Τα οφέλη από την κατανάλωση σπόρων chia

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα superfoods μας «χτυπούν την πόρτα», προσφέροντάς μας όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες για μακροχρόνια υγεία και ευεξία. Μία από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, είναι οι σπόροι chia, αυτά τα μικρά, μαύρα σποράκια που στην όψη θυμίζουν χαβιάρι.

Οι σπόροι αυτοί, μας έρχονται από τη Λατινική Αμερική.  Πριν από πολλά χρόνια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια ενώ αποτελούσαν βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων. Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι γνώριζαν τους σπόρους chia για τις θρεπτικές τους ιδιότητες, ειδικά για εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να λάβουμε αυτόν τον καρπό σοβαρά υπόψη μας. ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Βελτιώνουν τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), ενώ μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον, τα φυσικά αντιοξειδωτικά των chia, τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ω- 3 λιπαρών οξέων. Ως εκ τούτου, η βελτίωση της χοληστερόλης στο αίμα, βοηθά στην υγεία της καρδιάς, καθώς η κακή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας

Οι Αζτέκοι, κατανάλωναν σπόρους chia και τους αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος», λόγω του ότι δίνουν ενέργεια και επίσης διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, διασπόνται σταδιακά, διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα ενέργειας,  για τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν επίσης την πνευματική ενέργεια και διάθεση.

Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia, είναι πολύ χαμηλός κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δε φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επιπλέον, επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά, η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μειώνεται. Η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στους σπόρους chia, επιβραδύνουν την πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι σπόροι chia περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες. Η αδιάλυτη ίνα, η οποία δεν χωνεύεται, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στην κατανάλωση των chia:

  • Αποφεύγουμε την αυξημένη κατανάλωση σπόρων chia (περισσότερο από 1-2 κουταλιές της σούπας σε ένα 24ωρο) καθώς η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περιστατικά διάρροιας, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε αδιάλυτες ίνες.
  • Άτομα με προβλήματα δυσφαγίας μπορούν να κινδυνεύσουν από την κατανάλωσή τους, καθώς το ζελέ που δημιουργούν οι chia όταν απορροφήσουν νερό, μπορεί να φράξει τον οισοφάγο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…