Η δεύτερη, ή για πολλούς η πρώτη, αγαπημένη εποχή του χρόνου πλησιάζει και εσείς μείνατε με τη σκέψη τι θα …
Τα Πασχαλινά έθιμα στην Ρωσία!
Το Πάσχα στην Ρωσία γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο με την Ελλάδα. Παρόλο που δεν περιέχει πασχαλινούς λαγούς, τα έθιμά τους θα σας ξετρελάνουν. Αν λοιπόν, ταξιδεύετε για τις γιορτές στην Ρωσία, θα εντοπίσετε αμέσως ορδές από ορθόδοξους Ρώσους να γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού. Το Πάσχα ξεπερνά σε σημαντικότητα ακόμα και τα Χριστούγεννα. Ποιές είναι, λοιπόν, οι παραδόσεις τους αυτές τις μέρες;
Τα Ρώσικα Πασχαλινά Αυγά
Σημαντική θέση κατέχουν τα πασχαλινά αυγά, τα οποία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ρωσία, δεν είναι σοκολατένια αλλά βραστά. Συμβολίζουν την αγνότητα, την προστασία και την εγκαθίδρυση μίας νέας ζωής. Παράλληλα, τα κόκκινα πασχαλινά αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Οι Ρώσοι συνηθίζουν να τα βάφουν χρησιμοποιώντας τις φλούδες από κρεμμύδια, τις οποίες μαζεύουν για αυτόν τον σκοπό. Έπειτα είτε τα ανταλλάσουν μεταξύ τους, είτε τα σπάνε. Βέβαια, υπάρχει και μία ακόμα λιγότερη γνωστή παράδοση που περιλαμβάνει την αποθήκευση του αυγού μέχρι το επόμενο Πάσχα με σκοπό την προστασία του σπιτιού. Λέγεται πώς εάν η εκκλησία τα ευλογήσει, αυτά δεν θα χαλάσουν.
Τα Ρωσικά Φαγητά
Οι Ρώσοι γιορτάζουν το Πάσχα με συγκεκριμένα γεύματα, είτε πρωινά, είτε μεσημεριανά. Τα πιο διάσημα εδέσματά τους είναι το πασχαλινό ψωμί ή kulich, το οποίο είναι ένα είδος ζυμωμένου ψωμιού και το γλυκό με το όνομα «Πάσχα», το οποίο παρασκευάζεται με τυρί ή cottage cheese και σταφίδες. Παρά το γεγονός ότι τα φαγητά αυτά μπορούν να τα βρουν έτοιμα, φαίνεται ότι οι Ρώσοι προτιμάνε να τα φτιάχνουν οι ίδιοι με σπιτικές συνταγές.
Νηστεία
Επίσης, οι Ρώσοι νηστεύουν 40 μέρες πριν το Πάσχα. Έτσι, όσοι πηγαίνουν στην εκκλησία δεν πρέπει να τρώνε κρέας, γαλακτοκομικά και μερικές μέρες λαχανικά και λάδι. Την τελευταία Παρασκευή πριν το Πάσχα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση στερεών ή υγρών μέχρι το απόγευμα.
Εκκλησία
Μεγάλη σημασία έχει η εκκλησία το Πάσχα. Πολλοί επιλέγουν να πηγαίνουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία για να ευλογήσουν το Πασχαλινό τους τραπέζι. Το βράδυ της ίδιας μέρας, όμως, η λειτουργία αρχίζει το απόγευμα και διαρκεί ως το πρωί. Τα μεσάνυχτα οι καμπάνες χτυπούν και ο παπάς φωνάζει «Χριστός Ανέστη» και οι πιστοί αναφωνούν «Αληθώς ο Κύριος». Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ότι αυτήν την μέρα θα παρατηρήσουμε να παρευρίσκονται άτομα που συνήθως δεν συχνάζουν εκεί. Από τα υπόλοιπα έθιμα έχουν παρόμοια με τα ελληνικά, όπως το άναμμα των κεριών, το άκουσμα των ψαλμών αλλά και μία αρκετά μεγάλη βόλτα από ένα «τελετουργικό περπάτημα».
Καθαρή Τετάρτη
Την μέρα αυτήν βάφουν τα αυγά, αλλά δεν είναι γνωστή για αυτό το έθιμο. Την Τετάρτη πριν το Πάσχα, οι Ρώσοι συνηθίζουν να καθαρίζουν και να οργανώνουν το σπίτι τους. Για αυτό και την ονομάζουν «Καθαρή Τετάρτη». Επιπλέον, πολλοί επιλέγουν να πηγαίνουν σε μπάνια για να καθαρίσουν το σώμα τους ή να παρευρεθούν στην εκκλησία για να εξαγνίσουν την ψυχή τους.
Πολλά από τα έθιμα του Πάσχα στην Ρωσία είναι ίδια με τα δικά μας. Οπότε αν τύχει να βρίσκεστε εκεί αυτές τις μέρες, δοκιμάστε τις δικές τους διαφορετικές παραδόσεις και αποκτήστε όμορφες αναμνήσεις.