Ο Νομός Πιερίας αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη με έντονο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα …
Τα ποικίλα αξιοθέατα της Πιερίας
Αναμφίβολα η Πιερία φέρει ποικίλα και σπουδαία μνημεία αλλά και τοπία, τα οποία αξίζουν επίσκεψη και παρατήρηση. Δείτε παρακάτω τα αξιοθέατα της Πιερίας …
Ανεβαίνοντας για Θεσσαλονίκη οδικώς, αφού βγούμε από τα Τέμπη, συναντάμε την Πιερία, την πιο γνωστή άγνωστη. Η Πιερία έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, καθώς η ιστορία της ανάγεται ακόμα και στον Ορφέα ο οποίος κατάγεται, κατά τον μύθο, από εκεί. Ας δούμε τα αξιοθέατα:
- Αρχαίο Δίον με αδιάκοπη λειτουργία μεταξύ 5ου π.Χ. και 5ου μ.Χ. αιώνα στους πρόποδες του Ολύμπου. Το όνομά του οφείλεται στο προς τιμή του Δία ιερό. Η πόλη δομήθηκε από τον μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαο. Τόπος αγώνων και εορτών για νίκες από τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο.
- Αρχαία Πύδνα παρά την αρχαιόθεν ιστορία της, τη σημασία στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την καθοριστική μάχη μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων, με νικητές τους πρώτους, και τη δολοφονία της Ολυμπιάδας με εντολή του Κάσσανδρου, τα σωζόμενα μνημεία είναι κυρίως βυζαντινά μέχρι τον 12ο αιώνα.
- Νεολιθικός οικισμός Μακρυγιάλου. Ο οικισμός ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές το 1992. Τα ευρήματα είναι εργαλεία, οστά ζώων, απανθρακωμένοι σπόροι κ.λπ.
- Κολινδρός. Με μνημεία όπως είναι οι τάφοι Μακεδόνων βασιλέων.
- Πλαταμώνας. Μεσαιωνικό Κάστρο και «είσοδος» στην Πιερία.
- Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου. Χτισμένη από τον 16ο αιώνα κοντά στο Λιτόχωρο ανάμεσα σε δύο ροές που σχηματίζει ο Ενιπέας ποταμός. Μάλιστα είναι η αφετηρία των αναβάσεων στον Όλυμπο.
- Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου. Χτίστηκε το 1943 μετά την πυρπόληση της παλαιάς μονής από τους Γερμανούς.
- Μονή Παναγίας-Πέτρας του 11ου αιώνα.
- Μονή Αγίου Γεωργίου-Ρητίνης. Είναι στο ομώνυμο χωριό από τον 14ο αιώνα με σημαντικές αγιογραφίες.
- Εκκλησία Αγίας Τριάδας-Βροντού από τον 14ο αιώνα, στις όχθες του ρέματος Παπά, που έχει πηγή στον Όλυμπο.
- Εκκλησία Αγίου Νικολάου- Παλαιά Βροντού. Εκκλησία του 1700. Στα πέτρινα κηροπήγιά της χαράχτηκαν οι μήνες και ο Ήλιος της Βεργίνας.
- Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής-Άνω Μηλιά. Έχει εντυπωσιακό καμπαναριό και διάκοσμο.
- Εκκλησία Αγίου Αθανασίου- Άνω Σκοτίνα. Ναός με σημαντικό διάκοσμο, ειδικά όσον αφορά την Δευτέρα Παρουσία.
Φύση- χωριά- εναλλακτικοί τόποι
- Όλυμπος, το βουνό των θεών. Ο Όλυμπος είναι η ψηλότερη οροσειρά και βουνό της Ελλάδας και δεύτερη στα Βαλκάνια μετά την Ρίλα. Σημαντικό οικοσύστημα με μοναδική ενδημική πανίδα. Έτσι, το 1938 έγινε ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας.
- Πιέρια Όρη. Σημαντικός οικότοπος, με αξιοθαύμαστο δασικό χαρακτήρα με χαρακτηριστικά τα κόκκινα πεύκα και τα δάση οξιάς, καστανιάς και βελανιδιάς. Είναι τα δυτικά όρια της Πιερίας στα σύνορα με Κοζάνη και Ημαθία.
- Όρος Τίταρος το τρίτο βουνό της Πιερίας, που φιλοξενεί και το χωριό Άγιος Δημήτριος.
- Καταφύγι, η γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά (κανονικά Γιώργο Ζορμπά).
- Κάτω Μηλιά. Την Παρασκευή μετά το Πάσχα τελούνται μουσικές εκδηλώσεις.
- Άνω Μηλιά. Εκτός από την προαναφερθείσα εκκλησία έχει και τον σταυρό που έβαλε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι προς τιμή της Αγίας Παρασκευής από τους κατοίκους.
- Παλαιός Παντελεήμονας. Νέα είσοδος στον τουριστικό χάρτη της Πιερίας. Το πιο γραφικό χωριό της περιοχής και αντίπαλο δέος της Αράχωβας.
Όσον αφορά την εστίαση όμορφα θα ήταν να κινηθείτε στα τοπικά μαγαζιά, κατόπιν έρευνας αγοράς, που συνήθως δεν προτείνουν εντυπωσιακά πιάτα, αλλά σίγουρα ‘τσιγκλάνε’ τον ουρανίσκο.
Η διαμονή χρήζει έρευνα αγοράς και αυτή, αλλά προτιμήστε παραδοσιακά καταλύματα.Το καλοκαίρι στις ακτές στο Αιγαίο υπάρχουν χιλιόμετρα παραλίας άξια προς επίσκεψη.