Συνταγές για γλυκά χωρίς γλουτένη

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Η γλουτένη είναι συνδυασμός δύο πρωτεϊνών που βρίσκονται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλους σπόρους, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Η γλουτένη ούτε βλάπτει ούτε ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία μας.

Όσοι όμως πάσχουν από μια χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού που ονομάζεται κοιλιοκάκη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλουτένη. Γι’ αυτό λοιπόν θα δούμε γλυκά που είναι ιδανικά για αυτές τις περιπτώσεις.

Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι

Υλικά

100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη

80 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. κορν φλάουρ

50 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένος

50 γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο

Ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)

Κρέμα

200 γρ. κουβερτούρα 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη

200 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος

200 γρ. ταχίνι

1 τεμ. πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)

Κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου, την άχνη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα.

Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ, το οποίο έχουμε ακουμπήσει στη λαμαρίνα του φούρνου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 15-25 λεπτά το πολύ (ανάλογα με το φούρνο).

Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.

Προσοχή: αν παραψηθεί το μπισκότο θα γίνει σκληρό και θα πρέπει να το φτιάξουμε ξανά.

Για την κρέμα

Ζεσταίνουμε το χυμό και μόλις βράσει τον αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.

Ομοιογενοποιούμε καλά και μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύσμα.

Τελευταίο Βήμα

Τοποθετούμε το μπισκότο σε καθαρό τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και από πάνω αδειάζουμε την κρέμα.

Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 3 ώρες και αφαιρούμε το τσέρκι.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο και σερβίρουμε.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Υλικά

200 γρ. φρουκτόζη

200 γρ. σιμιγδάλι καλαμποκιού (πολεντα)

400 γρ. γάλα αμυγδάλου

200 γρ. βούτυρο φυτικό αμυγδάλου ή φυστικοβούτυρο

100 γρ. κουκουνάρια

1-2 κ.σ. σταφίδες μαύρες

1-2 κ.σ. κρανμπερι

Κανέλα Κευλανης τριμμένη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το κουκουνάρι.

Το αφήνουμε περίπου μια ώρα και ανακατεύουμε συχνά.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και περιχύνουμε το καβουρδισμένο σιμιγδάλι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά ελάχιστα και ανακατεύουμε μέχρι να στεγνώσουν όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα αφήνοντας να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, με πιρούνι χτενίζουμε το χαλβά για να γίνει σπυρωτός. Σερβίρουμε με λίγη κανέλα και απολαμβάνουμε.

Οι συνταγές είναι τόσες πολλές που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Γι’ αυτό μην περιορίζεστε. Κάντε την έρευνά σας και απολαύστε χωρίς φόβο..

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.