Τα σχολικά προγράμματα κηπευτικής βοηθούν στη σωστή διατροφή

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα σχολικά προγράμματα κηπευτικής βοηθούν τη σωστή διατροφήΗ κηπευτική, ενεργοποιεί έντονα το ενδιαφέρον για τη δοκιμή νέων τροφών. Σε αυτό κατέληξαν σε έρευνα, που δημοσίευσαν πρόσφατα επιστήμονες από την Αυστραλία. Όταν ερεύνησαν σε ένα δημοτικό σχολείο το πρόγραμμα για κηπευτική, παρατήρησαν πως τα παιδιά, δείχνουν μεγαλύτερη θέληση να δοκιμάσουν τροφές που καλλιεργούν και στη συνέχεια μαγειρεύουν από μόνα τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 12 σχολεία. Συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν τα έξι, στα οποία εφαρμόζεται σχολική κηπευτική και τα άλλα έξι από τα οποία λείπει ένα δομημένο πρόγραμμα. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 764 παιδιά, ηλικίας 8-12 ετών και από 562 γονείς, σε μία περίοδο δύο ετών. Τα παιδιά αυτά, ξόδευαν σε εβδομαδιαία βάση περίπου 45’ στους σχολικούς κήπους και καλλιεργούσαν ποικιλία λαχανικών όπως κόλιανδρο, βολβούς, βλήτα αλλά και φρούτα όπως φράουλες και ροδάκινα. Εκτός από την κηπευτική, τα παιδιά ξόδευαν κατά μέσο όρο 90 λεπτά την εβδομάδα στην κουζίνα, για να μαγειρέψουν ότι είχαν συλλέξει από μόνα τους.

Το θεαματικό είναι πως αφού ετοίμαζαν το φαγητό, τα παιδιά, δεν πιέζονταν να φάνε τα λαχανικά. Αντίθετα σύμφωνα με τους γονείς τους, έδειχναν διπλάσια προτίμηση από μόνα τους, για τις νέες γεύσεις. Τα ποσοστά των παιδιών, που επιθυμούσαν να δοκιμάσουν κάτι νέο, ξεκίνησαν από το 39% και έφτασαν στο τέλος του προγράμματος κοντά στο 51%. Αντίθετα, γονείς από τα σχολεία, που δεν τρέχουν αυτό το πρόγραμμα ανέφεραν πως μόλις το 32-34% θα δοκίμαζαν ευχάριστα το φαγητό που μαγείρεψαν μόνα τους.

Τα προγράμματα αυτά, που περιλαμβάνουν κηπευτική και μαγειρική για τα μικρά παιδιά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς τα βοηθούν να κατανοήσουν από πού προέρχεται μια τροφή. Η όλη διαδικασία του μαγειρέματος, είναι και υπεύθυνη για την τάση των παιδιών να θέλουν να δοκιμάζουν. Η έρευνα απέδειξε επίσης, πως ένα τέτοιο πρόγραμμα, μπορεί να βοηθήσει την αύξηση υγιεινών τροφών στη δίαιτα των παιδιών. Η εκμάθηση αυτών των δραστηριοτήτων από μικρή ηλικία, είναι πιθανώς ότι καλύτερο για τα παιδιά, αφού μαθαίνουν βιωματικά για το περιβάλλον και βελτιώνουν τη διατροφή τους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr