Τα διαφορετικά είδη της Γιόγκα

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Η γιόγκα είναι διαδεδομένη στην ανατολή αλλά και στην δύση, ενώ είναι κατάλληλη σχεδόν για κάθε τύπο ανθρώπου. Κάποιες ασκήσεις της προσαρμόστηκαν για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για εγκύους. 


Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις γιόγκα για έγκυες γυναίκες, ακόμα και στους τρεις τελευταίους μήνες!


Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε τους στόχους και τα είδη της γιόγκα για μια πιο εύκολη συγκεντρωτική πληροφορία για εσάς. Πριν ξεκινήσουμε όμως αξίζει να γνωρίσουμε την προέλευση και τη σημασία της λέξης. 

Η γιόγκα προέρχεται από την Ινδία, όπου αναπτύχθηκε για να ενώσει το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου εδώ και χιλιετίες. Η λέξη σημαίνει ζυγός, αναφέρεται στα εξαρτήματα που ένωναν, τα υποζύγια μεταξύ τους αλλά και με το κάρο. Κατά τον ίδιο τρόπο η γιόγκα ζητάει να ενώσει το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου, για να προχωρήσει σε μια ζωή υγιή, σε μια επικοινωνία με ό,τι τον περιβάλλει. 

Οι κύριοι στόχοι της γιόγκα είναι

  1. Η προσέγγιση στην ανθρώπινη φύση μας. 
  2. Ο πνευματικός, σωματικός εξαγνισμός.
  3. Η προσέγγιση στο θείο.

Παρότι οι στόχοι της είναι παρόμοιοι, υπάρχουν διάφοροι τύποι, ανάλογα με την παράδοση και τα κείμενα μέσα από τα οποία αναπτύχθηκαν. Οι διαφορές εναπόκεινται στο μονοπάτι που παίρνει κάποιος για να φτάσει στην κορυφή της τελειότητας. Τις παραθέτω παρακάτω:

  • Hatha η πιο διαδεδομένη στην Δύση, Ιαπωνία, χαρακτηρίζεται από τις Asana στάσεις, μέσα από τις οποίες αναζητείται η ισορροπία. 
  • Kundalini η οποία περιλαμβάνει διάφορα συνδυασμένα βήματα προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή κατάσταση. 
  • Raja γνωστή ως βασιλική οδός, που περιλαμβάνει διάφορα βήματα για την πλήρη ένωση του ατόμου με τον εαυτό του και με τους άλλους. 
  • Mantra που εστιάζει στην απαγγελία Mantra προκειμένου να στοχεύσει σε μια κατάσταση πνευματικής χαλάρωσης. 
  • Karma η οποία εστιάζει στην πράξη, δηλαδή στις ασχολίες, υποχρεώσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο, αλλά παράλληλα και την κοινότητα. 
  • Bhakti η γιόγκα της ευλάβειας, της αφιέρωσης στο θείο.
  • Jnana δίνει έμφαση στο μονοπάτι της γνώσης, της αυτοπραγμάτωσης, επιδιώκοντας την πειθαρχία και την πνευματική ανάπτυξη. 

Ποια από αυτές θα διαλέγατε; Θέλετε να βρείτε την κοινή επαφή μεταξύ του πνεύματος και του σώματός σας;

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.