Sushi: εάν το γνωρίσετε θα παθιαστείτε!

Συντάκτης: Λορένα Μέμα

Η Ασιατική κουζίνα έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού στις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Τα sushi εστιατόρια στην Αθήνα έχουν προσδώσει μια ιδιαίτερη αίγλη στις νυχτερινές μας εξόδους για φαγητό. Το sushi είναι μια εξαιρετική επιλογή για ελαφρύ και υγιεινό γεύμα και ταυτόχρονα για gourmet απόλαυση που θα σας μείνει αξέχαστη.

Μια βραδιά για sushi είναι σίγουρα από αυτά που αξίζει να προσθέσετε στο bucket list σας: μια εμπειρία που θα πρέπει να ζήσετε οπωσδήποτε σε αυτή τη ζωή! Όταν το δοκιμάσετε θα μας θυμηθείτε.

Το sushi διεισδύει για τα καλά στη ζωή μας

Τα sushi εστιατόρια εμφανίστηκαν στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην καθημερινότητα του Έλληνα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φαγητό στις χώρες του δυτικού κόσμου. Το καταναλώνουμε περισσότερο και από τους ίδιους τους Ιάπωνες. Δικαίως βέβαια, γιατί είναι μια ασφαλής επιλογή για καθημερινές εξόδους για φαγητό, καθώς η ιαπωνική κουζίνα είναι ελαφριά και υγιεινή και περιέχει πληθώρα επιλογών με λίγες θερμίδες.

Επίσης πολλά εστιατόρια προσφέρουν την επιλογή του μπουφέ και κάνουν το σούσι μια προσιτή επιλογή για όλες τις ηλικίες. Π.χ. στο εστιατόριο Nama στην Αγία Παρασκευή κάθε Δευτέρα και Τρίτη προσφέρεται μπουφές μόνο με 20 ευρώ το άτομο μας που μπορείτε να απολαύσετε απεριόριστο σούσι όλη νύχτα!!! Ξεκινάει από τις 7:00 μ.μ.και περιλαμβάνει σούσι, σαλάτες και επιδόρπια χωρίς περιορισμούς!

Το sushi θα δώσει χρώμα στις ιδιαίτερες στιγμές σας

Μπορείτε να επιλέξετε να δώσετε χρώμα στην εκδήλωσή σας επιλέγοντας catering με sushi που θα καλύψει γευστικά και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους. Για ρομαντικές βραδιές με κότερο ή για τις πιο σημαντικές σας εκδηλώσεις, όπως ο γάμος σας, το sushi είναι η νέα μόδα που ήρθε για να μείνει. Ένας Ιάπωνας σεφ που θα δημιουργεί ζωντανά σούσι και σασίμι θα εκπλήξει ευχάριστα τους καλεσμένους σας και θα τους ταξιδέψει γευστικά.

Μύθος και πραγματικότητα για το sushi

Πολλοί δεν έχουν τολμήσει ακόμα την εμπειρία του sushi στη ζωή τους, γιατί πιστεύουν ότι θα δοκιμάσουν ωμό ψάρι. Στην πραγματικότητα σούσι σημαίνει ψάρι καρυκευμένο με ξύδι από ρύζι, ζάχαρη και αλάτι. Επιπλέον οι σεφ ανά τον κόσμο το έχουν αναγάγει σε τέχνη, δημιουργώντας αναρίθμητες επιλογές για όλα τα γούστα. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Michelin Ellis, διευθυντής της Michelin: «Η ιαπωνική γκουρμέ κουζίνα έχει μετατραπεί σε πιο δημιουργική, εμπνευσμένη και ευρηματική, συγκριτικά με το παρελθόν».

Το λεξικό του sushi menu

Κάθε sushi bar έχει το δικό του κατάλογο με διαφορετικούς συνδυασμούς. Όμως αυτό που παραμένει σταθερό είναι οι κατηγορίες των sushi. Επομένως όταν θα δείτε τις παρακάτω λέξεις στον κατάλογο ενός εστιατορίου τώρα πλέον θα ξέρετε.

Maki: είναι τα σούσι τυλιγμένα με φύκι (μαύρο περιτύλιγμα) με τη βοήθεια επιφάνειας φτιαγμένης από bamboo.

Nigiri: Φιλέτο από ωμό ψάρι πάνω στο ρύζι.

Sashimi: Φέτες από ωμό ψάρι (χωρίς ρύζι).

Uramaki: «Ανάποδο ρολό», που σημαίνει ότι το ρύζι είναι από την έξω μεριά και το φύκι στο εσωτερικό του μαζί με τη γέμιση.

Το σούσι έχει ιδαίτερη διατροφική αξία

Ψάρι και θαλασσινά: πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, μας βοηθούν στο να έχουμε γρηγορότερο μεταβολισμό κ μια υγιή κάρδια.

Ρύζι: Είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Δεν περιέχει γλουτένη.

Ξύδι από ρύζι: έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, επίσης βοηθάει την πέψη μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος.

Τζίντζερ: Είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό αντισηπτικό. Βοηθά την πέψη, καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για το σούσι

  • Η προέλευσή του είναι από την Ιαπωνία, έχει ως βάση το βραστό, ξιδάτο ρύζι και συνδυάζεται με πληθώρα υλικών, κυρίως φρέσκα θαλασσινά. Επιπλέον συνοδεύεται από λαχανικά και φρούτα και σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, wasabi και ginger.
  • Ένα ρολό σούσι περιέχει μαλακό ρύζι και επιλέγουμε το ψάρι που θέλουμε να το συνοδέψουμε. Μπορεί να είναι από χέλι, καβούρι, σολομό, τόνο, γαρίδα, λαβράκι.
  • Οι Ιάπωνες συνήθως μετά το γεύμα τρώνε σούπα Miso (κύρια συστατικά: ψάρι τοφού, φύκι wakame και φρέσκο κρεμμύδι
  • Ένας σούσι σέφ πρέπει να εκπαιδευτεί δέκα χρόνια προτού δουλέψει σε εστιατόριο. Λόγω μεγάλης ζήτησης, πλέον η εκπαίδευση διαρκεί δύο χρόνια και στη συνέχεια μπορεί να δουλέψει κανονικά σε εστιατόριο.

Nama

To εστιατόριο Nama προσφέρει ένα συνδυασμό κινέζικης, ιαπωνικής, βιετναμέζικης και πολυνησιακής κουζίνας. Η ποιότητα αλλά και οι ιδιαίτερες γεύσεις θα σας κερδίσουν και η ζεστασιά του χώρου θα σας χαλαρώσει. Χαθείτε στη μαγεία των γεύσεων, και γνωρίστε τον εαυτό σας καλύτερα μέσα από τα ξεχωριστά πιάτα που προσφέρει. Το κάθε πιάτο κρύβει και μια ιστορία, μια ματιά στο παρελθόν αλλά και στις παραδόσεις άλλων τόπων, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ. Τόσο το προσεκτικά επιλεγμένο και πλούσιο μενού, όσο και ο ατμοσφαιρικός χώρος θα σας χαρίσουν μια όμορφη, ιδιαίτερη και εξωτική βραδιά που σπάνια θα συναντήσετε!

Το Nama προσφέρει και διανομή στο χώρο σας, αλλά και catering για αξέχαστες δεξιώσεις!

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Κύπρου 50, Αγία Παρασκευή

Τηλέφωνο: 21 0600 7779

Website: http://www.nama.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/NamaSushi/

Συντάκτης: Λορένα Μέμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.