Τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η περιοχή της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Μεγάλη Ελλάδα, λόγω των πολλών Ελλήνων-1.000.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις-στις αποικίες που ιδρύθηκαν κατά το διάστημα 8ου αιώνα π.Χ. έως 6ου αιώνα π.Χ. 

Αρχαιότητα

Στην Αρχαϊκή περίοδο ιδρύθηκε πλήθος αποικιών, από τις πόλεις-κράτη της Νότιας Ελλάδας, όπως Χαλκίδα, Ερέτρια, Αθήνα, Κόρινθος, Κύμη  και Σπάρτη. Αυτές, στο διάβα του χρόνου, γνώρισαν την ακμή και την παρακμή. Ανέδειξαν προσωπικότητες-σταθμούς στην επιστήμη, όπως τον Πυθαγόρα. Στον χρόνο μετά την Ρωμαϊκή Κατάκτηση, την Βυζαντινή Ανάκτηση και απώλεια και λοιπές κατακτήσεις, περιέπεσαν σε αφάνεια. Τα ελληνικά, έστω και κάπως παραλλαγμένα, εξακολουθούν να μιλιούνται. 

Σήμερα

Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την Κάτω Ιταλία και τους εκεί Ελληνόφωνες είναι έντονο, κυρίως, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό συνέβη, όχι γιατί αγνοείτο η ιστορία του αποικισμού, αλλά γιατί αγνοείτο, εν πολλοίς, τα μετά την αποχώρηση των Βυζαντινών. Το ενδιαφέρον κινήθηκε από το γεγονός ότι στο Μέτωπο με τους Ιταλούς, κάποιοι Ιταλοί στρατιώτες ομιλούσαν μια διάλεκτο που οι Έλληνες κατανοούσαν, λόγω των πολλών ελληνικών λέξεων. Μετά τον πόλεμο άρχισε συστηματική έρευνα για τη γλώσσα, τα έθιμα και, γενικά, τη λαογραφία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα γνωρίζουμε για την ελληνική γλώσσα;


Γλώσσα, έθιμα και λαογραφία

Πηγή μελέτης είναι η κάθε είδους καταγραφή που υπάρχει όπως τα τραγούδια, πολλά εκ των οποίων τραγουδιόνται και στη χώρα μας. Οι πλειοψηφία των γλωσσολόγων συμφωνούν ότι η Κατωιταλική διάλεκτος είναι εξέλιξη των αρχαίων ελληνικών, άρα η ελληνική διάλεκτος ομιλείται και στην Καλαβρία, την Απουλία και το Σαλέντο. Τα έθιμα και η λαογραφία είναι επηρεασμένες και από τους Ιταλούς. Το 1999 το Ιταλικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τους ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας και τους απογόνους Ελλήνων μεταναστών στα νεώτερα χρόνια, ως ισότιμη μειονότητα με άλλες κοινότητες και επέτρεψε την ίδρυση και λειτουργία ελληνόγλωσσων σχολείων.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.