Τα κοινά ως αναδυόμενη μόδα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η πολιτική είναι μια ενασχόληση ανοιχτή προς οποιονδήποτε. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι είναι αποστασιοποιημένοι από τα κοινά και αρνούνται πεισματικά να έχουν ρόλο στα δημόσια πράγματα. Αυτό το κυρίαρχο ρεύμα αντιμετωπίζει μια θετική αλλαγή τελευταία κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά σιγά σιγά και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο νόμος της αναλογικότητας στην ψήφιση των δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων οδήγησε στις τελευταίες εκλογές πολλά νέα άτομα να θέσουν υποψηφιότητα. Υπήρξε ιστορικό ρεκόρ σε σχήματα και πρόσωπα πανελληνίως. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν προβλήματα και προκλήσεις, που χρειάζονται συμμετοχή και συνεργασίες. Η απομάκρυνση από τις πολιτικές διαδικασίες παραμένει σημαντική στο κομμάτι της αποχής από τις εκλογές ή στην απάθεια σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των τοπικών εξουσιών. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση του ανταγωνισμού δεν αφήνουν ωστόσο περιθώρια για εφησυχασμό και ευθυνοφοβία.

Ο πολύπλοκος κόσμος της παγκόσμιας αγοράς προϋποθέτει ατομική και κοινωνική ευθύνη, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις και να συγκλίνουν οι πολιτικές υπέρ της ανόδου του βιοτικού επιπέδου.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν ανεξάρτητες οικονομικές μονάδες, που ασκούν επιρροή στην κοινωνία και έχουν ανάγκη από ενεργητική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων σε όλα τα δημόσια ζητήματα. Αυτή η αναβάθμιση του ρόλου της δημόσιας ζωής, που ενισχύεται σημαντικά και από την προβολή από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, έχει πλέον αναζωπυρώσει, έστω και μερικώς το ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα.

Η ανθρωπιστική κρίση που περνάμε, αναμένεται να τονώσει και άλλο το ενδιαφέρον για τα κοινά και να οδηγήσει σε αναθεώρηση απόψεων, τακτικών και ιδεολογιών.

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με τα πολιτειακά συστήματα και τις κοινωνικές εξελίξεις. Ακόμη και μοντέρνα και προηγμένα κράτη, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ισπανία έχουν βασιλευόμενες δημοκρατίες, μην έχοντας καταφέρει να απογαλακτιστούν πλήρως από τη μοναρχία. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό να καθυστερούν οι διεργασίες πολιτικής ωρίμανσης διεθνώς.

Οι μουσουλμανικές χώρες προφανώς και είναι πιο πίσω στην εκδημοκρατικοποίηση, αν και τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται ταχέως με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η Ελλάδα έχει πλούσια και αρχαία δημοκρατική παράδοση. Ο παλαιοκομματισμός έχει δώσει τη θέση του σε πολυκομματικές λογικές έχοντας επιτρέψει την είσοδο στο κοινοβούλιο, ακόμη και εξτρεμιστικών σχημάτων ή περιθωριακών ομάδων.

Η οικονομική δυσχέρεια θέτει όλους προ των ευθυνών τους. Η παλιά κλασική τακτική του να φορτώνουμε τα προβλήματά μας και την επίλυσή τους σε άλλους σβήνει. Η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων και οι άπειρες δυνατότητες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Η ενασχόληση με τα κοινά εξελίσσεται αργά, αλλά σταθερά σε μοδάτη και προσιτή κοινωνική διέξοδο. Συναντάμε, πλέον, πιο υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους. Η συμμετοχή επωνύμων στα ψηφοδέλτια συμβάλλει στη διάδοση της πολιτικής. Τα μέσα δικτύωσης και προβολής είναι πια οικονομικά και προσβάσιμα από όλους.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες, θα πρέπει να περιμένουμε να πολλαπλασιαστούν τα κόμματα, οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να τροποποιηθούν οι άκαμπτες λογικές οδηγώντας σε νέες συμφωνίες και συμμαχίες.

Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς κάθε στιγμή που περνάει. Ο πολίτης είναι σχεδόν αναγκασμένος να ξέρει, να κρίνει και να ενεργεί με βάση την αφθονία ερεθισμάτων που τον κατακλύζουν.

Ζούμε πιθανώς τον ερχομό μιας αναγέννησης της πολιτικής. Τα κοινά γίνονται ένα δημόσιο business και οι σχετικές δράσεις, υπόκεινται στους νόμους και τις απαιτήσεις της οικονομικής πραγματικότητας. Θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα και στη χώρα μας. Είναι ευκαιρία για καινοτομίες και μεγάλες αλλαγές.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…