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να οδηγήσουν τους πολίτες ώστε να είναι υπεύθυνοι για την υγεία τους.
– Πρέπει να δοθεί κύρια σημασία στην ολοκλήρωση της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας: μόνο το 38% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ικανοποιητική απόδοση σε αυτό το θέμα.
-Η ιατρική εκπαίδευση πρέπει να στοχεύσει στις μελλοντικές ανάγκες περίθαλψης των μεγάλων σε ηλικία πληθυσμών, ώστε να ανταποκριθεί με καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των χρόνιων νόσων.
-Πρέπει να καταργηθεί η αρνητικότητα απέναντι στους ηλικιωμένους. Το 42% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι συμπεριφορές του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την παροχή της καλύτερης φροντίδας στους ηλικιωμένους.
Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία;
- Πρέπει η πολιτεία να αυξήσει τις παρεμβάσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας, ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο υγιούς ζωής και να υπάρξει μείωση την εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
- Σημαντική θεωρείται η εμπιστοσύνη στη νέα τεχνολογία της ιατρικής, όπως είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση, η τηλεϊατρική, που βοηθάει πολύ τους ηλικιωμένους, καθώς απαιτεί λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό.
- Απαραίτητη κρίνεται η ειδική εκπαιδευτική κατάρτιση, που επικεντρώνεται στις ανάγκες των ηλικιωμένων για όλους τους επαγγελματίες της υγείας.