Η Μεσογειακή Διατροφή είναι αποδεδειγμένα η μόνη διατροφή που προλαβαίνει, θεραπεύει και διατηρεί το καλύτερο επίπεδο υγείας. Πρέπει να συνδυάζεται …
Τα πλεονεκτήματα του μεσογειακού τρόπου διατροφής
Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη για την υγεία μας, όμως τι ακριβώς περιλαμβάνει και ποιες είναι οι συνήθειες που πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας;
Η αρχική έμπνευση της διατροφής που ονομάζουμε μεσογειακή προήλθε κατά βάση από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης και της νότιας Ιταλίας στη δεκαετία του 1960. Περιλαμβάνει γενικότερα όλους τους λαούς που ζουν σε περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τις χώρες στα παράλια της Μέσης Ανατολής.
«Μεσογειακές» τροφές
- Φρέσκα λαχανικά
- Ελαιόλαδο ως την κύρια πηγή λίπους
- Όσπρια
- Σπόρους, με πρωταρχικό ρόλο
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, γάλα, τυρί σε μέτριες ποσότητες
- Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Οφέλη μεσογειακής διατροφής
- Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών.
- Το ελαιόλαδο θεωρείται ότι συντελεί στο άνω γεγονός, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και διαθέτει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, ενώ ελαττώνει την κακή χοληστερίνη LDL. Επίσης και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
- Προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.
Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές
- Τρώμε 7-10 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
- Καταναλώνουμε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Καταναλώνουμε μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος.
- Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί 120ml για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
- Τρώμε άφθονα λαχανικά, όχι πολυβρασμένα, και φρούτα κυρίως άγουρα.
- Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
- Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά και φρούτα-λαχανικά γιατί επιδρούν λιγότερα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου σε σχέση με τους απλούς (άσπρο ψωμί, γλυκά).
- Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.