Συνταγές για καλοκαιρινά ζυμαρικά – μέρος Α
Το καλοκαίρι δεν θέλουμε να ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο στην κουζίνα μας. Θέλουμε να απολαμβάνουμε νόστιμα, υγιεινά γεύματα που παρασκευάζονται σε χρόνο dt. Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε συνταγές για όλα τα γούστα με βάση τα ζυμαρικά, σε άπειρες δροσερές καλοκαιρινές παραλλαγές.
Κοχύλια «sea and mountains»
Μια πρωτότυπη συνταγή ζυμαρικών με καβουρόψιχα και ρόκα!
Θα χρειαστείτε:
350 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
150 γρ. μανιτάρια
150 γρ. καβουρόψιχα (πάστα καβουριού)
40 γρ. βούτυρο
1 ματσάκι ρόκα, χοντροκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Ρίχνουμε την καβουρόψιχα στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να πάρει χρώμα, έπειτα τα μανιτάρια και προσθέτουμε τον πουρέ καβουριού. Τα αφήνουμε στη φωτιά για 15’. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε για 10’ τα κοχύλια. Ύστερα τα στραγγίζουμε. Όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα, ρίχνουμε από πάνω τους τη σάλτσα που φτιάξαμε και τη ρόκα. Έτοιμα!
Μελιτζανομακαρονάδα
Ψήνουμε την μελιτζάνα, σαν να θέλαμε να φτιάξουμε μελιτζανοσαλάτα. Στον “πουρέ” που προκύπτει προσθέτουμε σε μικρά κομματάκια ψημένες πιπεριές Φλωρίνης.
Βράζουμε τα σπαγγέτι Tarall’ Oro al pomodoro και στο τέλος τα ανακατεύουμε με τον “πουρέ” μελιτζάνας & πιπεριάς. Προαιρετικά προσθέτουμε παρμεζάνα.
Καλή όρεξη!
Μπoυκατίνι με σαρδέλες!
Θα χρειαστούμε:
2 μεγάλα φινόκιο
1 πακέτο μακαρόνια μπουκατίνι
Ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
3-4 καθαρισμένες ψιλοκομμένες μικρές σαρδέλες (παστές ξαλμυρισμένες ή του κουτιού)
1 χούφτα ξανθές σταφίδες
λίγα κουκουνάρια
Παίρνουμε τα φινόκιο, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνουμε να βράσουν και στο ίδιο νερό έπειτα βράζουμε τα μακαρόνια, για να κρατήσουν το άρωμά του φινόκιου.
Σε ένα τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις σαρδέλες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Όταν όλα αυτά τηγανιστούν, προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε το φινόκιο. Βράζουμε τα μπουκατίνι «αλ ντέντε» και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε την σάλτσα από επάνω και ανακατεύουμε καλά, βάζοντας λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Καλή όρεξη!
Ζυμαρικά tagliolini με γεύση λεμόνι
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε πρώτα τα tagliolini λεμόνι, al dente όπως πάντα, και λίγο πριν τα σερβίρουμε στα πιάτα βάζουμε μια καλή κουταλιά ωμό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στην συνέχεια τρίβουμε από επάνω φλούδες παρμεζάνας, ανάλογα με τα γούστα μας.
Μια σύντομη και πεντανόστιμη συνταγή, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο και αναδεικνύει έντονα τα αρώματα του λεμονιού & της ελιάς!
Φιογκάκια με σάλτσα μανιταριού porcini!
Θα χρειαστούμε:
1 πακέτο φιογκάκια ή αλλιώς farfalle
Σάλτσα ντομάτας με porcini, Nordsalse
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα
Μερικά φύλλα φρέσκο βασιλικό
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, ρίχνουμε τα φιογκάκια για 10’ και τα στραγγίζουμε.
Έπειτα τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας με porcini. Τα ανακατεύουμε τακτικά για 5’ και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ρίχνουμε μερικά φύλλα φρέσκο βασιλικό! Τα σερβίρουμε ζεστά και… καλή μας όρεξη!
Ζυμαρικά orecchiete με ρόκα, σκόρδο και ντομάτα
Ζυμαρικά orecchiete,Tarall’oro
250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένο
Ντοματίνια
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 10’. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο, τα μανιτάρια και τα αποσύρουμε μόλις πάρουν χρώμα.
Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, τα ξαναρίχνουμε στη κατσαρόλα προσθέτοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και τη ρόκα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς με σάλτσα χταποδιού!
Θα χρειαστείτε:
1 πακέτο σπαγγέτι
1 μέτριο χταπόδι
1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Πιπέρι
1-2 φ. δάφνης
Καθαρίζουμε και βράζουμε το χταπόδι για 20’ μέχρι να μαλακώσει. Ύστερα το κόβουμε σε μπουκίτσες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και προσέχουμε να μην πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τα φύλλα και το χταπόδι. Ανακατεύουμε για 5’ και προσθέτουμε το κρασί.
Το σκεπάζουμε με καπάκι και το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον κρασί.
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 10’ λεπτα. Προσέχουμε λίγο με το αλάτι γιατί τα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς έχουν ήδη αλάτι.
Όταν είναι έτοιμα όλα, σερβίρουμε τα μακαρόνια και από επάνω ρίχνουμε το χταπόδι με τη σάλτσα του!
Ανακυκλώνοντας το φαγητό που περίσσεψε!
Τα εναπομείναντα μακαρόνια ανακατεμένα με χτυπημένα αυγά, τριμμένο τυρί και όποιο άλλο υλικό θέλετε γίνονται πίτα στο τηγάνι, σαν ομελέτα!
Για όλα τα είδη ζυμαρικών που χρησιμοποιήσαμε στις συνταγές μας επισκεφτείτε το site της Gusto Raro. Για παραγγελίες επισκεφθείτε το e-shop.
Θα τα βρείτε επίσης σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα- καταστήματα delicatessen, βιολογικών προϊόντων, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, κάβες και επιλεγμένα super markets.