Ένα διαζύγιο είναι πάντα δυσάρεστο για τους εμπλεκομένους, επηρεάζει όμως βαθιά και τα παιδιά. Πώς πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση …
Συνεπιμέλεια παιδιών: Τα υπέρ και τα κατά
H επιμέλεια των παιδιών είναι, πάντα, ένα επίμαχο ζήτημα στη διαδικασία του διαζυγίου και αφορά το ποιος από τους δύο γονείς θα έχει την ευθύνη για την ανατροφή, την επίβλεψη, την υγεία, τη μόρφωση και την εκπαίδευση, καθώς και το σπίτι που θα μένει το παιδί.
Για την ανάθεση της επιμέλειας αποφασίζει, συνήθως, το δικαστήριο, με βάση το συμφέρον του παιδιού, δηλαδή, ποιος από τους δύο γονείς κρίνει ότι θα διασφαλίσει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την υγιή ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού.
Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που επιλέγεται η συνεπιμέλεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα τόσο στις ευθύνες όσο και στον χρόνο που μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά τους.
Συνεπιμέλεια παιδιών
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται: «Είναι η συνεπιμέλεια καλή για το παιδί;». Οι περισσότεροι δικαστές θεωρούν ότι η κοινή επιμέλεια έχει περισσότερα οφέλη, καθώς επιτρέπει και στους δύο γονείς να είναι μέρος της ζωής και της ανατροφής του παιδιού. Και αυτό μόνο θετικά μπορεί να έχει.
Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, μία κοινή επιμέλεια μπορεί να μην εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παιδιού. Για παράδειγμα, ένας δικαστής δε μπορεί να δώσει συνεπιμέλεια, όταν ο ένας από τους δύο γονείς έχει ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι, η συνεπιμέλεια κρίνεται σωστή, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Θετικά συνεπιμέλειας
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της κοινής επιμέλειας είναι ότι ένα παιδί μεγαλώνει με την επιρροή και των δύο γονέων. Οι γονείς με κοινή νομική επιμέλεια λαμβάνουν αμοιβαίες αποφάσεις για τη ζωή του παιδιού και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή του. Το παιδί, έτσι, θα έχει ένα ισχυρό πρότυπο μητέρας, αλλά και πατέρα δίπλα του, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για συναισθηματικά κενά, μεγαλώνοντας.
Για ορισμένα διαζευγμένα ζευγάρια, επίσης, ένα παιδί δίνει στους γονείς κοινό έδαφος. Η όλη εμπειρία της συνεπιμέλειας μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να μάθουν να συνυπάρχουν και να μειώσουν την τριβή στη σχέση τους. Ακόμα, όταν και οι δύο γονείς συνεισφέρουν το ίδιο στην ανατροφή, αφαιρείται το βάρος από τον ένα γονέα. Με κοινή επιμέλεια, και οι δύο γονείς έχουν λιγότερο άγχος και ευθύνη.
Η ανατροφή ενός παιδιού και η λήψη σημαντικών αποφάσεων από μόνη της είναι σκληρή δουλειά, που, πολλές φορές, μοιάζει με Γολγοθά, για τον γονέα που θα την αναλάβει μόνος του. Η κοινή επιμέλεια χωρίζει, λοιπόν, την ευθύνη και οι γονείς διευκολύνονται στην όλη διαδικασία, εφόσον έχει ο ένας τη βοήθεια του άλλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι διακοπές με τα παιδιά μετά το διαζύγιο
Αρνητικά συνεπιμέλειας
Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της κοινής επιμέλειας, είναι το πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι για ένα παιδί να πηγαινοέρχεται από το σπίτι του ενός γονέα, στο άλλο. Ειδικά, για παιδιά που δεν ανταποκρίνονται καλά στις αλλαγές, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και επιζητούν, γενικά, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αυτή η συνεχής αλλαγή μπορεί να τους φανεί, ιδιαίτερα, δύσκολη.
Η από κοινού ανατροφή των παιδιών δεν ταιριάζει σε όλα τα ζευγάρια. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερες εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των γονέων. Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι ανάγκες του παιδιού περνούν, πολλές φορές, απαρατήρητες, καθώς οι γονείς είναι επικεντρωμένοι στο να προκαλούν ο ένας τον άλλον, βγάζοντας τα προσωπικά τους στη φόρα, εντείνοντας το, ήδη, δυσάρεστο κλίμα.
Ο στόχος της συνεπιμέλειας είναι να μοιράζεται η ευθύνη το ίδιο στους γονείς, και οι ίδιοι οι γονείς να μπορούν να συνεργάζονται και να προσπερνούν την όποια αντιπαράθεση. Αν αυτό δε γίνεται, τότε, ίσως, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, γιατί αυτό θα είναι καλύτερο και για το παιδί, μακροπρόθεσμα.
Δημιουργία πλάνου γονικής μέριμνας
Παρά τα αρνητικά της συνεπιμέλειας, πολλοί γονείς θέλουν να κρατήσουν τα οφέλη της. Εάν υπάρχει αυτή η επιθυμία, τότε βοηθάει πολύ οι γονείς να υποβάλλουν ένα σχέδιο γονικής μέριμνας ή κάθε γονιός να υποβάλλει το δικό του πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αναφέρει πόσο χρόνο θα περνάει ο κάθε γονιός με το παιδί, ποια θα είναι τα έξοδα του καθενός και πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν το παιδί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τύποι γονικής μέριμνας και οι επιπτώσεις τους στα παιδιά
Η κοινή επιμέλεια είναι καλή για το παιδί και ένα καλά οργανωμένο και καταρτισμένο σχέδιο γονικής μέριμνας μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ελαχιστοποιήσουν τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες. Ένας δικαστής μπορεί να ενσωματώσει ένα σχέδιο ή μια συμφωνία γονικής μέριμνας σε μια τελική απόφαση επιμέλειας.