Τα πιο θαυμαστά ευρήματα της Ευρώπης

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Για χιλιάδες χρόνια η Ευρώπη αποτελούσε ένα γεωγραφικό σημείο, όπου αδιάκοπα νέες αυτοκρατορίες χτίζονταν πάνω σε παλιές. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η ήπειρος είναι ένα τόσο συναρπαστικό μέρος για υπόγεια εξερεύνηση – οι ταξιδιώτες μπορούν να μάθουν για το παρελθόν μέσω καλά διατηρημένων υπόγειων πόλεων, κρησφύγετων και τάφων.

Μερικές από τις αρχαιότερες τοποθεσίες ήταν άγνωστες για αιώνες πριν ανακαλυφθούν καθαρά από τύχη. Καταφύγια σπηλαίων σε ολόκληρη την Ισπανία και τη Γαλλία ανακαλύπτονταν από βοσκούς, αγρότες και κυνηγούς ακόμα και μέσα στη δεκαετία του 1900. Λέγεται ότι η Βασιλική Δεξαμενή στην Κωνσταντινούπολη – που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια λησμονήθηκε – ανακαλύφθηκε ξανά χιλιάδες χρόνια αργότερα, όταν ένας φιλοξενούμενος μελετητής έμαθε ότι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να τραβήξουν νερό και να πιάσουν τα ψάρια μέσα από τα πατώματα τους! Από αποθήκες πολέμου μέχρι ιστορικά μεταλλεία, αυτές οι ευρωπαϊκές τοποθεσίες θα σας κάνουν να θέλετε να περιπλανηθείτε υπογείως.

Ας δούμε μερικά από τα υπόγεια μυστικά της Γηραιάς Ηπείρου, από τις κατακόρυφες κατακόμβες της Ρώμης μέχρι το βυθισμένο ανάκτορο της Κωνσταντινούπολης.

Εντυπωσιακές κατακόμβες και κρύπτες της Ρώμης

Ορισμένες από τις παλαιότερες και μακρύτερες σήραγγες ταφής στον κόσμο ξεδιπλώνονται σε ένα μακάβριο λαβύρινθο, κάτω από τους πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης. Αυτά τα υπόγεια νεκροταφεία ρίχνουν φως στις ιστορικές ταφικές πρακτικές των χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων της πόλης που χρονολογούνται τον πρώτο αιώνα. Ορισμένα τμήματα των κατακομβών έχουν σπάνια εξερευνηθεί και οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν κι άλλες που παραμένουν άγνωστες.

Η τσεχική πόλη που εφευρέθηκε η Pilsner

Μια σειρά από ψυχρές σήραγγες, διαδρόμους και πηγάδια του 13ου αιώνα χρησιμεύουν ως υπόγεια ψυγεία και κελάρια μπίρας, κάτω από την πόλη που εφευρέθηκε η μπύρα Pilsner. Στην πόλη Pilsen, νοτιοδυτικά της Πράγας, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε αποκατεστημένα τμήματα σήραγγας που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση τροφίμων, ως πηγάδια νερού και ως μυστικές υπόγειες οχυρώσεις κατά το Μεσαίωνα.

Περίπατος σε ένα αλατωρυχείο στη Γερμανία

Το αλάτι εξορύσσεται από το ορυχείο αλατιού Berchtesgaden, κοντά στα αυστριακά σύνορα στις Βαυαρικές Άλπεις, για περισσότερο από πέντε αιώνες. Οι τουρίστες επισκέπτονται το υπόγειο 650 μέτρων, για να εξερευνήσουν την ιστορική και πολιτιστική σημασία της εξόρυξης αλατιού στην περιοχή και να περπατήσουν μέσα από ένα περίτεχνο σπήλαιο αλατιού, να κάνουν βόλτα σε υπόγεια σπήλαια, αλλά και να διανύσουν με βάρκα τη Spiegelsee, μια υπόγεια αλατούχα λίμνη.

Υπόγεια πόλη στη Γαλλία

Η Naours ξεκίνησε ως λατομείο ασβεστόλιθου τον 12ο αιώνα και εξελίχθηκε σε μια πλήρη υπόγεια πόλη. Κατά τη διάρκεια της ακμής της τον 17ο αιώνα φιλοξένησε περίπου 3.000 ανθρώπους. Χαμένη για περισσότερο από έναν αιώνα, ανακαλύφθηκε ξανά λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σήραγγες περιείχαν εκατοντάδες αίθουσες που χρησίμευαν ως σημαντικοί χώροι ανάπαυσης για τα στρατεύματα στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Χιλιάδες σημάδια γκράφιτι από Γάλλους, Άγγλους, Σκωτσέζους, Ιρλανδούς, Αυστραλούς και Αμερικανούς στρατιώτες παρέχουν πληροφορίες για την εποχή.

Καταφύγια βόμβας στη Βαρκελώνη

Πολλά από τα υποστρώματα της Βαρκελώνης, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταλελειμμένων σηράγγων του υπόγειου σιδηρόδρομου, αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα. Ωστόσο, το Refugi 307, μέρος του Μουσείου Ιστορίας της Βαρκελώνης στα ανατολικά της πόλης, πραγματοποιεί τακτικές περιηγήσεις. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια της Βαρκελώνης. Λαξευμένη στο βουνό Montjuïc από τους πανικοβλημένους πολίτες, ο χώρος μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο από εναέρια επίθεση σε 2.000 κατοίκους, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Τα πιο θαυμαστά ευρήματα της Ευρώπης

Ιστορικά σοκάκια του Εδιμβούργου

Οι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να δουν τον μοναδικό διατηρημένο δρόμο του 17ου αιώνα του Εδιμβούργου και να περιπλανηθούν μέσα στους ανασκαμμένους λιθόστρωτους διαδρόμους, τις αυλές και τα δωμάτια, ενώ παράλληλα γίνονται γνώστες της καθημερινής ζωής και των προβλημάτων των ανθρώπων της εποχής. Αυτός ήταν ο τόπος μερικών από τους φτωχότερους κατοίκους του Εδιμβούργου, που προορίζονταν να ζουν στο κατώτατο σημείο της πόλης. Νυχτερινές περιηγήσεις είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εξερευνηθούν τα σοκάκια.

Προϊστορική τέχνη σπηλαίων στην Ισπανία

Η Altamira είναι μια φυσική σπηλιά γεμάτη με οστά ζώων και απίστευτη τέχνη με πέτρα που χρονολογείται περίπου από το 35.000 έως το 11.000 π.Χ. Η σπηλιά απεικονίζει βίσωνες, άλογα και άλλες φιγούρες. Αρχαία αποτυπώματα και περιγράμματα ενσωματώθηκαν επίσης στους φυσικούς κυματισμούς στα τοιχώματα των σπηλαίων. Είναι ένα από τα 18 παλαιολιθικά σπήλαια τέχνης στη βόρεια Ισπανία, που αποτελούν από κοινού μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το βυθισμένο παλάτι της Κωνσταντινούπολης

Το Yerebatan Sarayi ή το Βυθισμένο Παλάτι είναι η ακριβής τοπική περιγραφή που δόθηκε σε αυτή την επιδεικτική υπόγεια δεξαμενή που δημιουργήθηκε υπό την εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού το 532 μ.Χ. Γειτονικά με την Αγία Σοφία, οι εκατοντάδες τεράστιες στήλες της Βασιλικής Δεξαμενής υποστηρίζουν ένα χώρο που περιείχε κάποτε περίπου 17,5 εκατομμύρια γαλόνια νερό, που μεταφέρονται μακριά από υδραγωγεία για χρήση στην πόλη. Σήμερα, υπερυψωμένα πεζοδρόμια διασχίζουν το χώρο, όπου παραμένει μόνο ένα μικρό ποσοστό ρηχού, καθαρού νερού. Ένα περίτεχνα ανάποδο κεφάλι της Μέδουσας στέκεται και παρακολουθεί· λέγεται ότι γλυπτά της θεάς τοποθετήθηκαν σε χώρους που οι Ρωμαίοι θέλησαν να διατηρήσουν.

Ο υπόγειος τούβλινος κόσμος στις Βρυξέλλες

Τα κελάρια του πρώην παλατιού των Βρυξελλών – ένα από τα ομορφότερα παλάτια σε όλη την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα – καταστράφηκαν από τη φωτιά το 1731. Τα ερείπια του Coudenberg εγκαταλείφθηκαν και ισοπεδώθηκαν για να ανακατασκευαστούν. Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν έναν υπόγειο κόσμο από τούβλα σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αποθηκευτικών χώρων του παλατιού, των κουζινών, ακόμη και ενός μεσαιωνικού δρόμου. Το μουσείο Coudenberg στο ισόγειο εκθέτει πήλινους σωλήνες, πανοπλίες και άλλα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του χώρου.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.