Τα αυγά υπεύθυνα για καρδιακά επεισόδια
Είμαστε ό,τι τρώμε και αυτό αποδεικνύεται και ιατρικά. Έρευνες και μελέτες πραγματοποιούνται συνεχώς για την καλύτερη διατροφή και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της υγείας μας. Πρόσφατα, ομάδα απέδειξε τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των βακτηρίων στο έντερο, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών.
Πριν από δύο εβδομάδες συγκεκριμένα, ερευνητές ανέφεραν ότι η καρνιτίνη, μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, λόγω των ενεργειών των εντερικών βακτηρίων. Αυτή τη φορά ανέφεραν πως συμβαίνει το ίδιο και με τη λεκιθίνη, η οποία βρίσκεται σε πληθώρα στους κρόκους αυγών.
Ο συντονιστής της μελέτης, δρ Στάνλεϊ Χάζεν, επικεφαλής του τμήματος κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λέρνερ της Κλίβελαντ Κλίνικ, επισημαίνει πως τα καρδιακά νοσήματα κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με την εντερική χλωρίδα.
Στην περίπτωση των αυγών, η αλυσίδα για τα δυσάρεστα γεγονότα, ξεκινά όταν το σώμα χωνεύει τη λεκιθίνη, διασπώντας τη σε ξεχωριστά τμήματα, που περιέχουν τη χημική ουσία χολίνη. Τα βακτήρια τη μεταβολίζουν και εκλύεται μία ουσία, που όταν τελικά μεταβολιστεί στο ήπαρ μετατρέπεται στο χημικό ΤΜΑΟ (Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης). Τα αυξημένα επίπεδα σε ΤΜΑΟ, προκαλούν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εμφράγματος.
Για να αποδείξουν την επίδραση των αυγών μέσω του ΤΜΑΟ, ο δρ. Χάζεν ζήτησε από εθελοντές να καταναλώσουν δύο βρασμένα αυγά. Στα αποτελέσματα βρέθηκε περισσότερο TMAO στο αίμα τους. Ωστόσο εάν είχαν λάβει νωρίτερα αντιβιοτικό που εξουδετέρωνε τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, τότε δεν εμφανιζόταν η ίδια αύξηση της ουσίας. Για τη διερεύνηση της σχέσης των ποσοστών ΤΜΑΟ, σε σχέση με το καρδιαγγειακό ρίσκο, οι μελετητές, εξέτασαν 4.000 ανθρώπους. Αποδείχθηκε λοιπόν πως όσο μεγαλύτερο ποσοστό υπήρχε στο αίμα, τόσο περισσότερο αυξάνονταν οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα, σε διάστημα τριών ετών.