Τα μυστικά ενός καλού βιογραφικού
Για να κερδίσετε την δουλειά που σας ενδιαφέρει θα πρέπει να έχετε ένα καλογραμμένο Βιογραφικό Σημείωμα, προκειμένου να σας καλέσει ο υποψήφιος εργοδότης για Συνέντευξη.
Το βιογραφικό θα πρέπει να είναι:
- Ευπαρουσίαστο και ευανάγνωστο
- Σαφές και περιεκτικό
- Σύντομο και λιτό
- Πλούσιο και συνάμα ελκυστικό
- Να περιέχει ουσιώδη στοιχεία και αποδείξιμες πληροφορίες.
- Να διαθέτει επαρκή διαστήματα και περιθώρια, ώστε να χωρίζονται οι ενότητές του.
- Να περιέχει επαρκή στοιχεία για να μπορέσει κανείς να επικοινωνήσει με τον υποψήφιο.
- Να περιλαμβάνει συνοδευτική επιστολή που συντάσσεται ανάλογα με τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλεται η υποψηφιότητα.
- Να αναφέρει τι θα προσφέρει στον μελλοντικό εργοδότη του.
- Για κάθε θέση εργασίας πρέπει να γράφεται διαφορετικό βιογραφικό σημείωμα. Η πλειοψηφία των υποψηφίων έχει μόνο ένα βιογραφικό, το οποίο στέλνει παντού. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι στοχευμένο στις αγγελίες εργασίας και να μην φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο κάθε εργοδότης ζητάει διαφορετικά πράγματα (δηλαδή η κάθε αγγελία εργασίας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά), αυτό σημαίνει πως πρέπει να στέλνονται βιογραφικά κατάλληλα για τις ανάλογες δουλειές.
- Σωστές λέξεις-κλειδιά, ορολογία του κλάδου, ή ακόμη και φράσεις που χρησιμοποιεί συνήθως ο εργοδότης/η εταιρία.
Ένα βιογραφικό δεν πρέπει να:
Κουράζει με πολλές λεπτομέρειες. Ένα βιογραφικό που είναι στοχευμένο και πληροί όλα τα χαρακτηριστικά της θέσης εργασίας, μάς φέρνει όλο και πιο κοντά στον στόχο μας που είναι η συνέντευξη. Συνεπώς δεν πρέπει να «γεμίζουμε» το βιογραφικό με πληροφορίες που δεν είναι σχετικές με τη θέση εργασίας που κυνηγάμε.
Αναφορά ψεύτικων πληροφοριών ή υπερβολών για την εμπειρία ή τις σπουδές. Οι αξιολογητές συνήθως είναι ειδικοί στο να αναγνωρίζουν πότε κάποιος υπερβάλλει συνειδητά.
Ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Αν το βιογραφικό είναι κακοφτιαγμένο, τότε δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις και μειώνονται οι πιθανότητες πρόσληψης.
Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις δύο σελίδες.
Δεν πρέπει να στέλνεται για θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα του υποψηφίου, διότι έτσι δείχνουν ότι δεν είναι συνειδητοποιημένοι.
Έλλειψη συμπληρωματικών πληροφοριών Δεν αρκεί να γράφετε το πού έχετε εργαστεί και από πότε μέχρι πότε. Μεγαλύτερη σημασία έχει να δει ο μελλοντικός εργοδότης ότι στην προηγούμενη εργασία καταφέρατε να αυξήσετε τον τζίρο τόσο % , μειώσατε λειτουργικά έξοδα, αυξήσατε το πελατολόγιο, προτείνατε μια καινοτομία, είχατε επιπλέον ευθύνες κλπ.
Συμβουλή: Πριν αποσταλεί το βιογραφικό, καλό θα ήταν να το διαβάσει ένα κατάλληλο πρόσωπο, μην τυχόν υπάρχουν λάθη που έχουν διαφύγει.