Τα γεγονότα που στιγμάτισαν το 2020

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα

Ομολογουμένως αυτή η χρονιά δεν ήταν μία χρονιά την οποία θα θυμόμαστε με χαρά, ούτε και μια χρονιά που θα ξεχάσουμε γρήγορα- εάν ποτέ. 

Ξεκίνησε με την Αυστραλία να καίγεται μες τις φλόγες και τελείωσε με πάνω από 1,5 εκατομμύρια νεκρούς  από έναν ιό. Αλλά, όπως με όλα τα πράγματα και τα συμβάντα, υπήρξαν και φωτεινά σημεία σε αυτό το «annus horribilis». Ενώ πολλοί από εμάς κάτσαμε σπίτι κάνοντας παρέα με το Netflix, μια ίσως κοινοτική πράξη ανιδιοτέλειας και βολέματος, έγιναν  πρόοδοι στους τομείς των επιστημών, του περιβάλλοντος, και ακόμη, ελπίζουμε, και της πολιτικής  – ο Biden π.χ. κέρδισε! H αλλιώς, έχασε ο Trump! ( το δεύτερο ηχεί καλύτερα). 

Tα παρακάτω δεν είναι δικός  μου κατάλογος οπότε μην βιαστείτε να με κρίνετε, είναι μια περίληψη από διάφορες πηγές. Που σημαίνει οτι δεν συμφωνώ απαραιτήτως με αυτά που ονοματίζουν ως θετικά – συμφωνώ, έχω όμως κατά νου και την πιθανή αρνητική πλευρά. Οι γνώμες όμως είναι υποκειμενικές.

Ιδού κάποια απ’ τα συμβάντα του 2020:

1. Ζευγάρι Νεοζηλανδών αποφεύγει κατασκευαστές και δωρίζει 900 εκτάρια γης στο κράτος.

Ο Dill και η Jillian Jardine θα μπορούσαν να έχουν πωλήσει τα 900 εκτάριά τους κατά μήκος της ακτής της λίμνης Wakatipu στην οροσειρά Remarkables της Νέας Ζηλανδίας σε κατασκευαστές. Η περιοχή είναι δημοφιλής μεταξύ των εξαιρετικά πλουσίων, συμπεριλαμβανομένων των κυρίων PayPal και Palantir. Αντ ‘αυτού, το ζευγάρι γεωργών το δώρισε σε ένα τοπικό καταπίστευμα ως πάρκο για την απόλαυση όλων, όχι μόνο των σούπερ δισεκατομμυριούχων. 

2. Ο πρώτος νέος κοραλλιογενής ύφαλος  που βρέθηκε μετά 120 χρόνια

Οι επιστήμονες που χαρτογραφούν τον πυθμένα της θάλασσας βόρεια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη: έναν νέο ύφαλο που είναι ψηλότερος από το Empire State Building. Είναι η πρώτη τέτοια κοραλλιογενής δομή που βρίσκεται στην περιοχή σε 120 χρόνια, και με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου ρομπότ, το ταξίδι εξερεύνησης διάρκειας ενός έτους ανακάλυψε επίσης 30 νέα είδη θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένου ενός αρπακτικού πλάσματος μήκους 150 ποδιών-ναι, αυτό είναι σωστό-γνωστό ως  siphonophore, ας το πούμε «σιφόνι» στα Ελληνικά. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθεί πετρέλαιο ή άλλο ορυκτό στην περιοχή…

3. Βaby boom…..για ελέφαντες

Το Εθνικό Πάρκο Amboseli στην Κένυα ανέφερε περισσότερα από 170 ελεφαντάκια  μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, έναντι 113 σε όλο το 2018-συμπεριλαμβανομένων δύο συνόλων διδύμων. Παράλληλα με το baby boom, η Κένυα δήλωσε ότι το ποσοστό λαθροθηρίας είχε μειωθεί σε μόλις επτά για το έτος (από τον Αύγουστο)-κάτω από 80 το 2018-με το συνολικό πληθυσμό ελεφάντων της χώρας να ανακάμπτει από 16.000 το 1989 σε πάνω από 34.000. Ναι, αυτό είναι πολύ καλό νέο!!

4. To πορνό  κι η  ηθική

Το Pornhub αφαίρεσε τα δύο τρίτα των βίντεο στον ιστότοπό του —περίπου 10 εκατομμύρια κλιπ—μετά από έρευνα των The New York Times που αποκάλυψε ότι ορισμένα από τα κλιπ που μεταφορτώθηκαν από  χρήστες παρουσίαζαν παιδιά και διαφόρων τύπων κακοποίησης,  πυροδοτώντας  έτσι τη Visa και τη Mastercard  να σταματήσουν τις  πληρωμές. Από τώρα και στο εξής, η ιστοσελίδα θα επιτρέπει μόνο  σε επαληθευμένους χρήστες να ανεβάσουν βίντεο και  ίσως τελικά να ξεκινήσει μια εποχή ηθικής στις  mainstream πορνοσελίδες τουλάχιστον.  Διότι υπάρχουν και τα μη-mainstream και το darkweb και η ζωντανή κακοποίηση.

5. Η γλυπτική σώζει ζωές

Οι δημόσιες συγκοινωνίες συναντήθηκαν με τη δημόσια τέχνη με δραματικό αν και σωτήριο τρόπο όταν το μετρό του Ρότερνταμ συνετρίβη στο τέλος της υπερυψωμένης γραμμής στην Ολλανδική πόλη.Το βαγόνι του οδηγού σώθηκε από πτώση 10 μέτρων  από μια δημόσια εγκατάσταση τέχνης, γλυπτό  του Maarten Struijs, που στηρίζεται επάνω σε μια από τις ουρές δύο φαλαινών. Ο Struijs  αποκάλεσε το ατύχημα “μάλλον ποιητικό,” και δεν έπεσε πολύ έξω: Το όνομα του έργου είναι «Saved by a Whale’s Tale»,  «Σώθηκε από την ιστορία μιας  Φάλαινας». Μερικές φορές η ζωή είναι πιο ποιητική ακόμη κι απ’ τον Shakespeare ή  τον Καβάφη, ή όποιον προτιμάτε…. 

6. H Kamala Harris γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον  γυναίκα αντιπρόεδρο, μια γυναίκα «χρώματος» όπως λένε και που είναι γνωστή στα θετά της παιδιά ως “Momala.” Σε ένα έτος δύσκολης πολιτικής, και μέσα σε ένα σκηνικό φυλετικής  βίας και έντασης, οι ΗΠΑ κατάφεραν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα με την εκλογή της. Εκτός κι αν η εκλογή της είναι ένας τρόπος «εξιλέωσης», αλλά ό,τι κι αν είναι, όπως κι αν έχει, είναι ένα βήμα μπροστά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμάλα Χάρις: γιατί η εκλογή της αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας


7. Η Αργεντινή νομιμοποιεί την άμβλωση

Η άμβλωση παραμένει παράνομη στο μεγαλύτερο μέρος της Ν.Αμερικής, αλλά η Αργεντινή έγινε τον Δεκέμβριο  το πρώτο μεγάλο έθνος και  το τέταρτο στην ήπειρο που επιτρέπει στις γυναίκες το δικαίωμα να επιλέγουν. Ακολουθεί το παράδειγμα της Κούβας, της Ουρουγουάης και της Γουιάνας, αν και η έρευνα του ΟΗΕ δείχνει ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν  περισσότερες από 6 εκατομμύρια αμβλώσεις στην περιοχή κάθε χρόνο, η πλειονότητα των οποίων δεν είναι ασφαλείς για τις γυναίκες.  Αυτό είναι ένα καλό νέο!

8. Δρομέας αντοχής φέρνει τον ανάπηρο φίλο στην κορυφή του Ολύμπου

Η Ελευθερία Τοσίου πάντα ήθελε να ανέβει τον Όλυμπο, την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Η μαθήτρια με  το αναπηρικό αμαξίδιο έφτασε τον στόχο της με τη βοήθεια  φίλου της, του δρομέα αντοχής μεγάλων αποστάσεων Μάριου Γιαννάκου, ο οποίος σκαρφάλωσε το βουνό των 2.917 μέτρων με την φίλη του, την Ελευθερία,  δεμένη στην πλάτη του. «Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι πιο όμορφο», είπε ο Γιαννάκου!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριος Γιαννάκου: Πώς από την παχυσαρκία κατάφερε να γίνει αθλητής μεγάλων διαστάσεων


Αυτά έγιναν τον 2020 και άλλα πολλά….κάποια είναι γνωστά, άλλα λιγότερο κι άλλα  θα παραμείνουν άγνωστα για πάντα. 

Δεν υπάρχουν χρονιές μόνο με καλά νέα, όπως δεν υπάρχουν χρονιές μόνο με κακά νέα. Οι  χρονιές είναι σαν τις ημέρες όπου όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, όπου το καλό και κακό περπατούν  χέρι-χέρι, όπου το κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, όπως και η κάθε άποψη, όπου όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα και δεν έχουμε τον χρόνο να τα αντιληφθούμε, πόσο μάλλον να τα καταλάβουμε,  όπου ο χρόνος περνάει άυλος, σιωπηρός και γρήγορος….αλλά η κάθε χρονιά όπως και η κάθε ημέρα θα φέρουν μαζί τους κάτι. 

Ας  αφιερώσουμε λίγο χρόνο να βρούμε και να δούμε αυτό το κάτι. Να καταλάβουμε ότι όλα δεν εξαρτώνται από εμάς, ότι ο κόσμος θα μπορούσε κάλλιστα να ζήσει θαυμάσια και δίχως εμάς, αλλά μιάς και είμαστε εδώ, είμαστε σε θέση να συμβάλουμε θετικά, έστω και λιγάκι, σε αυτόν τον κόσμο που αρεσκόμεθα να αποκαλούμε δικό μας. 

Αφού λοιπόν «είναι δικός μας», ας τον προσέξουμε λίγο περισσότερο. 

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα,

Influence:

Έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Illinois Institute of Technology (USA) και Surrey University (UK). Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και στο Ιράν…