Τα πιο ωραία γεμιστά – Οδηγίες για το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Συντάκτης: Flowmagazine

Καλοκαίρι! Καιρός για γεμιστά. Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες για να φτιάξετε τέλεια γεμιστά λαχανικά, το εμβληματικό πιάτο του ελληνικού καλοκαιριού.

  1. Οι ντομάτεςπου προορίζονται για γεμιστά πρέπει να μην είναι παραγινωμένες, ώστε να στέκεται το περίβλημά τους όταν τις αδειάσετε και να κρατήσουν στο ψήσιμο με τη γέμιση.
  2. Κόβετε μια φέτα-καπάκι από τα λαχανικά (ντομάτες ή πιπεριές) απ’ την πλευρά που είναι το κοτσάνι, φροντίζοντας να μην την αφαιρέσετε εντελώς για να τα ξανακλείσετε, όταν τα γεμίσετε. Τώρα βέβαια αν τελικά σας κοπεί, δεν πειράζει, απλώς θα την ακουμπήσετε στο λαχανικό όταν το γεμίσετε.
  3. Ένα κόλπογια ευκολότερο άδειασμα της σάρκας της ντομάτας δείχνει η Νεκταρία Κοκκινάκη από το τρίτο λεπτό του παρακάτω βίντεο:

  1.  Αν φτιάχνετε γεμιστά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες αντί να κόψετε το καπάκι απ’ τη μεριά του κοτσανιού, μπορείτε να αφαιρέσετε μια φέτα κατά μήκος του μακρόστενου λαχανικού, για να αδειάσετε ευκολότερα τη σάρκα τους.
  2. Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το ειδικό εργαλείο αδειάστε το εσωτερικό τους φροντίζοντας να αφήσετε λίγη σάρκα περιμετρικά, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. Ειδικά στις πιπεριές, απλώς καθαρίστε μεμβράνες και σπόρους.
  3. Αλατίστεελάχιστα το εσωτερικό των άδειων λαχανικών. Στις ντομάτες αν θέλετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη προκειμένου να ισορροπήσει την όξινη γεύση, εκτός και αν  η γέμιση περιέχει  σταφίδες και κουκουνάρι, οπότε δεν ενδείκνυται η προσθήκη επιπλέον γλυκαντικού.
  4. Για το ρύζι της γέμισης που είθισται να είναι τύπου Καρολίνα,υπολογίστε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας για κάθε λαχανικό, καθώς με το ψήσιμο φουσκώνει. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε τα λαχανικά και με πλιγούρι ή κους κους.
  5. Φυλάξτε λίγους απ’ τους χυμούςκαι τη σάρκα από τις ντομάτες που αδειάσατε και  περιχύστε με αυτά το φαγητό πριν το βάλετε στο φούρνο. Συμβάλλουν στο να βγει ακόμη νοστιμότερη η σαλτσούλα, ειδικά αν σκορπίσετε και μερικές πατάτες στο ταψί.
  6. Πασπαλίστε, αν θέλετε, την επιφάνεια των λαχανικών με λίγη φρυγανιά, αφού κλείσετε τα λαχανικά ξανά με τα καπάκια.

Και μια ιδέα της τελευταίας στιγμής: Για ακόμη περισσότερη νοστιμιά, προσθέστε στη γέμιση τριμμένο κολοκυθάκι. Επίσης μπορείτε να βάλετε  ανάμεσα στα γεμιστά πατάτες, που αρέσουν πολύ σε μικρούς και μεγάλους, ειδικά όταν ξεροψήνονται στο φούρνο και μελώνουν μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να έχετε προβράσει ελαφρώς τις πατάτες.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…