Αυτογνωσία: Μία λέξη απλή αλλά με πολυσύνθετο νόημα. Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του είναι ισορροπημένος και μπορεί να …
Τα μυστικά αυτογνωσίας του John Demartini (Μέρος Α’)
Για να φτάσουμε στην ευτυχία, θα πρέπει να μάθουμε τον εαυτό μας από όλες τις πλευρές. Μία μέθοδος που βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μέθοδος Demartini.
Λίγα λόγια για τον John Demartini
Ο Δρ. John Demartini είναι ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά, εκπαιδευτής, συγγραφέας και ερευνητής. Γεννήθηκε σε μια εποχή όπου δεν δίνονταν οι κατάλληλες ευκαιρίες στους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες: χρειάστηκε να φορέσει νάρθηκες στα πόδια και στα χέρια κατά την παιδική του ηλικία, ενώ διαγνώστηκε με δυσλεξία και προβλήματα στην ομιλία.
Παράτησε στο σχολείο στα 14, ενώ στα 17 κινδύνεψε να πεθάνει, δηλητηριασμένος με στρυχνίνη. Χάρη στη συνάντησή του με τον 93χρονο Paul Bragg, επέστρεψε στο σχολείο και έλαβε το πτυχίο του στις επιστήμες στα 24 του από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ξεπερνώντας τα προβλήματα που τον είχαν πείσει ότι έχει. Το Ινστιτούτο Demartini, του οποίου είναι ιδρυτής, παρέχει συμβουλευτική σε μεγάλες εταιρείες, όπως η IBM.
Τι είναι η μέθοδος Demartini;
Η μέθοδος Demartini για την αυτογνωσία αποτελείται από εύστοχες και συγκεκριμένες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας μας στον εαυτό του ή ένας σύμβουλος στον πελάτη του. Μέσα από τις ερωτήσεις αυτές, ο καθένας μας καλείται να δει τις καταστάσεις όχι ως εμπόδια, αλλά ως ευκαιρίες, αποκαλύπτοντας τον κόσμο όχι μόνο από τη στενή κοσμοθεωρία μας, αλλά και από τις οπτικές των άλλων. Μέσα από τη μέθοδο αυτή, γίνεται δυνατόν να καταπολεμηθούν συναισθήματα όπως το άγχος, η ενοχή ή ο φόβος, τα οποία δεν μας βοηθούν να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.
Πώς φτάνουμε τελικά στην αυτογνωσία;
Ο Demartini προτείνει κάποιες συμβουλές, ώστε να φτάσουμε στο σημείο όχι μόνο να ζούμε στο παρόν, αλλά να έχουμε και έμπνευση στη ζωή μας.
Ισορροπημένος νους = Ευγνωμοσύνη= Αγάπη
Όταν εξιδανικεύουμε ή κατακρίνουμε ανθρώπους, οι άνθρωποι αυτοί καταλαμβάνουν στο νου μας μεγαλύτερο χώρο από όσο χρειάζεται δημιουργώντας ανισορροπία στο νου μας. Όταν, όμως, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτούς, τότε ισορροπούμε ανάμεσα στην εξιδανίκευση και στην αρνητική κριτική τους και τους αγαπάμε πραγματικά, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.
Καθορισμός αξιών
Ο Demartini έχει φτιάξει ένα σύστημα 13 ερωτήσεων μέσω των οποίων γίνονται φανερές οι αξίες μας. Οι αξίες μας δεν φαίνονται μόνο από τις προτεραιότητές μας, αλλά φαίνονται από τον τομέα όπου επενδύουμε περισσότερο χρόνο και χρήμα, αυτά που μας απογοητεύουν και μας φοβίζουν, αυτά που μας εμπνέουν, αυτά που μας αρέσει να μαθαίνουμε και να συζητάμε, αυτά που μας κινητοποιούν και μας κάνουν να νιώθουμε σε φόρμα. Με αυτές τις παραμέτρους βρίσκουμε τους στόχους και τις αξίες μας. Η γνώση των αξιών είναι απαραίτητη ακόμα και για τους επιχειρηματίες, ώστε να βρουν το κατάλληλο κοινό.
Χρειαζόμαστε έμπνευση, όχι κίνητρα
Η επίτευξη του στόχου συνεπάγεται ευχάριστες στιγμές και δυσκολίες. Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα να μας παρακινήσει, αλλά αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε είναι «γιατί;». Αυτή η απλή ερώτηση αποκαλύπτει τις πραγματικές αξίες μας.
Η αναβλητικότητα προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ακολουθούμε τις αξίες που θέλουμε εμείς, αλλά αυτές που φαινομενικά έχουν σημασία για τους άλλους. Αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα για να είμαστε καλά είναι η έμπνευση, καθώς μέσα από αυτή η ανθρώπινη φύση φτάνει στα καλύτερά της.
Οι προσδοκίες πηγάζουν από τις αξίες μας
Οι προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές προκύπτουν από αξίες που δεν φαίνεται να μας ταιριάζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί στις αξίες άλλων ή να πείσουμε τους άλλους να ακολουθήσουν τις αξίες μας. Όταν κάνουμε κάτι που δεν συνάδει με τις αξίες μας, αυτή η αρνητική φωνή μας δείχνει ότι οφείλουμε να στραφούμε σε στόχους που ταιριάζουν περισσότερο με αυτά που μας εμπνέουν. Το πρώτο βήμα είναι να θέτουμε απλούς στόχους και να τους εκπληρώνουμε τότε που θέλουμε να τους εκπληρώσουμε, και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται οι ρεαλιστικές προσδοκίες.