Στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας και του internet η διά βίου μάθηση εξαπλώνεται ταχύτατα. Ήδη σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια, αλλά …
Τα αρνητικά και τα θετικά της τηλεκπαίδευσης
Η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι σε λίγο καιρό θα αντικαταστήσει ολοκληρωτικά την δια ζώσης εκπαίδευση. Ποιος είναι όμως ο ακριβής ορισμός της τηλεκπαίδευσης και ποια είναι τα θετιά και τα αρνητικά της στοιχεία;
Ως τηλεκπαίδευση μπορεί να ορισθεί μία ορισμένη εμπειρία μάθησης, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα νέων τεχνολογιών (βίντεο, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνίες κλπ) με σκοπό να προσομοιώσει από απόσταση την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η εκπαίδευση από απόσταση είναι μία μορφή ελεύθερης εκπαίδευσης κατά την οποία ο εκπαιδευτής και οι εκπαιδευόμενοι δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αλλιώς ονομάζεται και τηλε-επιμόρφωση.
Παλιότερα vs σημερινή εποχή
Στο παρελθόν υπήρχε εκπαίδευση από απόσταση που κυρίως γινόταν δια αλληλογραφίας. Για τον ίδιο σκοπό οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούσαν κασέτες ήχου και βιντεοκασέτες που αποστέλλονταν ταχυδρομικά στους εκπαιδευόμενους. Επιπλέον γινόταν και χρήση καναλιών της τηλεόρασης, όπου παρουσιάζονταν σεμινάρια και κύκλοι μαθημάτων με τη μορφή τηλεοπτικών εκπομπών. Όλα αυτά τα μέσα ονομάζονται μη αλληλεπιδραστικά διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να απαντήσει άμεσα ο εκπαιδευόμενος.
Στη σύχρονη εποχή έχουν αναπτυχθεί τα δίκτυα υπολογιστών τα οποία προσφέρουν πολλές δυνατότητες αμφίδρομης επικοινωνίας και διευκολύνουν την εκπαίδευση από απόσταση. Όλες οι πληροφορίες που βρίσκονται σε μορφή κειμένου αποκτούν ψηφιακή μορφή. Με το δίκτυο υπολογιστών σε μία τηλεδιάσκεψη πολλών ατόμων, μπορούν να γίνονται παρουσιάσεις κειμένων, εικόνων κλπ.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα πλεονεντήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης:
Θετικά στοιχεία
- Ένα από τα βασικά θετικά γνωρίσματα της τηλεκπαίδευσης είναι η δημιουργία μιας “ηλεκτρονικής τάξης” με εξομοίωση όλων των λειτουργιών μιας παραδοσιακής τάξης (παράδοση διαλέξεων, διόρθωση ασκήσεων κλπ).
- Ευνοεί την εξοικονόμηση χρόνου και εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και στο ρυθμό της μάθησης.
- Υπάρχει άμεση και εύκολη διασύνδεση ατόμων και ομάδων με εξωτερικές πηγές γνώσεων, όπως ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, μουσεία.
- Απαραίτητη είναι και η συνεχιζόμενη κατάρτιση των εκπαιδευόμενων για την βελτίωση των ικανοτήτων τους.
Η τηλεκπαίδευση αναμφισβήτητα μέσω των νέων τεχνολογιών έχει προσφέρει αρκετά στο χώρο της εκπαίδευσης για μία ομαλή και ψηφιακή μετάδωση της γνώσης. Υπάρχουν όμως και ορισμένα μειονεκτήματα:
Αρνητικά στοιχεία
- Για να διεξαχθεί το μάθημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απαιτείται τόσο οι εκπαιδευτές, όσο και οι εκπαιδευόμενοι να έχουν πρόσβαση σε δίκτυο υψηλού εύρους ζώνης σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα.
- Απαραίτητη είναι η εξοικείωση τόσο του καθηγητή όσο και των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες και επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, δημιουργείται η ανάγκη για την ύπαρξη ενός διαχειριστή-τεχνικού για να επιλύει τα τυχόν προβλήματα.
- Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, το κόστος για την προμήθεια του εξοπλισμού αλλά και για τη συντήρησή του είναι αρκετά υψηλό.
- Με την τηλεκπαίδευση μειώνεται αισθητά η προσωπική επαφή μεταξύ του μαθητή και του καθηγητή. Η οθόνη, σαφώς, είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσει την φυσική παρουσία των ατόμων στην αίθουσα. Winmasters Η επαφή αυτή συχνά δημιουργεί αμήχανες σχέσεις και τις μετατρέπει σε πιο τυπικές.
- Οι υποχρεώσεις του καθηγητή αυξάνονται, γιατί εκτός από το μάθημα και τις ηλεκτρονικές του σημειώσεις που πρέπει να προετοιμάσει, πρέπει επίσης να αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο για να ελέγξει τη σύνδεσή του και να αντιμετωπίσει άλλα τυχόν προβλήματα.