Τα καύσιμα του μέλλοντος θα παράγονται από… αέρα!
Σε μερικά χρόνια αντί για βενζίνη θα βάζουμε αέρα στα αυτοκίνητά μας! Η αρχή έγινε από Βρετανούς ερευνητές της εταιρείας “Air Fuel Synthesis”, οι οποίοι βρήκαν ήδη ένα τρόπο για να μετατρέψουν τον αέρα σε βενζίνη. Μπορεί όμως μια τέτοια διαδικασία να οδηγήσει στην οικολογική σωτηρία του πλανήτη; Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι μάλλον θετικές, αφού μελλοντικά η μαζική παραγωγή ενέργειας μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού λιγότερα αέρια οδηγούν σε μικρότερη περιβαλλοντική καταστροφή!
Από τον Αύγουστο που μας πέρασε, οι τεχνολογικές μονάδες της εταιρείας δημιούργησαν καύσιμα μέσα από την ένωση διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών και κατάφεραν να παράξουν πέντε λίτρα βενζίνης. Μπορεί το ποσό της βενζίνης να μην είναι μεγάλο, αλλά πρόκειται για μια ευφυή ιδέα που θα μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη ένα βήμα πιο μπροστά. Οι ερευνητές της εταιρείας θεωρούν ότι σε δυο χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εργοστασίων να παράγουν ένα τόνο «βενζίνης από αέρα». Σαν τελικός της στόχος είναι να φέρουν στην αγορά νέα οικολογικά καύσιμα ακόμα και για τα αεροπλάνα, ώστε να τραβούν πιο μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα.
Πρόκειται για ένα υλικό που μυρίζει σαν τη βενζίνη αλλά είναι πολύ πιο οικολογική σε σχέση με αυτή που σχετίζεται με το πετρέλαιο. Δεν έχει καμία βλαβερή ουσία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συσκευή που λειτουργεί μέσα από την «κλασσική» βενζίνη. Παράλληλα, αντίθετα με κάθε άλλο εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς, η «αεροβενζίνη» δεν προϋποθέτει την αλλαγή των υποδομών ή τη μετατροπή των αυτοκινήτων… Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου: «Πολλοί θα θεωρήσουν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και όμως το έχω δει με τα μάτια μου ότι μετατρέπουν τον αέρα σε βενζίνη!».
Πάντως, ακόμα και αν έχει αποδειχθεί ότι η ιδέα λειτουργεί, η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο! Άλλωστε, δεν είναι και εύκολο μέσα από το διοξείδιο του άνθρακα και του υδρογόνου του νερού να φέρεις στο φως τεράστιες ποσότητες «αεροβενζίνης». Τις δηλώσεις συνέχισε ο Πίτερ Χάρισον, ιδρυτής της εταιρίας Air Fuel Synthesis, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία και ότι έως το 2014 θα μπορέσουν να παράξουν μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες ενέργειες.