Η γιαγιά μου με συμβούλευε να μην βάζω στο δέρμα μου τίποτε που δεν θα έβαζα στο στόμα μου. Η …
Τα Έλαια της Ζωής – Μέρος Β’
Στο προηγούμενο μέρος αυτού του άρθρου γνωρίσαμε δύο δώρα της φύσης της ευρύτερης Μεσογείου: το ελαιόλαδο και το λάδι αργκάν. Το τετράπτυχο των δημοφιλέστερων φυτικών ελαίων φροντίδας του σώματος –εσωτερικά και εξωτερικά- συμπληρώνουν δύο ακόμη, εξωτικής προέλευσης – από την απώτερη Ανατολή και τη μακρινή Δύση, αντίστοιχα. Ας δούμε από κοντά τις ιδιαιτερότητες και ιδιότητες του σησαμέλαιου και του λαδιού που παράγεται από τον καρπό της καρύδας.
- Σησαμέλαιο: θεϊκή τροφή
Το λάδι που παράγεται από την έκθλιψη των μικρούτσικων σπόρων του σουσαμιού κατέχει κεντρική θέση στην Αγιουρβεδική φαρμακολογία. Η βασική μέθοδος (αυτο)θεραπείας και ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού που πρεσβεύει η Αγιουρβέδα, η αποκαλούμενη Abhyanga, δεν είναι άλλη από ένα θεραπευτικό μασάζ που γίνεται σε ολόκληρο το σώμα, με απλωτές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις από τα άκρα προς την καρδιά, έχοντας αλείψει προηγουμένως τις παλάμες με θερμό σησαμέλαιο. Αλλ’ ακόμα και κάτι απλούστερο, όπως μαλάξεις στα πέλματα ή μια απαλή εντριβή στην κοιλιά με λίγες σταγόνες από αυτό το πυκνό λάδι, αρκούν ώστε ένα καταπονημένο σώμα ή ένα κουρασμένο μυαλό να αισθανθούν ζεστασιά και γαλήνη και να βυθιστούν σε ήρεμο και αδιατάρακτο ύπνο.
Λόγω των θερμαντικών και κατευναστικών του ιδιοτήτων το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται συστηματικά στην αθλητική ιατρική και στη φυσιοθεραπεία όσων γυμνάζονται έντονα για τη χαλάρωση και ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων και για τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλούμενων.
Άριστα είναι τα αποτελέσματα της χρήσης του σησαμέλαιου και στην αντιμετώπιση και θεραπεία δερματικών παθήσεων και κάθε είδους ερεθισμών, ενώ όσοι ταλαιπωρούνται από την εποχική αλλεργική ρινίτιδα βρίσκουν στο σησαμέλαιο τη γιατρειά τους: μία σταγόνα σε κάθε ρουθούνι και μια ελαφριά στρώση γύρω από τη μύτη το πρωί πριν την έξοδο από το σπίτι, γλυτώνει τον πάσχοντα από πολλά … «αψού!», αφού το λάδι δεσμεύει την αιωρούμενη γύρη που τρυπώνει στους αεραγωγούς και αποτρέπει τον ερεθισμό του αναπνευστικού.
Εξίσου σημαντική είναι και η καλλυντική αξία του σησαμέλαιου: συμβάλλει στον αποχρωματισμό των κηλίδων του δέρματος, ενώ βοηθά την επιδερμίδα να αντισταθεί στην ξηρότητα και στα σημάδια του χρόνου. Βελτιώνει τη λάμψη και την υφή του δέρματος και το ανανεώνει, προστατεύοντάς το παράλληλα από την επιβλαβή επίδραση των ακραίων θερμοκρασιών, της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, αλλά και της εσωτερικής οξειδωτικής δράσης των ελεύθερων ριζών.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)