Τα “ψιλά” είναι… πολλά λεφτά!
Ολοι έχουμε την τάση να… αδιαφορούμε για τα κάθε λογής κέρματα που βρίσκονται μέσα στο πορτοφόλι μας, στην τσέπη μας ή στο τασάκι της τραπεζαρίας. Συνεχίζουμε να τα θεωρούμε «ψιλά» άσχετα αν π.χ. με το κέρμα των 50 λεπτών μπορείς να αγοράσεις μια φρατζόλα ψωμί, άρα συνεχίζουν να έχουν κάποια αξία στην πραγματική ζωή. Πόσο όφελος, όμως, θα είχε ο καθένας μας αν άρχιζε να δίνει πραγματική σημασία στα ψιλά του; Σ’ αυτό απαντάει η Coinstar, η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που προσπαθεί να σε κάνει να σκεφτείς ότι και τα κέρματα, ακόμα και τα πιο μικρής αξίας, είναι… λεφτά. Κι αν κάνεις τον κόπο να τα μαζέψεις, είναι… πολλά λεφτά!
Η Coinstar δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες μέσω μηχανημάτων που μοιάζουν πολύ με τα γνωστά μας ΑΤΜ των τραπεζών. Μόνο που τα μηχανήματα αυτά έχουν μια συγκεκριμένη διαφορά: Μπορείς να τοποθετήσεις στην ειδική σχισμή όσα ψιλά θεωρείς άχρηστα (π.χ. στη δική μας περίπτωση κέρματα του ενός, δύο και πέντε λεπτών, τα οποία στην ουσία δεν χρησιμοποιούνται) και είτε – αν έχεις πολλά – να τα μετατρέψεις σε χαρτονομίσματα, είτε να χρηματοδοτήσεις την προσωπική σου «δωροκάρτα» από διάφορα συμβεβλημένα καταστήματα, είτε να χαρίσεις το ποσό των ψιλών σου σε διάφορες επιλογές δωρεών σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς.
Κι αν κάποιος νομίζει ότι η εταιρεία χάνει τον καιρό της ποντάροντας σε… μικροποσά, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το 2012. Στα ειδικά μηχανήματα της εταιρείας μπήκαν πάνω από 23 δισεκατομμύρια (!) διαφορετικά κέρματα. Ο μέσος όρος κάθε συναλλαγής όσων κατέφυγαν στην Coinstar ήταν 38 δολάρια. Η εταιρεία προσπαθεί να κλείσει όλο και περισσότερες συμφωνίες με διάφορες εταιρείες, έτσι ώστε π.χ. τα κέρματα να χρησιμοποιούνται απευθείας για εξόφληση λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ενοικίαση βιντεοκασετών και παιχνιδιών και φυσικά περισσότερες επιλογές για δωρεές. Όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο της εταιρείας μόνο οι δωρεές προς το ίδρυμα Αγριας Ζωής (Wildlife) στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 490.000 δολάρια (!), ένα ποσό που προφανώς δεν θα είχε μαζευτεί αν δεν υπήρχαν κέρματα. Ετσι, λοιπόν, η εταιρεία είναι εναντίον όσων θεωρούν ότι τα κέρματα μικρής αξίας θα έπρεπε να αποσυρθούν, επειδή στην ουσία έχουν καταργηθεί από τον ίδιο το νόμο προσφοράς και ζήτησης αγαθών…