Παρά την απαιτητική καθημερινότητα και τους γρήγορους ρυθμούς που δεν σταματούν ποτέ, το μυαλό μας έχει ήδη αρχίσει να τρέχει …
Τα αξιοθέατα της Ημαθίας
Η Ημαθία είναι γνωστή για την παραγωγή βάμβακα, φρούτων και παραπροϊόντων αυτών. Πέραν, ωστόσο των καλλιεργειών, χαρακτηρίζεται και από πλούσια φυσική ομορφιά και από πλήθιος μνημείων που προσαυξάνουν τη σημασία της…
Παρακάτω παρουσιάζονται όσα θα μπορούσε να θαυμάσει κανείς ταξιδεύοντας στην Ημαθία:
- Καταρχάς, το πάρκο που ευρίσκεται στο παραθαλάσσιο τμήμα της Ημαθίας -εκεί που εκβάλλουν σε σχήμα δέλτα οι ποταμοί Λουδίας, Αξιός, Αλιάκμονας- είναι από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για αγροτικές δραστηριότητες και καλλιέργειες. Το δέλτα είναι κέντρο και για μεταναστευτικά πτηνά όπως ο πορφυροτσικνιάς.
- Ποταμοί Λουδίας και Αλιάκμονας. Σημαντικά ποτάμια (υδάτινα) οικοσυστήματα που προσφέρουν πλήθος αθλητικών και μη δραστηριοτήτων. (Στον Λουδία τον Οκτώβριο του 1912 έγινε σημαντική μάχη στην διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.) Ο Αλιάκμονας είναι οικολογικά σημαντικότερος, αν λάβουμε υπ’όψιν πως φιλοξενεί 33 είδη ψαριών σε όλο του μήκος και στο προαναφερθέν δέλτα.
- Βέρμιο. Η πιο γνωστή οροσειρά στα σύνορα με Πέλλα και Κοζάνη. Είναι προστατευόμενο οικοσύστημα. Στην περιοχή βρίσκονται και αρχαία μεταλλεία. Στο Βέρμιο βρίσκονται και πλήθος ναών και μονών, όπως η Παναγία η Σουμελά χτισμένη από απογόνους Πόντιων προσφύγων με την ομώνυμη εικόνα. Στην κορυφή του Αγίου Πνεύματος, που φέρει το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία, υπάρχει μοναδική θέα. Άλλες σημαντικές μονές: της Θεοτόκου Καλλίπετρας και Παναγίας Δόβρας στο ομώνυμο χωριό.
- Βεργίνα. Αρχαιολογικός χώρος που φιλοξενεί τον τάφο του Φιλίππου Β’. Πιστεύεται δε πως έχει τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών (ναι, έχει σχέση το όνομα με τις κατσίκες που εκτρέφονταν από τότε στην περιοχή, και λέγεται ότι είναι αρχικό σχέδιο της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής).
- 3-5 πηγάδια στο Σέλι. Πρόκειται για ένα αρκετά γνωστό χιονοδρομικό κέντρο (για τους λάτρεις του χειμερινού αθλητισμού).
- Νάουσα. Πόλη δεύτερη σε μέγεθος μετά την Βέροια. Το όνομά της ανάγεται στο ρήμα ναώ δηλαδή ρέω, πλέω (και σε όλα τα παράγωγα σχετικά με την ναυτιλία). Δεν είναι τυχαίο ότι την διαρρέει ο παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο ποταμός Αραπίτσα και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 3 τεχνητές λίμνες. Πέραν αυτού είναι γνωστή για τα φρούτα της, τις μαρμελάδες, τον βάμβακα, την κτηνοτροφία και την πάλαι ποτέ ακμάζουσα εριουργία και κλωστοϋφαντουργία. Στην πόλη υπάρχει και το άλσος του Αγίου Νικολάου κατάλληλο για χαλάρωση, βόλτα και φαγητό.
- Βέροια. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βέρμιου. Το όνομα σχετίζεται με την ροή των εγγύς ευρισκόμενων υδάτινων συστημάτων. Έχει δε αξιόλογα μνημεία να θαυμάσει κανείς.
- Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, καθώς εκεί δίδαξε τον χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος μετά την πίκρα και την άρον-άρον φυγή από την Θεσσαλονίκη.
- Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παταπίου. Το κέντρο της πόλης από την αρχαιότητα ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.
- Βυζαντινές εκκλησίες και λοιπά κτήρια. Καθώς η πόλη είχε βαρύνουσα σημασία και κατά τα βυζαντινά χρόνια.
- Οθωμανικά μνημεία. Καθώς και επί τουρκοκρατίας είχε σημαίνοντα ρόλο. Σημαντικότερο από αυτά ο μεντρεσές της πόλης.
- Εβραϊκή Συναγωγή. Στην εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα. Είναι στην ίδια ευθεία με τα σπίτια. Στην συναγωγή δίδαξε επίσης τον χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος τα έτη 51 και 57 μ.Χ. όταν επισκέφτηκε την πόλη. Η Συναγωγή ανοίγει μόνο όταν έρχονται για προσκύνημα οι Εβραίοι λόγω του ότι οι ιεροί τους κανόνες επιβάλλουν την ύπαρξη 10 ανδρών μόνιμων κατοίκων για την λειτουργία της.
Λόγω της πεδινής της έκτασης και του ισχυρού πρωτογενούς τομέα η Ημαθία έχει ποικιλία στον τομέα ‘φαγητό και εστίαση’. Όσον αφορά και την διαμονή σας, πέραν της εστίασης, καλό θα ήταν να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς και να προτιμήσετε πιο οικογενειακές επιχειρήσεις για καλή σχέση ποιότητας και τιμής…