Τα πρώτα «φιλικά για τα βρέφη» νοσοκομεία στην Ελλάδα

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο χαρακτηρισμός «Φιλικά για τα βρέφη» αποδόθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» και στο μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» μέσα απο πρωτοβουλία της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο συμβολισμός «Φιλικά για το βρέφος», μας εξασφαλίζει νοσοκομεία φιλικά προς τη ζωή και εχθρικά προς την αδιαφορία. Δημιουργώντας μια πρωτοποριακή κίνηση στον τομέα της υγείας, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση προς τιμήν αυτών, με στόχο την ανάδειξη του μητρικού θηλασμού ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Απο το 1991, που άρχισε η δράση «The Baby Friendly Hospital Initiative» έχουν διακριθεί 15.000 φορείς υγείας σε 132 χώρες του κόσμου (η Σουηδία έχει 80 και η Τουρκία έχει φτάσει τα 120). Το μητρικό γάλα αποτελεί τη συνέχεια της προστασίας που λάμβανε το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου, τη συνέχεια της «αλυσίδας» της ζωής. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του θηλασμού όχι μόνο στο παιδί αλλά και στη μητέρα, αποτελεί ένα γεγονός που μετατρέπει αυτόματα μια τέτοια αναγνώριση σε άκρως σημαντική. «Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής», συμβουλευει η UNICEF στις νέες μητέρεςτου κόσμου.

Βάσει εξωτερικής αξιολόγησης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κρίθηκε οτι τα συγκεκριμένα νοσοκομεία πληρούν τα δέκα κριτήρια που έχει ορίσει η UNICEFγια το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Σκοπός των κριτηρίων αποτελεί η εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις νέες μητέρες που εισάγωνται στο μαιευτήριο και η ιδανική οργάνωση του προσωπικού για τη σωστή προώθηση του.

«Φιλικά προς τα βρέφη» χαρακτηρίζονται τα νοσοκομεία που καλύπτουν τα εξής:

  • Η ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και η τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας
  • Η εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής
  • Η πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού. Η παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση
  • Η επίδειξη στις μητέρες για το πως να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμα και αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
  • Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
  • Να εφαρμόζεται το σύστημα «rooming in», δηλαδή το νεογέννητο να είναι μαζί με τη μητέρα του 24 ώρες το 24ωρο.
  • Ο θηλασμός να είναι χωρίς ωράριο και απεριόριστος.
  • Να μη δίνονται πιπίλες, ή μπιμπερό στα παιδιά που θηλάζουν.
  • Η ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, ή την κλινική.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…