Συνταγές με πρωταγωνιστή το ακτινίδιο

Συντάκτης: Flowmagazine

Γλυκόξινη γεύση, ζουμερή υφή, εξωτικό πράσινο χρώμα… Τι άλλο πέρα από το ακτινίδιο! Πρόκειται για ένα φρούτο αρκετά γευστικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.

Το ακτινίδιο ή kiwi προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο λόγω των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει. Επίσης, η φλούδα του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να καταναλωθεί. Πατρίδα του είναι η Κίνα, αλλά καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Η καλύτερη εποχή για να καταναλώσετε ακτινίδια είναι το φθινόπωρο.

Τα ακτινίδια που θα επιλέξετε καλό είναι να μην είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ ζουμερά. Στο ψυγείο τα ώριμα διατηρούνται μόλις λίγες ημέρες, ενώ μπορεί να διατηρηθούν και περισσότερες στην κατάψυξη. Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε, να τα κόψετε και να τα περάσετε με λίγο χυμό λεμόνι.

Ακτινίδια σε φρουτοσαλάτες ή με γιαούρτι… Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι να τα γευτείτε. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς.

Λικέρ ακτινίδιο

Γίνεται γρήγορα -σε δέκα ημέρες το πολύ είναι έτοιμο- και δεν έχει μεγάλη φασαρία.

Υλικά

  • 1 κιλό (9-10) ακτινίδια ώριμα
  • 700 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
  • 250 ml. νερό
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Βράζετε το νερό και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.

  • Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα ακτινίδια σε κομμάτια.

  • Βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ακτινίδια μαζί με τη ζάχαρη (με καστανή ζάχαρη γίνεται πιο έντονο πράσινο από ό,τι με λευκή) και τα πολτοποιείτε τελείως.

  • Μεταφέρετε τον πολτό σε αποστειρωμένο βάζο ή γυάλα, ρίχνετε το τσίπουρο, την κανέλα, τον χυμό λεμονιού και το νερό. Σφραγίζετε το δοχείο και το βάζετε στο ψυγείο για 48 ώρες.

  • Σουρώνετε δύο φορές το ποτό σε σουρωτήρι ή σε τούλι και το αφήνετε να ωριμάσει για μία εβδομάδα εκτός ψυγείου σε σκιερό μέρος.

  • Το σουρώνετε πάλι καλά σε λεπτό τουλπάνι (ψιλό ύφασμα) και το απολαμβάνετε παγωμένο, μόνο του ή σε κοκτέιλ.

  • Αν χρειαστεί το σουρώνετε και πάλι.

  • Διατηρείται εκτός ή, καλύτερα, εντός ψυγείου.

Μαρμελάδα Ακτινίδιο

Υλικά

  • 750 γραμμάρια ακτινίδια καθαρισμένα

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη

  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

  • χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση

  • Διαλέγετε ώριμα, γερά φρούτα, τα καθαρίζετε, τα πλένετε και τα κόβετε στα τέσσερα ή στα οκτώ.

  • Τα βάζετε σε κατσαρόλα σε στρώσεις ρίχνοντας εναλλάξ τη ζάχαρη και τα αφήνετε 7-8 ώρες, ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους. Αν τα ακτινίδια είναι πολύ ώριμα, 3-4 ώρες είναι αρκετές.

  • Μετά την πρώτη ώρα, τα ανακατεύετε μία-δύο φορές, για να πάει η ζάχαρη παντού.

  • Ρίχνετε το νερό και βράζετε τα ακτινίδια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση, αφαιρώντας τον αφρό που θα βγάλουν.

  • Σβήνετε τη φωτιά και μετά από 10 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι και τα αφήνετε μέχρι την άλλη ημέρα να ξεκουραστούν.

  • Την άλλη ημέρα τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 με 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

  • Ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφενός για να μην σας κολλήσουν, αφετέρου για να λειώσετε όσο μπορείτε τα φρούτα.

  • Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, χτυπάτε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ και τα αφήνετε να βράσουν για άλλα 3 με 4 λεπτά.

  • Γεμίζετε αποστειρωμένα βάζα ζεστά µε την καυτή μαρμελάδα έως πάνω, μέχρι να ξεχειλίσουν.

  • Σφραγίζετε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζετε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση. Όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάτε στο ντουλάπι.

  • Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο µε τη μαρμελάδα, το συντηρείτε στο ψυγείο.

  • Εάν σας δέσει πολύ και τη θέλετε πιο αραιή, ρίχνετε λίγο νερό και τη βάζετε να πάρει μία βράση ακόμα.

Γλυκό κουταλιού ακτινίδιο

Υλικά

  • 2 κιλά ακτινίδια

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζετε τα ακτινίδια αφαιρώντας τη φλούδα και τα βάζετε σε μία λεκάνη με νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι. Προσέχετε ώστε το νερό να καλύψει όλα τα ακτινίδια.

  • Τα αφήνετε στο νερό με το λεμόνι για 20 με 30 λεπτά.

  • Στη συνέχεια, τα ξεπλένετε πολύ καλά για να φύγει η «ξινίλα». Χρειάζονται περίπου 3-4 χέρια ξέπλυμα.

  • Βάζετε τα ακτινίδια σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα αφήνετε για ένα βράδυ, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

  • Τα βράζετε μέχρι να μπορούν να τρυπηθούν με το πιρούνι, ώστε να είναι μαλακά αλλά και τραγανά ταυτόχρονα.

Μυστικά

Τα ακτινίδια πρέπει να είναι στο μέγεθος ενός μικρού αβγού και άγουρα, για να μην έχουν πολλά σπόρια μέσα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό στην κατσαρόλα, γιατί τα υγρά που θα βγάλουν είναι αρκετά για να βράσουν. Όταν βράσει το γλυκό, βγάζετε ένα ακτινίδιο με λίγο σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει. Περιμένετε να δείτε αν έχει «δέσει» το γλυκό. Σε περίπτωση που δεν έχει «δέσει», προσθέτετε ελάχιστο νερό με λίγη ζάχαρη και το αφήνετε να πάρει λίγες βράσεις. Το γλυκό θα έχει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Καλή επιτυχία!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…