Τα βιβλία αναπτύσσουν… τη μετέπειτα ευφυΐα των μικρών παιδιών!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα βιβλία αναπτύσσουν… τη μετέπειτα ευφυΐα των μικρών παιδιών!Οι εμπειρίες στη μικρή ηλικία… καθορίζουν την ανάπτυξη της ευφυΐας ενός ανθρώπου! Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί τους: Κρυφτό στη γειτονιά ή εκπαιδευτικά παιχνίδια; Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, όσο πιο πολλά γνωσιακά ερεθίσματα έχει ένα παιδί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, τόσο πιο σωστά αναπτύσσονται τα κέντρα του μυαλού που καθορίζουν το λόγο σε όλη την υπόλοιπη ζωή του!

Ωστόσο, οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας δεν είναι κρίσιμες για τον εγκέφαλο μόνο όσον αφορά τη γνώση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, έστω και μια φορά, από τους γονείς τους. Όπως αναφέρει η Μάρθα Φαρά του Κέντρου Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, οι φυσιολογικές συνήθειες και τα γνωσιακά ερεθίσματα ενός παιδιού είναι ικανά να εξελίξουν μερικά σημεία του φλοιού του εγκεφάλου… ακόμα και μετά από 15 χρόνια ζωής. Πρόκειται για τον αριστερό κροταφικό φλοιό και την επιφάνεια πίσω από το αυτί, σημεία που διαχειρίζονται τις γνώσεις, τη μνήμη και τις έννοιες των λέξεων!

Τα βιβλία αναπτύσσουν… τη μετέπειτα ευφυΐα των μικρών παιδιών!Πρόσφατη έρευνα που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα απέδειξε ότι τα παιδιά με λεπτό εγκεφαλικό γλοιό κατανοούν με περισσότερη ευκολία τις έννοιες και τις λέξεις. Συγκεκριμένα, μερικοί επιστήμονες παρακολούθησαν 64 συμμετέχοντες από την ηλικία των τεσσάρων ετών και σημείωσαν κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους, από τα παιδικά βιβλία που είχαν στο συρτάρι μέχρι τα μουσικά όργανα του δωματίου. Μέσα στην αξιολόγηση της ζωής τους, σημασία έπαιξε η φροντίδα των γονιών αλλά και η ζεστασιά της ατμόσφαιρας στο σπίτι…

Η έρευνα συνεχίστηκε όχι μόνο μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά και όταν τα παιδιά έκλεισαν τα 17-19 τους χρόνια. Οι ενήλικοι πια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από την απόδειξη ότι η εξέλιξη του φλοιού του εγκεφάλου στην εφηβεία είχε άμεση σχέση με τις εμπειρίες ενός παιδιού στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με τη δρα Μάρθα Φαρά, η νηπιακή ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα ευφυΐα ενός ανθρώπου, αφού ο εγκέφαλος ωριμάζει πιο γρήγορα και τα κύτταρα περιορίζονται στον φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος ταυτόχρονα μετατρέπεται σε πιο λεπτό. «Είναι σαν η ανάπτυξη του εγκεφάλου να ανεβάζει ρυθμούς ή να έχει προχωρήσει περισσότερο στα παιδιά με πιο πολλές εμπειρίες», καταλήγει.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.