Πως μπορείς να πεις όχι σε ένα γλυκό; Οι παραδοσιακές συνταγές για γλυκά προσφέρουν γεύσεις που συνδυάζουν τη γεύση και …
Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά για το τραπέζι σας (Μέρος Β)
Θέλετε το σπίτι σας να ευωδιάζει από τις όμορφες και ζεστές χριστουγεννιάτικες συνταγές; Είστε λάτρης των γλυκών και της παράδοσης; Τότε μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε τις συνταγές για τα πιο γευστικά γλυκά από όλη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος με μεγάλη πολιτισμική ποικιλομορφία. Ως εκ τούτου οι μαγειρικές συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις αλλάζουν από τόπο σε τόπο. Έτσι και τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά κάθε χώρας είναι διαφορετικά και μπορούν να προσφέρουν μια άλλη αύρα και ένα διαφορετικό γευστικό ερέθισμα στους καλεσμένους σας. Ας δούμε μερικές συνταγές για γλυκά από την Ευρώπη αλλά και από την χώρας μας:
Σουηδία – Πεπαρκάκορ (Pepparkakor): Παραδοσιακά Σουηδικά μπισκότα τζίντζερ, συχνά κομμένα σε σχήματα όπως αστέρια ή καρδιές.
Τα σουηδικά μπισκότα, ή τζίντζερ σναπ, είναι υπέροχα γλυκά με μπαχαρικά. Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή:
Υλικά:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
2 κουταλάκια τσαγιού κανέλα
2 κουταλάκια τσαγιού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι τσαγιού γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι τσαγιού περίπου μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι τσαγιού κάρδαμο σε σκόνη
1/2 φλ. βούτυρο, μαλακό
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη,
1/4 φλ. σκούρο σιρόπι καλαμποκιού ή μελάσα
3 κουταλιές της σούπας νερό
Οδηγίες:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο. Αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε μαζί το μαλακό βούτυρο και την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα.
Προσθέστε το σιρόπι καλαμποκιού ή τη μελάσα στο μείγμα βούτυρου-ζάχαρης και ανακατέψτε καλά.
Σταδιακά προσθέστε τα ξηρά συστατικά στο υγρό μείγμα, προσθέτοντας νερό. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Αν είναι πολύ κολλώδη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι.
Διαιρέστε τη ζύμη στα δύο και τοποθετήστε κάθε μισό σε δίσκο. Καλύψτε το κάθε ένα ξεχωριστά με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες, ή και για όλο το βράδυ.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°F (175°C). Στρώστε στα ταψιά ψησίματος χαρτί.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε περίπου 1/8 ίντσα πάχος. Χρησιμοποιήστε κουπάτ για να τα κόψετε στις επιθυμητές μορφές.
Τοποθετήστε τα μπισκότα πάνω στα ταψιά ψησίματος, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά ή μέχρι τα άκρα των μπισκότων να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφί.
Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για λίγα λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε ένα πλέγμα να κρυώσουν εντελώς.
Αυτά τα Σουηδικά μπισκότα με τζιντζερ είναι τέλεια για να τα απολαμβάνετε με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών ή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου! Αποθηκεύστε τα σε σφραγισμένο δοχείο για να διατηρήσετε την τραγανή τους υφή.
Ισπανία- Τυρρόν: Τα τυρρόν είναι ένα παραδοσιακό παρασκεύασμα φτιαγμένα από μέλι, αμύγδαλα, ασπράδια αυγών, ζάχαρη.
Υλικά:
2 φλιτζάνια (περίπου 250g) ξεφλουδισμένα αμύγδαλα1 φλιτζάνι (περίπου 340g) μέλι1 φλιτζάνι (περίπου 200g) κρυσταλλική ζάχαρη2 μεγάλα ασπράδια αυγών
Οδηγίες:
Αρχίστε ψήνοντας τα αμύγδαλα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°F (175°C). Απλώστε τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ομοιόμορφα σε ένα ταψί και ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ελαφρώς χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν. Αφού τα αμύγδαλα κρυώσουν, αλέστε τα καλά σε μούλτι ή μπλέντερ. Θέλετε μια λεία υφή που να μοιάζει με πάστα αμυγδάλου. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε μαζί το μέλι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και θερμάνετε το μείγμα μέχρι να φτάσει περίπου στους 240°F (115°C), που είναι το στάδιο της μαλακής μπάλας. Ενώ το μείγμα μέλι-ζάχαρης θερμαίνεται, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό και ξηρό μπολ μέχρι να σχηματίσουν σταθερές κορυφές. Αφού το μείγμα μέλι-ζάχαρης φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, αφαιρέστε το από τη φωτιά και σιγά-σιγά προσθέστε το στα χτυπημένα ασπράδια αυγών, ανακατεύοντας Γραμμή μια τετράγωνη ή ορθογώνια φόρμα με φαγώσιμο χαρτί ψωμιού αν το χρησιμοποιείτε, αλλιώς μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χαρτί ψησίματος. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με ένα σπάτουλα. Αφήστε το Turrón de Jijona να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ. Αφού κρυώσει εντελώς, κόψτε το σε μικρά τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια για σερβίρισμα.
Ελλάδα – Μελομακάρονα & Κουραμπιέδες: Τα Μελομακάρονα είναι μπισκότα βουτηγμένα σε μέλι με κανέλα και καρύδια, ενώ οι Κουραμπιέδες είναι λευκά μπισκότα αμυγδάλου καλυμμένα με ζάχαρη άχνη.
Κάθε χώρα έχει τα δικά της παραδοσιακά γλυκίσματα που συνδέονται με την περίοδο των Χριστουγέννων, δημιουργώντας μια υπέροχη πολιτισμική πλούσια γεύση και παραδόσεις.
Συνταγή για μελομακάρονα:
Συστατικά:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι μπράντυ ή κονιάκ (προαιρετικό)
1 κ.γ. μπέικινγκ σόδα
1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
4 φλιτζάνια αλεύρι πολλαπλών χρήσεων
Σιρόπι:
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Γαρνιτούρα:
Καρύδια ψιλοκομμένα
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπράντυ (αν χρησιμοποιείτε).
Σε άλλο μπολ, ανακατέψτε το μπέικινγκ σόδα, το μπέικινγκ πάουντερ, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το αλεύρι.
Σιγά-σιγά προσθέστε τα ξηρά συστατικά στο μίγμα υγρών συστατικών, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
Φτιάξτε μικρά οβάλ ή σφαιρικά κομμάτια ζυμαρικού και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ενώ τα μελομακάρονα ψήνονται, ετοιμάστε το σιρόπι συνδυάζοντας μέλι, ζάχαρη, νερό και ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράστε για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά.
Αφού τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, βουτήξτε τα αμέσως στο ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
Αφαιρέστε και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Ρίξτε ψιλοκομμένα καρύδια στην κορυφή ενώ είναι ακόμη ζεστά.
Συνταγή για Κουραμπιέδες:
Συστατικά:
1 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αυγού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια αλεύρι πολλαπλών χρήσεων
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει αφράτο.
Χτυπήστε τον κρόκο αυγού και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Σιγά-σιγά προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Φτιάξτε μικρές σφαίρες ή μισοφέγγαρα από το ζύμη και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
Ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ελαφρώς χρυσαφί.
Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν λίγο, στη συνέχεια τυλίξτε τα σε ζάχαρη άχνη ενώ είναι ακόμη ζεστά.
Αφού κρυώσουν εντελώς, πασπαλίστε πάνω τους ζάχαρη άχνη και οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.