Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διακόσμηση χώρων (Μέρος 2ο)

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Τα λάθη που μπορεί να κάνουμε στη διακόσμηση, αν δεν έχουμε εμπειρία, είναι αρκετά. Με λίγη προσοχή, όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τζάκι στη λάθος θέση

Αν δυσκολεύεστε να οργανώσετε γύρω του ένα σωστό καθιστικό, προφανώς το τζάκι σας δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση. Επειδή, όμως, το ζητούμενο είναι η άνεση, πρέπει να τοποθετήσετε τα έπιπλά σας όπως υπαγορεύουν οι συντεταγμένες του δωματίου· απλώς φροντίστε η θέση των καθισμάτων να εξασφαλίζει ικανοποιητική οπτική επαφή με τη φωτιά.

Ακαταστασία από καθημερινά αντικείμενα

Τσάντες, κλειδιά, παλτά, γαλότσες και αθλητικά παπούτσια, φυλλάδια από τα ντελίβερι της περιοχής, λογαριασμοί και αποδείξεις. Δεν είναι ανάγκη η εικόνα ενός ζωντανού σπιτιού να είναι αυτή της μόνιμης ακαταστασίας από τα “τρέχοντα”. Οι βιβλιοθήκες και τα ράφια, για να δείχνουν όμορφα, χρειάζονται μια κάποια τάξη, όπως και ο χώρος του οικιακού υπολογιστή, που, ακόμη και αν πρόκειται για laptop, χρειάζεται τη θέση του. Συμμέτοχοι στην αίσθηση ακαταστασίας είναι σχεδόν πάντοτε τα διάφορα καλώδια. Για να μη μιλήσουμε για τις μπαλαντέζες και τα πολύπριζα. Εξαφανίστε τα! Αν οι πρίζες δεν έχουν προβλεφθεί σε στρατηγικά σημεία, όπως, για παράδειγμα, κοντά στην τηλεόραση και στο ηχοσύστημα, εγκιβωτίστε τα μέσα σε διακριτικούς σωλήνες ή στερεώστε τα κατά μήκος του τοίχου.

Συσσώρευση αντικειμένων

Πόσο αναγκαία μάς είναι στα αλήθεια όλα αυτά που συσσωρεύουμε με τα χρόνια; Απλώς καταλαμβάνουν χρήσιμα ράφια, αλλά, ευτυχώς, ένα ξεσκαρτάρισμα ανά διαστήματα βάζει όριο στα παπούτσια και στα στοιβαγμένα κουτιά κάτω από το κρεβάτι. Μετά την αποσυμφόρηση, το δεύτερο βήμα είναι η σωστή οργάνωση των χώρων αποθήκευσης. Τα συστήματα που διατίθενται στην αγορά προσφέρουν οικονομικές προτάσεις, που αξιοποιούν και το τελευταίο κυβικό εκατοστό, από τα ντουλάπια της κουζίνας και την κρεβατοκάμαρα ως το πιο μικρό WC ή λουτρό.

Ακατάλληλο φως

Ψυχροί λαμπτήρες, που δεν κολακεύουν πρόσωπα και αντικείμενα και δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι αποκαλούμε ατμόσφαιρα, είναι ικανοί να καταστρέψουν την καλύτερη διακόσμηση. Και επειδή ένας χώρος πρέπει να διατηρεί τη γοητεία του και μετά τη δύση του ηλίου, προτιμήστε περιφερειακό φωτισμό με λαμπατέρ και απλίκες παρά ένα κλασικό κεντρικό πολύφωτο. Εξίσου καλή λύση αποτελούν οι κρυφοί φωτισμοί καθώς και οι ροοστάτες (ντίμερ) οι οποίοι ρυθμίζουν την ένταση του φωτός.

Λάθος επιλογή χρωμάτων και υφών

Τα πολύ ανοιχτόχρωμα υφάσματα και χαλιά σε ένα οικογενειακό καθιστικό, αποδεικνύονται καταστροφή από την πρώτη εβδομάδα, ενώ στο μαύρο “γράφει” και το παραμικρό σκουπιδάκι ή ψίχουλο. Ωστόσο, το να ανησυχείτε διαρκώς για τους πιθανούς λεκέδες σίγουρα δεν σας αφήνει να χαλαρώσετε. Κρατήστε. λοιπόν. τα ανοιχτόχρωμα ή πιο ευαίσθητα υφάσματα και χαλιά για τις κρεβατοκάμαρες. Εμπιστευθείτε το εκρού-μπεζ, το γκρι-σταχτί, το καφέ και το χρώμα του σπάγκου για σκληρή, καθημερινή χρήση. Αν η λάθος επιλογή έχει ήδη γίνει και δεν έχετε ράψει ακόμη καλύμματα, σπεύσατε! Τα ριχτάρια, επίσης, είναι μια διαδεδομένη λύση, αρκεί να ακολουθούν τις αποχρώσεις των υφασμάτων επίπλωσης και να στρώνουν όμορφα, χωρίς να αλλοιώνουν το σχήμα του καναπέ σας.

Λάθος επιλογή χαλιών

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι απλά μάλλινα χαλιά ή μοκέτες σε απόχρωση που αφομοιώνεται από το σύνολο και αντιμετωπίζεται ως μέρος του ντεκόρ. Ιδανικά το χαλί πρέπει να προσεγγίζει χρωματικά το δάπεδο, αφού είναι αναπόφευκτα φυσική συνέχειά του. Προτού καταλήξετε, όμως, στο μέγεθος του χαλιού, βεβαιωθείτε για το πώς θα τοποθετηθεί πιο σωστά σε σχέση με τη θέση των επίπλων σας. Για παράδειγμα, ένας καναπές δεν δείχνει το ίδιο ωραία όταν ένα κομμάτι του πατάει έξω από το χαλί, οπότε, αν συμβαίνει αυτό, μάλλον χρειάζεστε κάποιο μεγαλύτερων διαστάσεων.

Παραμέληση βεράντας

Και το πιο μικρό μπαλκόνι αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του χώρου μας. Δεν είναι ούτε πλυσταριό ούτε σημείο συγκέντρωσης περιττών και αχρήστων. Φροντίστε το τοποθετώντας φυτά που, ως φυσικός φράκτης, είτε θα καδράρουν τη θέα είτε θα εξασφαλίσουν την ιδιωτικότητα στη βεράντα σας – σύμμαχοι είναι και οι κατεβασμένες τέντες. Δώστε, λοιπόν, λίγο περισσότερη προσοχή στο τεντόπανο που θα διαλέξετε να βλέπετε καθημερινά από το παράθυρο και ξανασκεφτείτε το προτού επιλέξετε τρικολόρε φλοράλ και εμπριμέ, που θα τα έχετε βαρεθεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Βιαστική διακόσμηση

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε τα πάντα γρήγορα. Πάνω στη φούρια λαμβάνονται οι πιο λανθασμένες αποφάσεις. Τα δωμάτια εξελίσσονται καθώς οι άνθρωποι ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε αυτά. Τελικά, μόνο ζώντας σε έναν χώρο ανακαλύπτουμε τις πραγματικές ανάγκες του, οι οποίες στην ουσία δεν διαφέρουν από τις δικές μας.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…