Στις 5 Ιουλίου του 1946, πριν από 65 χρόνια, ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ έριξε τη δική του τολμηρή ζαριά …
Τα μαγιό στη μηχανή του χρόνου (1825-2018)
Καλοκαίρι με ήλιο, υψηλές θερμοκρασίες, αέρινα φορέματα και αντηλιακό με εξωτικό άρωμα καρύδας. Οι βουτιές στη θάλασσα έχουν ξεκινήσει και επειδή είναι γνωστό πως ένα δώρο στον εαυτό μας, πάντα μας φτιάχνει την διάθεση, μάλλον οι πρώτες αγορές μαγιό έχουν γίνει ή βρίσκονται ένα βήμα πριν.
Είναι λοιπόν γοητευτικό να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να παρατηρήσουμε τη διαδρομή των γυναικείων μαγιό απ’ τις αρχές του 20ού αιώνα ως σήμερα. Ας κάνουμε όμως πρώτα μία αναφορά στο ίδιο το μαγιό, που ως λέξη προέρχεται απ’ το γαλλικό maillot. Αν κρίνουμε το πώς ξεκίνησε η όλη υπόθεση του μαγιό, η εξέλιξή του δε θα λέγαμε πως ήταν εύκολη υπόθεση καθώς συντηρείται απ’ τον τρόπο έκφρασης και σκέψης της εκάστοτε εποχής. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε κιόλας πως το γυμνό σε κοινή θέα κορμί ή η έκθεση σε ήλιο ήταν κάτι αδιανόητο τα χρόνια εκείνα. Το λευκό δέρμα ήταν εξάλλου δείγμα αριστοκρατικής καταγωγής, καμία δεν το θυσίαζε λοιπόν για μια ηλιοκαμένη επιδερμίδα. Γι’ αυτό κι ήταν υποχρεωτική η παρουσία καπέλου.
Ας ξεκινήσουμε την αναδρομή…
1825
Συναντάμε για πρώτη φορά τους προγόνους του μαγιό, που σίγουρα δε θυμίζουν σε τίποτα τη σημερινή μορφή τους. Η πρώτη γυναικεία ενδυμασία για τη θάλασσα έμοιαζε με ειδικά διαμορφωμένα φορέματα, τουαλέτες θα λέγαμε, με το ύψος τους να μην ξεπερνά το γόνατο. Από μέσα περιλάμβανε ένα είδος εσωρούχου «φουφούλα». Φυσικά και το υπόλοιπο σώμα δεν έμενε ακάλυπτο. Μακριές μαύρες κάλτσες κάλυπταν κάθε ίχνος επιδερμίδας, καθώς υπήρχαν και ειδικά παπούτσια για την παραλία. Το ενδιαφέρον είναι πως έραβαν μεταλλικά βάρη στο στρίφωμα του φορέματος ώστε το φόρεμα να μην επιπλέει και εκτεθούν τα πόδια τους.
1870
Aφήνουμε τη μορφή τουαλέτας και προσεγγίζουμε περισσότερο την εικόνα φορέματος, το οποίο φυσικά καλύπτει όλο το σώμα, αποχωρίζοντας συνάμα και τη φουφούλα που προφανώς δεν εξυπηρετούσε ιδιαίτερα.
1906
Mπαίνοντας λοιπόν στον 20ό αιώνα εγκαταλείπουμε το μαγιώ-φόρεμα και πρωτοσυναντάμε τη μορφή ολόσωμης φόρμας.Γυναίκες με μαγιό- ολόσωμες φόρμες ποζάρουν σε μία εκδήλωση του Reading Swimming Club.
1920
Μετά από συλλήψεις όπως της Kellerman και λοιπές περίεργες ιστορίες, το 1920 το μοτίβο των μαγιό, επιτέλους, αλλάζει. Γίνονται λίγο πιο αποκαλυπτικά, λίγο πιο ελεύθερα και σίγουρα, πιο άνετα στο κολύμπι. Αρχίζουν να θυμίζουν δειλά-δειλά τη σημερινή μορφή. Ολόσωμα με φαρδιά ή λεπτή τιράντα, με μανικάκι που καταλήγουν πιο κάτω απ’ τους γοφούς, σαν ένα κοντό σορτς.
1930
Σιγά σιγά τη σκυτάλη παίρνει η Coco Channel που σχεδιάζει αθλητικά μαγιό τη δεκαετία του 1930. Tα μαγιό ξεκινάνε να παίρνουν μία μορφή που μοιάζει με εκείνη που έχουν τα σημερινά. Ολόσωμα που επιτρέπουν στους γοφούς να φλερτάρουν με τον ήλιο. Η δεκαετία των 1930’s σηματοδοτεί την στροφή μακριά από το απόλυτα συντηρητικό μοτίβο.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)