Τα πιο ψηλά κτήρια στον κόσμο

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Αναρωτιέστε πόσο ψηλά είναι τα ψηλότερα κτήρια που έφτιαξε ο άνθρωπος; Πολλά κτήρια έχουν χτιστεί και έχουν καταρρίψει τα ρεκόρ και τα στάνταρ ύψους που υπήρχαν. Ακόμα και τώρα χτίζεται το επόμενο ψηλότερο κτήριο. Ποιά είναι όμως αυτά που έχουν ήδη κατασκευαστεί; Εσείς τα γνωρίζετε;

Burj Khalifa, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πριν από μερικά χρόνια φάνταζε ως χίμαιρα, πλέον αποτελεί το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Έχει ύψος 828 μέτρα και σύνολο ορόφων 162. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2010. Την σχεδίασή του ανέλαβε η εταιρία Skidmore, Owings and Merrill, η οποία έχει σχεδιάσει τον ουρανοξύστη Γουίλις Τάουερ στο Σικάγο και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το κτήριο είναι χωρισμένο σε γραφεία και κατοικίες, ενώ μέχρι τώρα έχει καταληφτεί περίπου το 80% των χώρων. Στο εξωτερικό του, υπάρχει ένα σιντριβάνι με το όνομα Dubai Fountain, μήκος 275 μέτρα και την δυνατότητα να εκτοξεύει νερό σε ύψος 150 μέτρων.

Shanghai Tower, Σαγκάη, Κίνα

Το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, βρίσκεται στην Κίνα. Έχει ύψος 632 μέτρα και αποτελείται από 128 ορόφους. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015. Έχει σχεδιαστεί από την Gensler, μία αμερικάνικη εταιρία αρχιτεκτονικής. Λειτουργεί ως ξενοδοχείο έχοντας 322 δωμάτια και 1.100 θέσεις για πάρκινγκ.

Makkah Royal Clock Tower Hotel, Σαουδική Αραβία

Τα 601 μέτρα ύψους κατατάσσουν αυτό το κτήριο στην θέση τρία της παγκόσμιας κλίμακας με τα ψηλότερα κτήρια. Έχει 120 ορόφους και εγκαινιάστηκε το 2012. Λειτουργεί ως ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, ισλαμικό μουσείο, δωμάτιο προσευχών με χωρητικότητα 10.000 ανθρώπων, εμπορικό κέντρο και παρατηρητήριο. Το ρολόι που υπάρχει στην κορυφή του κτηρίου Makkah Royal Clock Tower είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ping An International Finance Centre, Κίνα

Αποτελεί το τέταρτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 599 μέτρα και 115 ορόφους. Ολοκληρώθηκε το 2017 και χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και χώρος λιανικού εμπορίου. Αρχικά, θέλησαν να το χρησιμοποιήσουν ως κεραία, αλλά λόγω κάποιων φόβων και κινδύνων σχετικά με τις αεροπορικές πτήσεις, αυτό το σχέδιο εγκαταλείφτηκε. Σήμερα, υπάρχουν στο κτήριο 33 ασανσέρ που φτάνουν πολύ γρήγορα σε όλους τους ορόφους.

Lotte World Tower, Νότια Κορέα

Το πέμπτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο βρίσκεται στην Νότια Κορέα. Έχει ύψος 554,5 μέτρα και 123 ορόφους, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται υπόγεια. Το κτήριο ήταν έτοιμο το 2016 και σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε η κορυφή του να αντέχει σεισμούς μέχρι 9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

One World Trade Center, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Νέα Υόρκη

Άνοιξε τις πόρτες του για τον κόσμο το 2014. Χτίστηκε στο μέρος όπου άλλοτε στέκονταν οι δίδυμοι πύργοι, οι οποίοι καταστράφηκαν από τρομοκρατικές ενέργειες στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Έχει ύψος 541,3 μέτρα και σύνολο ορόφων 104. Λειτουργεί αποκλειστικά ως χώρος γραφείων και είναι ψηλότερο από το Empire State Building.

Guangzhou CTF Finance Centre, Κίνα

Έχει ύψος 530 μέτρα, 111 ορόφους και έτος κατασκευής το 2016. Χρησιμοποιείται ως εμπορικό κέντρο, χώρος γραφείων και ξενοδοχείο. Αξιοθαύμαστο είναι ότι έχει ένα από τα ταχύτερα ασανσέρ στον κόσμο.

Tianjin CTF Finance Centre, Κίνα

Έχει ύψος επίσης 530 μέτρα αλλά 98 ορόφους. Κατασκευάστηκε το 2018 και έτσι ήρθε σε ισοπαλία με το Guangzhou CTF Finance Centre στην έβδομη θέση με τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο.

China Zun, Πεκίνο, Κίνα

Το ένατο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 528 μέτρα και 108 ορόφους. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία CITIC Group και στόχο είχε να αποτελέσει σημείο συνάντησης της επιχειρηματικής κίνησης του Πεκίνου. Το όνομά του Zun, η εταιρεία το εμπνεύστηκε από ένα κινέζικο δοχείο κρασιού, βάση του οποίου σχεδίασαν το κτήριο.

Taipei 101, Ταπέι, Ταιβάν

Κατέχει την θέση δέκα στην λίστα με τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο. Ωστόσο, όταν πρωτοκατασκευάστηκε αποτέλεσε το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Μία θέση που κράτησε για έξι χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του Burj Khalifa. Έχει ύψος 508 μέτρα και 101 ορόφους. Έκανε εγκαίνια το 2004. Έχει ξεχωριστή αρχιτεκτονική και στην κορυφή του υπάρχει ένα παρατηρητήριο, γεγονός που το καθιστά σημαντική τουριστική ατραξιόν.

Αυτά αποτελούν τα 10 ψηλότερα κτήρια στον κόσμο. Βέβαια, η λίστα είναι μακρά. Αν τύχει λοιπόν και επισκεφτείτε κάποια από τις χώρες που τα φιλοξενούν, μην παραλείψετε να ανεβείτε σε ένα από αυτά. Σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.