Τα διατροφικά οφέλη των παντζαριών +3 συνταγές
Τα παντζάρια είναι σχετικά παρεξηγημένος καρπός. Λόγω της έντονης γεύσης τους δεν αρέσουν σε πολλούς και επίσης το έντονο κόκκινό τους χρώμα δεν είναι απόλυτα θελκτικό. Ωστόσο σαν λαχανικό έχει πολλά διατροφικά οφέλη, για τα οποία αξίζει να μάθουμε.
Η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αντίστοιχες όπως των καρότων και του καλαμποκιού. Είναι επίσης πλούσια σε βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ, που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Εκτός των άλλων είναι πλούσια και σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλής διατροφικής αξίας είναι και τα φύλλα του αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας σχεδόν τις ίδιες βιταμίνες που μας παρέχει το σπανάκι.
Τα οφέλη του παντζαριού για τον οργανισμό μας είναι πολλά. Αρχικά καταπολεμά τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, αποτελεί φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες, που το καθιστούν συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία. Επίσης ενδείκνυται σε άτομα που κάνουν διατροφή για υπέρταση και γενικότερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό των νεφρών και της χολής.
Σας παρουσιάζουμε τρεις συνταγές για να χρησιμοποιήσετε τα παντζάρια στη διατροφή σας:
Υλικά
4 μέτρια παντζάρια
2 φλιτζ. Νερό
2 κουτ. σούπας sour cream
2 κουτ. γλυκού άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Χτυπάτε σε μπλέντερ τα παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε κύβους
- Προσθέτετε το νερό τη sour cream και τον άνηθο
- Προσθέτετε στο τέλος το αλατοπίπερο για να το κάνετε όσο εύγευστο θέλετε
- Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα
Ψητά παντζάρια με κατσικίσιο τυρί
Υλικά
6-7 παντζάρια ολόκληρα
Λίγο λάδι
2 κουτ. σούπας κατσικίσιο τυρί
Ξηροί καρποί
Ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόψτε τα φύλλα από τα παντζάρια. Πλένετε τα καλά και στη συνέχεια κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια
- Πλένετε τους βολβούς και τυλίξτε τους σε αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια ψήστε τους βολβούς στους 200ο για 50 λεπτά
- Αφού κρυώσουν τους ξεφλουδίζετε και τους κόβετε σε φέτες
- Σοτάρετε τα φύλλα με το σκόρδο και το λάδι για 5 περίπου λεπτά.
- Προσθέτετε αλατοπίπερο
- Σερβίρετε προσθέτοντας το τυρί τους ξηρούς καρπούς περιχύνοντας με ξύδι μπαλσάμικο
Υλικά
4 μεγάλοι βολβοί παντζάρια
2 ξινόμηλα
1/2 κιλό γιαούρτι
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
Λίγη μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Πλένετε τους βολβούς και τους βράζετε
- Αφού βράσουν τους κόβετε στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες.
- Κόψτε τα ξινόμηλα σε λεπτά και μικρά κυβάκια
- Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Ρίξτε σε ένα μπλέντερ ελαιόλαδο, ξίδι, μουστάρδα και αλατοπίπερο και χτυπήστε τα καλά
- Περιχύστε το ομογενοποιημένο μείγμα με τη σως από μουστάρδα που μόλις φτιάξατε και ανακατέψετε