Τα μανιτάρια πηγή πρόσληψης βιταμίνης D

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Τα μανιτάρια μπορούν να προσφέρουν ίδια βιταμίνη D με τα συμπληρώματα διατροφής αν πριν την κατανάλωση έχουν εκτεθεί στον ήλιο.

  • Τα μανιτάρια μετατρέπουν τις ακτίνες UV σε βιταμίνη D.
  • Μανιτάρια μετά την έκθεσή τους στον ήλιο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ενίσχυση και τη διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D με τα συμπληρώματα διατροφής.
  • Προκειμένου να παράγουν βιταμίνη D πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο επί 60 λεπτά-το μαγείρεμα δεν αλλοιώνει τα επίπεδα των βιταμινών.

Τα μανιτάρια μετά την έκθεσή τους στον ήλιο μπορεί να περιέχουν την ίδια βιταμίνη D με τα συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με ευρήματα σχετικής έρευνας.

Οι ερευνητές συνιστούν αφού βγάλουμε τα μανιτάρια από τη συσκευασία τους, να τα εκθέτουμε στον ήλιο μισή ώρα προτού φαγωθούν. Όπως το δέρμα, τα μανιτάρια μπορούν να μετατρέπουν το φως της υπεριώδους ακτινοβολίας σε βιταμίνη-διεργασία που συνεχίζουν ακόμη και μετά τη συγκομιδή τους.

Τα μανιτάρια μπορούν να προσφέρουν την ίδια βιταμίνη D με τα συμπληρώματα διατροφής-αφού πρώτα εκτεθούν στον ήλιο.

H θρεπτική αυτή ουσία τους είναι αναγκαία για το ανοσοποιητικό σύστημα, γερά οστά και δόντια και για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Στη σχετική έρευνα χορηγήθηκε σε 30 ενήλικες επί 12 εβδομάδες μία κάψουλα που περιείχε είτε 2.000 μονάδες βιταμίνης D ή εναλλακτικά, σκόνη μανιταριών μετά από έκθεση στον ήλιο με υψηλή περιεκτικότητα της θρεπτικής ουσίας.

Στο τέλος της μελέτης, δεν παρατηρήθηκε σημαντική απόκλιση ανάμεσα στα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των συμμετεχόντων.

«Τ’ αποτελέσματα αποτελούν την απόδειξη ότι η κατανάλωση μανιταριών που έχουν εκτεθεί στο υπεριώδες φως του ήλιου και περιέχουν βιταμίνη D2 συνιστούν καλή πηγή βιταμίνης D για έναν υγιή ενήλικα».

«Ανακαλύψαμε επιπλέον, ότι η κατανάλωση μανιταριών που περιέχουν βιταμίνη D2 ήταν εξίσου αποτελεσματική στην αύξηση και τη διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D για έναν υγιή ενήλικα, όσο η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν είτε βιταμίνη D2 ή D3», δήλωσε ο επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, Δρ. Michael Holick.

Τα πορίσματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μικροβιολογίας στη Βοστώνη και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό DermatoEndocrinology.

Ενώ σε Αμερική και Αυστραλία οι καλλιεργητές εκθέτουν όλο και περισσότερο τα μανιτάρια στο φως του ήλιου ή σε ακτίνες UV, έτσι ώστε να ενισχύσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, αυτό δεν συνιστά την καθιερωμένη πρακτική στη Βρετανία.

Όπως και το δέρμα μας, τα μανιτάρια μετατρέπουν το φως UV του ήλιου σε βιταμίνη, εξακολουθώντας την παραγωγή της ακόμη και μετά τη συγκομιδή τους.

Συνίσταται οι καταναλωτές να βγάζουν τα μανιτάρια-οποιαδήποτε ποικιλίας- από τη συσκευασία τους και να τα εκθέτουν στον ήλιο, κατά τα τέλη της άνοιξης και τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ 10 π.μ και 3 μ.μ έως 60 λεπτά.

«Αναφερόμαστε στα κανονικά μανιτάρια. Απλώς βγάλτε τα από συσκευασία και βάλτε τα στον ήλιο.

Δεν έχει σημασία προς ποια κατεύθυνση θα είναι, μετά από μισή ώρα θ’ αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D», αναφέρει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες ανέρχεται σε 2.000 μονάδες το μέγιστο της θρεπτικής ουσίας.

Μία μερίδα μανιταριών που έχει εκτεθεί στον ήλιο περιέχει περίπου 400 μονάδες, μεγαλύτερη ωστόσο πρόσληψή της μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της βιταμίνης όπως ένα συμπλήρωμα.

Το μαγείρεμα δεν αλλοιώνει τα επίπεδα της βιταμίνης, πληροφορεί ο Δρ. Holick.

«Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το μαγείρεμα δεν επιδρά στα επίπεδα των βιταμινών, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα από τη θερμότητα. Αν το μαγείρεμα προκαλεί οτιδήποτε, τότε αυτό είναι ευκολότερη απορρόφηση της θρεπτικής τους ουσίας.

Πηγή: Mail Online Health

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.