Η Γαλλική τάρτα με κρέμα λεμόνι που στη Γαλλία ονομάζεται Tarte au citron, είναι η καλύτερη επιλογή! Ελαφριά και απολαυστική. …
Τα μυστικά της σπιτικής τάρτας
Νόστιμη ζύμη τραγανή, γεύση κι άρωμα φρούτων… Ένας από τους πλέον απολαυστικούς τρόπους να γλυκάνεις τις στιγμές είναι σίγουρα οι τάρτες.
Όταν όμως μιλάμε για τάρτα με ζύμη σπιτική, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός από μια καλή βασική συνταγή χρειάζεται και σωστό ψήσιμο.
Η κλασική συνταγή για ζύμη τάρτας θέλει 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 75 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια, 35 γρ. κρύο νερό και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτετε το βούτυρο, αναμειγνύετε με τα χέρια τα υλικά και συνεχίζετε ρίχνοντας το νερό και ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε. Την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο και την απλώνετε σε φόρμα ή ταρτιέρα.
Πάρα πολλές συνταγές για τάρτα -όπως αυτές με φρέσκα, ζουμερά φρούτα- απαιτούν η βάση της τάρτας να ψηθεί άδεια, πριν μπει η γέμιση.
Στην περίπτωση αυτή θα κάνετε τα εξής:
- Βάζετε την ταρτιέρα όπου έχετε ήδη απλώσει τη ζύμη στο ψυγείο για 20′-30′ για να «κάτσει» και να μην έχετε συρρίκνωση στο ψήσιμο.
- Στη συνέχεια τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία στην επιφάνειά της (όπως είναι, μέσα στην ταρτιέρα).
- Στρώνετε πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που πρέπει να είναι μεγαλύτερο απ’ την ταρτιέρα.
- Γεμίζετε με στραγάλια, φασόλια ή άλλα όσπρια ωμά για βάρος -θα την εμποδίσουν τη ζύμη να φουσκώσει.
Η διαδικασία με το επιπλέον βάρος δε χρειάζεται για τα μικρά ταρτάκια, όπου αρκεί το τρύπημα με το πιρούνι.
Πόση ώρα να ψήσετε τη βάση
- Αν η τάρτα πρόκειται να ξαναμπεί στο φούρνο για να ψηθεί και με τη γέμιση, αρκούν 10′-15′ στους 200 °C μέχρι να σφίξει η ζύμη. Στη συνέχεια βγάζετε το αντικολλητικό χαρτί και τα στραγάλια ή τα όσπρια και ψήνετε άλλα 5′ να σταθεροποιηθεί εντελώς.
- Στις καλοκαιρινές τάρτες φρέσκων φρούτων που θα μπει ωμή γέμιση, θα αφήσετε τη βάση να ψηθεί για άλλα 15′, μετά την αφαίρεση του αντικολλητικού χαρτιού -σύνολο δηλαδή 25′-30′.
Ιδέες για γέμιση
Κεράσια, φράουλες, ακτινίδια, σταφύλια, μπορούν να γεμίσουν τις καλοκαιρινές τάρτες. Μπορούν απλωθούν πάνω σε στρώση μαρμελάδας ή κρέμας.
Μια πανεύκολη και ελαφριά κρέμα για να βυθίσετε τα φρούτα είναι αυτή με γιαούρτι: Χτυπάτε 225 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και απλώνετε με κουτάλι το μείγμα στην τάρτα ή τα ταρτάκια -ταιριάζει με κόκκινα ζουμερά φρούτα.
Για να γυαλίσουν εύκολα Ένας απλός τρόπος να δείχνουν τα φρούτα γυαλιστερά είναι να τα περάσετε με μείγμα μαρμελάδας – λεμονιού. Ζεσταίνετε ελαφρά 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερικόκο, κεράσι, φράουλα κ.λπ. -ανάλογα με τα φρούτα- με μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και μόλις λιώσουν περνάτε την επιφάνεια της τάρτας με το μείγμα αυτό με πινέλο.