Τα must φρούτα και λαχανικά εποχής

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη

Κάθε εποχή έχει τις δικές της συνήθειες. Ο καιρός αλλάζει και εκτός από τη διάθεσή μας είναι η κατάλληλη περίοδος για να αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες. Η περίοδος άνοιξη- καλοκαίρι προσφέρει πλήθος υγεινών επιλογών, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν αυτό το διάστημα, είναι όχι μόνο πεντανόστιμα, αλλά και γεμάτα θρεπτικές ουσίες, απαραίτητες για τον οργανισμό μας.

Αν και έχουμε τη δυνατότητα να γευόμαστε καρπούς που ευδοκιμούν σε όλες τις εποχές του έτους, γιατί επικεντρωνόμαστε στα φρούτα και λαχανικά εποχής; H απάντηση φυσικά δεν είναι δύσκολο να δοθεί, αν αναλογιστούμε πως προτιμάμε να επιλέγουμε προϊόντα της περιόδου που διανύουμε για να είναι φυσικά, λαχταριστά και ποιοτικά.

Οι μήνες που διανύουμε, προσφέρουν πλήθος υγεινών επιλογών, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν αυτό το διάστημα, είναι όχι μόνο πεντανόστιμα, αλλά και γεμάτα θρεπτικές ουσίες, απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Ας δούμε ορισμένα που θα συναντήσετε στην ελληνική αγορά μαζί με τα οφέλη τους.

Φρούτα εποχής

Φράουλες: H φράουλα αποτελεί πηγή βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και βιταμίνης Α, καλίου, νατρίου, σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Είναι ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες φρούτο, χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχει και συμβάλλει στη μείωση καρδιακής νόσου και εμφάνισης μορφών καρκίνου. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προσφέροντας αίσθημα κορεσμού. Έχει γλυκιά γεύση και μπορεί να καταναλωθεί μαζί με άλλα σνακ ή ως smoothie.

Κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και κάλιο, όπου προστατεύει από την υπέρταση. Λόγω του σκούρου χρώματος περιέχουν επίσης κυανιδίνη, όπου προστατεύει από κυτταρικές διαφοροποιήσεις, που ευνοούν τον καρκίνο.

Βερίκοκα: Το βερίκοκο είναι χαρακτηριστικό φρούτο εποχής. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα, ενώ περιέχουν βήτα-καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη C, χωρίς πολλές θερμίδες. Η βιταμίνη Α είναι υπέθυνη γαι την λαμπερή όψη της επιδερμίδας.

Λαχανικά εποχής

Η εποχή αυτή είναι ιδανική για την καλλιέργεια των περισσότερων ειδών βοτάνων και λαχανικών.

Tip: Eίναι ιδανική ευκαιρία να δικιμάσετε να φυτέψετε τις δικά σας λαχανικά, αν φυσικά σας το επιτρέπει η κατοικία σας ή ακόμη και σε γλάστρες, στον περιορισμένο χώρο ενός διαμερίσματος.

Πιπεριά: Η πιπεριά αποτελεί χαρακτηριστικό λαχανικό της ελληνικής κουζίνας και μάλιστα βρίσκεται σε διάφορες ποικιλίες και χρωματισμούς. Είναι πλούσια σε βιταμήνη C και Α. Γενικότερα οι πιπεριές όλων των χρωμάτων έιναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ και καροτενοειδή. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλουν στην αντιγήρανση και στην πρόληψη του κρυολογήματος.

Αρακάς και Φασολάκια: Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες που ενισχύουν την απώλεια βάρους. Περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Η τελευταία μάλιστα είναι υπεύθυνη για την υγεία των οστών και της όρασης. Ακόμη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Σπαράγγια: Tα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Είναι πλούσια σε όλες τις βιταμίνες και γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Ο κατάλογος φυσικά των εποχιακών φρούτων και λαχανικών δε σταματά εδώ. Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός υπάρχουν υγιεινές επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας, αλλάζοντας ριζικά τη διατροφή μας και το μεταβολισμό μας. Ορισμένες ιδέες ακόμη, αποτελούν τα ραπανάκια, τα σέσκουλα, οι αγκινάρες καθώς και τα βύσσσινα και τα μούσμουλα.

Συντάκτης: Ειρήνη Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.