Σχολή ηλεκτρονικών ακτιβιστών

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Σχολή ηλεκτρονικών ακτιβιστών!Οταν ακούμε τη λέξη ακτιβιστής στο νου μας έρχεται ένα νεαρό άτομο, με κουκούλα ή μαντήλι στο πρόσωπο για να μην αναγνωρίζεται από τις Αρχές, να μάχεται συχνά με ένα πανό ή ακόμα και μία βόμβα μολότοφ στο χέρι για την προάσπιση των κάθε λογής δικαιωμάτων του. Καιρός να αλλάξουμε κάπως αυτή την εικόνα… Ο ακτιβιστής του μέλλοντος δεν θα χρειάζεται καν να βγαίνει από το σπίτι του. Μέσω του υπολογιστή ή του κινητού του τηλεφώνου μπορεί να στέλνει το ίδιο δυνατά μηνύματα, ακόμα και να… ρίχνει αυταρχικά καθεστώτα! Τουλάχιστον αυτά υποστηρίζουν οι ιδρυτές της πρώτης σχολής ηλεκτρονικών ακτιβιστών (!) στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

Δεν πρόκειται για αστείο. Το ευρωπαϊκό τμήμα του Κέντρου Δικαιοσύνης και Αθρωπίνων Δικαιωμάτων Ρόμπερτ Κένεντυ αποφάσισε να λειτουργήσει μια σχολή εκπαίδευσης και χειρισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και μάλιστα το κτίριο που στεγάζεται η σχολή λειτουργούσε παλαιότερα ως… φυλακή της πόλης. Ο διευθυντής του έργου Φεντερίκο Μόρο τόνισε ότι «η πρόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να προωθήσει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, αφού μέσω της κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν αλλαγές».

Σχολή ηλεκτρονικών ακτιβιστών!Για τους ανθρώπους του Κέντρου το παράδειγμα το έδωσε η πρόσφατη αναταραχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου παρά τα απολύτως ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης οι άνθρωποι, και κυρίως οι νέοι, αντάλλαξαν ιδέες, οργανώθηκαν και βγήκαν στο δρόμο παρακινούμενοι από μηνύματα που διάβασαν στο Facebook, από συνομιλίες στο Twitter ή από βίντεο που είδαν στο Youtube. Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδότησε το κέντρο το 70% όσων συμμετείχαν τουλάχιστον σε μία διαδήλωση στην Αίγυπτο είχαν σχέση με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν δεν υπήρχαν αυτά οι κυβερνήσεις με την ελεγχόμενη προπαγάνδα τους μπορεί και να είχαν καταστείλει τις αρχικές κινητοποιήσεις, πριν αυτές πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα και με τη Συρία, όπου ακόμα και στρατιωτικές μονάδες των ανταρτών ανταλλάζουν (κωδικοποιημένα βέβαια) μηνύματα μέσω Twitter.

Οι σπουδαστές της σχολής, οι οποίοι ξεπερνούν τους 300 και προέρχονται από πολλές χώρες, από τη Χιλή ως τη Βιρμανία και από την Κίνα ως τις ΗΠΑ, θα μάθουν τις τεχνικές χρησιμοποίησης των μέσω αυτών για να προωθούν τα μηνύματα που θέλουν. Το Κέντρο επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να «ελέγξουν» τις επόμενες γενιές ακτιβιστών, απλά προσπαθούν να δυναμώσουν τα μηνύματα που θέλει να στείλει ο απλός λαός και όχι οι κυβερνήσεις.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…