Τα τρία συστατικά της επαγγελματικής επιτυχίας

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος

Κάθε άνθρωπος καλείται κατά τη διάρκεια της ζωής του να λύσει δύσκολες εξισώσεις. Μία από αυτές αφορά τα απαραίτητα συστατικά της επαγγελματικής επιτυχίας.

Ο προσδιορισμός της εξίσωσης

Πιστεύετε ότι τα μαθηματικά έχουν εφαρμογή στη ζωή;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επαγγελματική επιτυχία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες της μεγαλύτερης εξίσωσης όλων, αυτής της ευτυχίας στη ζωή. Κατά συνέπεια, κάθε άνθρωπος, πριν βρει τη λύση σε αυτή τη μεγάλη εξίσωση, οφείλει να βρει λύσεις στις επιμέρους, όπως αυτή του εργασιακού τομέα.

Ποια είναι όμως αυτή η εξίσωση και από ποια μέρη αποτελείται; 

Επαγγελματική επιτυχία = Ταλέντο + Στάση + Εξάσκηση

Από αυτήν την εξίσωση προκύπτει ότι ο μόνος παράγοντας ο οποίος δεν εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο είναι το ταλέντο. Θα μπορούσε, λοιπόν, κάποιος να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι ο κάθε ένας κρατάει την τύχη στα χέρια του και ότι δεν πρέπει να σταθεί στο μέγεθος του ταλέντου του, καθώς αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί, σε μεγάλο βαθμό, από τα αλλά δύο μέρη της εξίσωσης, δηλαδή τη στάση και την εξάσκηση. Ας αναλογιστούμε ταλέντα, για παράδειγμα από τον χώρο του αθλητισμού, που δεν έκαναν την καριέρα που μπορούσαν ή και το αντίθετο, αθλητές με μικρότερο ταλέντο που έφτασαν στην κορυφή γιατί δεν στάθηκαν στο μέγεθος του ταλέντου τους, αλλά δούλεψαν πολύ και υιοθέτησαν την κατάλληλη στάση στις καταστάσεις που αντιμετώπισαν.

Τα συστατικά της αποτελεσματικής στάσης

Η στάση ενός ανθρώπου είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορούν να αλλάξουν σε αυτόν, ωστόσο αυτό δεν είναι ανέφικτο. Ο κάθε ένας έχει τη δυνατότητα να δουλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού πρώτα προσδιορίσει αυτά στα οποία υπολείπεται. Προκειμένου αυτό να συμβεί, είναι αναγκαίο σε πρώτο επίπεδο να αντιληφθεί ότι δεν είναι τέλειος, ότι η υπάρχουσα στάση έχει σημεία προς βελτίωση και, τέλος, να κατανοήσει ότι, εάν θέλει να βελτιώνεται, θα πρέπει να αλλάζει ακόμα και σε επίπεδο ιδεών, αξιών και γενικότερων πεποιθήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει το πρώτο συστατικό της σωστής στάσης, δηλαδή η αλλαγή.

Ο κατάλογος όσων περιλαμβάνει μια ορθή στάση είναι μεγάλος, αλλά αξίζει να κάνουμε μια τυπική καταγραφή: 

  • Πίστη στον εαυτό μας
  • Εργασία με πλάνο και πρόγραμμα
  • Έμφαση στα δυνατά σημεία και βελτίωση των αδύναμων χαρακτηριστικών
  • Συνεχής προσπάθεια εκτός comfort zone
  • Παρακολούθηση της επικαιρότητας
  • Εργασία με ποιότητα και υψηλά standards
  • Σιγουριά και αυτοπεποίθηση
  • Εστίαση στη λύση και όχι στο πρόβλημα
  • Ευελιξία
  • Προσαρμοστικότητα
  • Ανάπτυξη του ομαδικού και συνεργατικού πνεύματος 
  • Καθημερινή προσπάθεια για εξέλιξη
  • Περισσότερη δράση και λιγότερη σκέψη
  • Έμφαση στα θετικά που προκύπτουν από τα προβλήματα ή τις δύσκολες καταστάσεις
  • Αποδοχή της αποτυχίας και αντιμετώπισή της ως αφορμής για βελτίωση και μάθηση
  • Ανάληψη ευθυνών και όχι μετατόπισή τους σε τρίτους
  • Αναγνώριση των ελλείψεων και επιδίωξη της μάθησης 

Οι ικανότητες – δεξιότητες απαιτούν καθημερινή εξάσκηση

Θα μπορούσε να αναλογιστεί κανείς ότι η εξίσωση επικεντρώνεται μόνο στη στάση και όχι τόσο στις δεξιότητες – ικανότητες που απαιτεί ο κάθε ρόλος, εφόσον δεν τις περιλαμβάνει ως παράγοντες. Ωστόσο, είναι σημαντικές και περιλαμβάνονται στον παράγοντα της εξάσκησης: οποιαδήποτε ικανότητα – δεξιότητα και αν αποκτήσει κάποιος, εάν δεν κάνει καθημερινή εξάσκηση, είναι πολύ εύκολο σύντομα να χαθεί.

Σε αυτό το σημείο, το παράδειγμα των αθλητών είναι ξανά αντιπροσωπευτικό, καθώς οι αθλητές δεν στηρίζονται μόνο στο ταλέντο τους αλλά και στην καθημερινή, σκληρή προπόνηση, μέσα από την οποία προσπαθούν να βελτιώσουν ικανότητες, τεχνικές, επιδόσεις. Έτσι, όταν θα έλθει η στιγμή του αγώνα, θα διεκδικήσουν τη νίκη με αξιώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον κάθε επαγγελματία. Πώς είναι δυνατόν να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα εάν δεν εξασκεί σε καθημερινή βάση τις ικανότητες που έχει αποκτήσει; Κάτι τέτοιο απαιτεί φυσικά διάθεση για συνεχή προσπάθεια.

Η εξίσωση, αρχικά, φαίνεται εύκολη, καθώς τα συστατικά της είναι μόνο τρία: ταλέντο, στάση, εξάσκηση. Αναλύοντας, όμως, τα μέρη της γίνεται αντιληπτό ότι είναι κάπως πιο περίπλοκη: περιλαμβάνει πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητά της, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η επιτυχία του ανθρώπου σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ίδιο και από την προσπάθεια που θα καταβάλει για να βελτιώσει τον εαυτό του.  Είναι γνωστή και δημοφιλής η άποψη ότι “όταν θέλει κάποιος κάτι πολύ, το Σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσει”· θα συμπληρώσουμε, όμως, “εφόσον πρώτα έχει πράξει κάθε τι απαραίτητο”.

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος,

Influence:

Ο χώρος των επιχειρήσεων, στον οποίο συμπληρώνω περίπου 20 έτη παρουσίας σε θέσεις πωλήσεων και οικονομικών τμημάτων, έχει καταφέρει να γίνει και χόμπι…