Τα πιο περίεργα φυσικά φαινόμενα του κόσμου
Μπορεί τα πανέμορφα φυσικά τοπία που καλύπτουν τη γη να αποτελούν πόλο έλξης για εξερεύνηση και να προσελκύουν πλήθος κόσμου, τα φυσικά φαινόμενα όμως που συντελούνται στον πλανήτη είναι μάλλον ακόμη πιο εντυπωσιακά. Ακόμη κι αν πολλά από αυτά έχουν εξηγηθεί επιστημονικά έπειτα από πολλές μελέτες και έρευνες, διατηρούν το μυστήριο περίβλημά τους, γιατί ίσως αυτό είναι τελικά που τα κάνει τόσο ελκυστικά στην ανθρώπινη φύση. Από περίεργες καταιγίδες και λίμνες μέχρι πέτρες που περπατάνε, η γη προσφέρει σίγουρα αμέτρητα φαινόμενα εντυπωσιασμού.
Καταιγίδα Κατατούμπο (Relampago del Catatumbo)
Η Βενεζουέλα αποτελεί το πιο κεραυνοβολημένο μέρος του πλανήτη με 1.200.000 κεραυνούς το χρόνο. Εκεί που ο ποταμός Κατατούμπο συναντά τη λίμνη Μαρακαΐμπο μαίνεται η “αιώνια καταιγίδα” που διαρκεί έως και 160 νύχτες το χρόνο με 280 κεραυνούς ανά ώρα. Το μοναδικό αυτό φυσικό φαινόμενο δημιουργείται λόγω των σωματιδίων και των υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτι που δίνει στις λάμψεις και τα εκπληκτικά κόκκινα, πορτοκαλί, μπλε και μωβ χρώματα.
Βόρειο Σέλας
Οι πολύχρωμες “ηλεκτρικές καταιγίδες” που προσελκύουν πλήθος κόσμου από το Σεπτέμβριο μέχρι και τις αρχές Απριλίου, ορίζονται ως ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο. Τέτοιου είδους φαινόμενα, που έχουν πάρει το όνομα aurorae, προκαλούν εκρήξεις θαυμασμού αφού συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο μυστηριώδη και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα.
Πράσινη λίμνη (Green lake)
Η Πράσινη λίμνη που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Hochschwab της Αυστρίας, είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που δημιουργείται μόνο για έξι μήνες κάθε χρόνο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις της πεζοπορίας, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι τη θέση τους παίρνουν οι δύτες. Όταν το χιόνι και ο πάγος που καλύπτουν την κορυφή του βουνού λιώσουν, το νερό κατακλύζει την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργείται η συγκεκριμένη λίμνη, καλύπτοντας δρομάκια, γέφυρες και παγκάκια.
Συρόμενες πέτρες
Το φαινόμενο που είναι γνωστό ως “Συρόμενες πέτρες” παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 1900. Πετρώματα από βότσαλα μέχρι και ογκόλιθους 270 κιλών φαίνεται να κινούνται από μόνα τους και αποδεικτικό στοιχείο είναι οι μεγάλες και περίπλοκες διαδρομές τους στην ξεραμένη λάσπη της κοιλάδας. Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου κάνει λόγο για ένα λεπτό μείγμα από νερό και πάγο, το οποίο βρίσκεται κάτω από αυτά τα πετρώματα και τα κάνει να κινούνται. Το περίεργο βέβαια με αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι ότι συμβαίνει σε ένα τόσο καυτό και ξηρό μέρος όπως η Κοιλάδα του Θανάτου, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια.
Νεκρά Θάλασσα
Η Νεκρά Θάλασσα είναι γνωστή λόγω της μεγάλης άνωσης και πλευστότητας του νερού, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μ. πάνω από την επιφάνεια της Μεσογείου, δηλαδή αποτελεί το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική γη. Η υψηλότατη περιεκτικότητά της σε αλάτι (ποσοστό 24%, δηλαδή 10 φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας) σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών υλικών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ, κ.α.) είναι υπεύθυνη για την παντελή έλλειψη ζωής αλλά και για την ικανότητα του νερού να κρατά κάποιον στην επιφάνειά του χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Φυσαλίδες πάγου
Η τεχνητή λίμνη Abraham στους πρόποδες της καναδικής οροσειράς Βραχώδη Όρη αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επαγγελματίες φωτογράφους και μη. Ο λόγος; Οι φυσαλίδες αέρα που εγκλωβίστηκαν στο νερό της λίμνης και πάγωσαν σε θερμοκρασίες -30 βαθμών Κελσίου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο μεθάνιο που απελευθερώνουν τα φυτά στον βυθό, το οποίο ψύχεται καθώς ανεβαίνει προς την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του υγρού στοιχείου.
Λίμνη Hillier
Στη δυτική Αυστραλία, στο νησί Middle Island, βρίσκεται η λίμνη Hillier με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα. Οι πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου είναι δύο: Η πρώτη εξήγηση υποστηρίζει πως το ροζ χρώμα οφείλεται στο ότι η λίμνη εμπλέκει τις χαμηλές συγκεντρώσεις των θρεπτικών στοιχείων και των διάφορων τύπων βακτηριδίων και φυκιών. Η δεύτερη εξήγηση υποστηρίζει πως το χρώμα οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε λευκό θαλασσινό αλάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα κόκκινα αλόφιλα βακτήρια που βρίσκονται στις κρούστες άλατος. Όποια και να είναι η εξήγηση το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα είναι άκρως εντυπωσιακή.
Νερό που φωσφορίζει
Ένα από τα πιο διαδεδομένα θεάματα τις νύχτες στη Μαύρη Θάλασσα – αλλά και σε όλες σχεδόν τις παραλίες των τροπικών και εξωτικών προορισμών – είναι το λαμπύρισμα των νερών που φωσφορίζουν εξαιτίας των φυκιών και των θαλάσσιων μικροοργανισμών. Το “φαινόμενο της βιοφωταύγειας” προκαλείται από τους έμβιους οργανισμούς με τη βοήθεια μιας χημικής αντίδρασης. Ένα συγκεκριμένο είδος πλαγκτόν εκπέμπει φως όταν επηρεάζεται με μηχανικό τρόπο – από ένα πλοίο ή από κάποιον κολυμβητή, ενώ στα φύκια, όταν το νερό γίνει πιο όξινο ή όταν τα κύματα επηρεάσουν την κυτταρική μεμβράνη τους προκαλείται μια σειρά χημικών αντιδράσεων οι οποίες οδηγούν στο λαμπύρισμα των οργανισμών.