Τα ψάρια και τα θαλασσινά στην υγεία μας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Μπορεί η ζέστη του καλοκαιριού να μας στερεί την αυξημένη όρεξη για φαγητό, όμως όταν ο ήλιος πέσει και η ατμόσφαιρα δροσίσει λίγο, οι ψαροταβέρνες έχουν την τιμητική τους προσφέροντάς μας ένα σωρό πεντανόστιμα εδέσματα που μοσχοβολάνε θάλασσα. Εκτός όμως από τα εστιατόρια, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής μιας και η αλιεία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομίας της χώρας μας από τα αρχαία χρόνια. Φυσικά, πέρα από την υπέροχη γεύση τους και τους αναρίθμητους τρόπους μαγειρέματος, τα θαλασσινά και τα ψάρια μας προσφέρουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, γεγονός που τα κάνει άκρως απαραίτητα στη διατροφή μας.

Οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες με λογιών λογιών πεντανόστιμα ψάρια και άλλα τόσα θαλασσινά όπως χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, καβούρια, αχινούς, γαρίδες, οστρακοειδή κ.α. τα οποία γεμίζουν το πιάτο μας με άρωμα, γεύση και υγεία. Σε γενικές γραμμές, τα θαλασσινά είναι μία εξαιρετική διατροφική επιλογή μιας και είναι ιδιαίτερα εύπεπτες τροφές γεμάτες πρωτεΐνες, ιώδιο, μέταλλα και φυσικά πολύτιμα ω-3 λιπάρα οξέα, τα οποία συμβάλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας δούμε όμως αναλυτικά πως οι θαλασσινές τροφές μας προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία και την ευρωστία του οργανισμού μας.

Ομαλή λειτουργία της καρδιάς: Η μεγάλη περιεκτικότητα των θαλασσινών σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προστατέψει την καρδιά μειώνοντας τα ποσοστά της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μίας επιπλέον μερίδας ψαριών ή θαλασσινών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 50%.

Καλύτερη όραση: Από μικρά παιδιά οι γονείς και οι παππούδες μας, μας συμβουλεύουν να τρώμε ψάρι για «να βλέπουμε καλύτερα». Πράγματι, η αντίληψη αυτή έχει μεγάλη δόση αλήθειας μιας και τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στην προστασία των οφθαλμών ενώ η ρετινόλη που περιέχουν τα θαλασσινά, ενισχύουν την όραση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι θαυμάσια πηγή ιωδίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και πολλών βιταμινών. Το ιώδιο είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ το σελήνιο βοηθά στη δημιουργία ενζύμων που πολεμούν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο. Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη Α και D, καθώς και πλήθος άλλων ουσιών.

Προστασία από την κατάθλιψη: Όσο παράδοξο και να ακούγεται είναι αλήθεια. Η κατανάλωση θαλασσινών βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη να νιώσουν καλύτερα, ενώ γενικά προστατεύει από την εμφάνιση της ψυχικής αυτής νόσου. Για άλλη μια φορά η αιτία είναι τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εν γένει θωρακίζουν τον οργανισμό από συναισθηματικές διαταραχές όπως η επιλόγχιος κατάθλιψη.

Καλύτερη μνήμη: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι θαλασσινές τροφές προστατεύουν από την άνοια και ενισχύουν την μνήμη. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα τους δίνει το πλεονέκτημα αυτό, καθώς οι συγκεκριμένες ουσίες χαρακτηρίζονται ως «η τροφή του εγκεφάλου». Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριών μειώνει τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και την αδυναμία συγκέντρωσης.

Λαμπερό δέρμα: Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών βοηθά τη στοιβάδα του δέρματος να προστατευτεί από τις αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Επιπλέον, το πλήθος των πρωτεϊνών που περιέχουν τα θαλασσινά χαρίζουν ξανά τη χαμένη σφριγηλότητα και λάμψη της επιδερμίδας, αφού αποτελούν πρώτες ύλες για τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η κατανάλωση θαλασσινών έχει αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας και μας προστατεύει από ένα σωρό δυσάρεστες καταστάσεις όμως, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου πως πρόκειται για τροφές αρκετά λιπαρές και θερμιδικά πλούσιες. Για το λόγο αυτό λοιπόν, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε ψάρια και θαλασσινά σε εβδομαδιαία βάση δίνοντας προσοχή πάντα στην ποσότητα αλλά και στην τρόπο μαγειρέματος.

Έτσι, προτιμάμε τα ψητά και τα βραστά ψάρια, τις ψαρόσουπες και τα θαλασσινά ψημένα στη σχάρα, ενώ αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα φαγητά με πλούσιες και βαριές σάλτσες. Επιπλέον, συνοδεύουμε το γεύμα μας με πλήθος καλοκαιρινών λαχανικών όπως βλήτα, κολοκυθάκια, καρότα κ.α., ενώ δεν ξεχνάμε να συνοδέψουμε το φαγητό μας με μπόλικο λεμόνι και ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…