Superfoods: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι (Α΄ μέρος)

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Superfoods: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι (Α΄ μέρος)Ο όρος «superfood» είναι ένας αρκετά νέος όρος που αναφέρεται σε τρόφιμα που προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά διατροφικά οφέλη με ελάχιστες θερμίδες. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Δεν υπάρχουν σταθερά κριτήρια ή νομικοί ορισμοί για να χαρακτηρίσουμε ένα τρόφιμο ως superfood αυτή τη στιγμή. Τα περισσότερα superfoods είναι φυτικής προέλευσης.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά μόρια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικά υποπροϊόντα της παραγωγής ενέργειας που μπορεί να σπείρουν τον όλεθρο στο σώμα.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν ή να αντιστρέφουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που συνδέονται στενά με την καρδιακή νόσο, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις αναπνευστικές ασθένειες, την ανοσολογική ανεπάρκεια, το εμφύσημα, τη νόσο του Parkinson και άλλες φλεγμονώδεις συνθήκες.

Τα superfoods δεν είναι πανάκεια. Πολλοί άνθρωποι έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τα τρόφιμα αυτά νομίζοντας ότι θα προστατευθούν από χρόνιες ασθένειες και προβλήματα υγείας. Τα superfoods στην καθημερινή σας πρόσληψη είναι σημαντική μόνο αν καταναλώνετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συνολικά.

Κοινά superfoods

Οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των ειδών έχει συνδεθεί από καιρό με μειωμένο κίνδυνο για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη συνολική θνησιμότητα, ενώ προωθούν μια υγιή επιδερμίδα, αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν το συνολικό βάρος.

Acai berries

Superfoods: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι (Α΄ μέρος)Τα acai berries είναι γνωστό ότι περιέχουν αρκετά διαφορετικά αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Τα υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών στα μούρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών εμφραγμάτων. Γι’ αυτό λοιπόν μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τα εξής: acai berries, βατόμουρα, σμέουρα, βατόμουρα και goji berries.

Σόγια

Η σόγια διαθέτει μια υψηλή συγκέντρωση των ισοφλαβονών, ένα είδος φυτοχημικών. Οι ισοφλαβόνες στη σόγια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σόγια μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει την οστική απώλεια και αυξάνει την οστική πυκνότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τσάι

Το τσάι περιέχει λίγες θερμίδες, βοηθά στην ενυδάτωση και είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Οι κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν κυρίως στο πράσινο τσάι, είναι γνωστές για τις ευεργετικές αντι-φλεγμονώδεις και αντι-καρκινογόνες ιδιότητες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physiological Anthropology εξέτασε τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού, του λευκού τσαγιού και την κατανάλωση νερού σε 18 φοιτητές με έντονο στρες. Η μελέτη έδειξε ότι το πράσινο και το λευκό τσάι μειώνουν τα επίπεδα του στρες και ότι το λευκό τσάι έχει ακόμα μεγαλύτερη επίδραση. Μεγαλύτερες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιώσουν αυτό δυνατό όφελος για την υγεία.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, το σέσκουλο, τα χόρτα τεύτλων προσδιορίζονται ως superfoods. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, K και σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης μια πληθώρα από καροτενοειδή, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Ένα φλιτζάνι λάχανο παρέχει 550 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ. Το kale (κέιλ) και άλλα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την προώθηση της κανονικότητας διασφαλίζοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…